Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.06.2021 22:58 | Šport | Futbal | ME vo futbale 2020
FotoVideo

Výborný vstup do turnaja: Francúzi si podmanili Mníchov a oslavujú

Futbalisti Francúzska vstúpili do európskeho šampionátu 2020 víťazstvom.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii
Úradujúci majstri sveta zdolali v utorkovom šlágri F-skupiny v Mníchove Nemecko 1:0, o ich triumfe rozhodol vlastný gól Matsa Hummelsa v 20. minúte.

Francúzi si v prestížnom súboji v Allianz Aréne pripísali piate víťazstvo za sebou. Proti Nemecku si čisté konto udržal brankár Hugo Lloris, jeho spoluhráčom ešte dvakrát gólovú radosť prekazili ofsajdové verdikty.

Nemecko nastúpi v ďalšom stretnutí v sobotu 19. júna o 18.00 h opäť v Mníchove proti obhajcom titulu z Portugalska. Francúzsko čaká o tri hodiny skôr v Budapešti súboj s domácim Maďarskom.

F-skupina - 1. kolo:
Mníchov
Francúzsko - Nemecko 1:0 (1:0)
Gól: 20. Hummels (vlastný). Rozhodovali: Del Cerro Grande - Yuste, Fernandez (všetci Šp.), ŽK: Kimmich
Francúzsko: Lloris - Pavard, Varane, Kimpembe, Hernandez - Rabiot (90.+4 Dembele), Kante, Pogba - Griezmann, Benzema (89. Tolisso), Mbappé
Nemecko: Neuer - Ginter (88. Can), Hummels, Rüdiger - Kimmich, Gündogan, Kroos, Gosens (88. Volland) - Havertz (74. Sané), Gnabry (74. Werner), Müller

V atraktívnom súboji šampiónov dvoch uplynulých majstrovstiev sveta ponúkol prvé zakončenie na začiatku 4. minúty Hummels, jeho hlavička po štandardke z pravej strany nemala potrebnú presnosť a razanciu. Šláger postupne naberal obrátky, po štvrťhodine hry prišla súvislá svižná pasáž od "Les Bleus".

Ginter najprv v poslednej chvíli odvrátil prízemnú prihrávku Pavarda z pravej strany do šestnástky na nabiehajúce hroty a z následného rohu hlavičkoval Pogba z piatich metrov nad bránku súpera. Mbappé sa prvýkrát predviedol v 17. minúte, jeho krížnu strelu musel Neuer vytesniť na roh. O tri minúty neskôr sa už Francúzi dočkali, Pogba šikovne vysunul na ľavú stranu Hernandeza a jeho prudkú prihrávku pred bránku si do vlastnej siete zrazil Hummels - 1:0. Na konci 22. minúty mohol vyrovnať Müller hlavou po centri Gosensa, o tri minúty Kroos z priameho kopu zo sľubnej vzdialenosti neprestrelil francúzsky múr. Francúzi poľavili v aktivite a Kroos mal ďalšiu možnosť po faule na spoluhráča, ani z ďalšej štandardnej situácie však netrafil do priestoru bránky. Najväčšiu príležitosť Nemcov v prvom polčase "spálil" v 38. minúte Gündogan, keď halfvolejom zvnútra šestnástky po spätnej prihrávke Gnabryho vystrelil vedľa. Jeho tím mal v prvom polčase loptu častejšie na kopačkách, napriek aktivite ani raz nedonútil francúzskeho brankára Llorisa zasiahnuť.

Francúzi mohli krátko po prestávke zvýšiť svoj náskok - Mbappého sólo ešte želaný efekt neprinieslo a defenzíva súpera ho do koncovky nepustila, v 52. minúte však skvele vysunul na ľavú stranu bežiaceho Rabiota a ten z úniku trafil bližšiu žrď nemeckej bránky. O dve minúty neskôr si na druhej strane nabehol na center Gosensa z ľavej strany Gnabry, jeho pokus z "prvej" skončil nad bránkou Lorisa. Nemci v snahe vyrovnať začali čoraz viac napádať už na polovici súpera, pokus Müllera zblokoval Varane a Gosens pri pokuse zakončiť v 58. minúte vo výskoku nešetrne "zostrelil" Pavarda. Francúzsky obranca sa po dlhšom ošetrovaní vrátil naspäť do hry. So spoluhráčmi sa v 66. minúte už tešil z druhého gólu po zakončení Mbappého s pomocou žrde, ale ich radosť ukončil ofsajdový verdikt rozhodcov.

Na ťahu boli opäť Nemci, ich kouč Löw oživil ofenzívu pred záverečnou fázou duelu nasadením Saného a Wernera. Obranná "pavučina" Francúzov však fungovala a do brejku z nej v 78. minúte vyšprintoval Mbappé, ešte pred zakončením ho v hraničnom zákroku obral o loptu Hummels. Tlak Nemcov v záverečnej desaťminútovke bol iba platonický, Francúzi hrozili z protiútokov a VAR im po jednom z nich v 85. neuznal pre ofsajd zásah Benzemu, cenné tesné víťazstvo si však ustrážili aj v osem minút trvajúcom nadstavení.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti