Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.06.2021 20:36 | Správy | Zahraničné správy

Pilot letu, ktorý bol odklonený do Minsku, nemal na výber: Šéf Ryanairu odkryl všetky detaily

Pilotovi letu spoločnosti Ryanair, ktorý bol v máji po zásahu bieloruských úradov odklonený zo svojej trasy Atény-Vilnius do Minsku, nebolo umožnené spojiť sa s aerolinkami, aby sa s nimi poradil o núdzovom pristátí, uviedol generálny riaditeľ leteckej spoločnosti Michael O'Leary.

Po tom, čo dispečeri pilota upozornili na vážnu hrozbu bombovým útokom, nemal na výber a musel sa podriadiť ich výzvam, vysvetlil podľa stanice BBC O'Leary parlamentnému výboru pre dopravu. Po pristátí zatkli agenti štátnej bezpečnosti KGB opozičného novinára Ramana Prataseviča a jeho ruskú partnerku Sofiu Sapegovú, ktorí sú od tej doby zadržiavaní.

Incident vyvolal pobúrenie Západu. USA na neho reagovali oznámením sankcií proti deviatim firmám vlastnených bieloruským štátom, Európska únia sa rozhodla rozšíriť svoje existujúce sankcie voči bieloruským predstaviteľom a subjektom, ktorých viní zo zmanipulovania minuloročných bieloruských prezidentských volieb a násilného potláčania pokojných protivládnych protestov. Európska únia a Británia zároveň bieloruským aerolíniám zakázali využívať svoj vzdušný priestor a európskeho leteckého prepravcu vyzvali, aby pozastavili lety do Bieloruska.

Lietadlo prudko zmenilo kurz a vydalo sa k Minsku vo chvíli, keď bolo už len asi desať kilometrov od litovských hraníc. Minské riadenie letovej prevádzky pilota informovalo, že dostalo vierohodnú správu, podľa ktorej vybuchne na palube bomba, ak lietadlo vstúpi do litovského vzdušného priestoru alebo sa pokúsi pristáť vo Vilniuse. Pilot sa podľa O'Learyho snažil opakovane spojiť so svojimi aerolíniami, dispečeri mu však podali nepravdivú informáciu, že Ryanair nezodpovedá. Keď sa pilot spýtal, ako vážna je hrozba bombovým útokom, bolo mu povedané, že ide o najvyšší stupeň nebezpečenstva, vysvetlil dnes O'Leary, keď vystúpil pred výborom pre dopravu Dolnej snemovne britského parlamentu v Londýne.

Šéf Ryanairu sa domnieva, že ide o vopred naplánované porušenie medzinárodných noriem leteckej prepravy. Dlhodobý bojkot bieloruského vzdušného priestoru však nepodporuje. Krátkodobé opatrenia podľa neho boli potrebné, aby sa predišlo podobnému rokovaniu, dlhodobá politizácia vzdušného priestoru by však mohla poškodiť letecký priemysel a kvalitu medzinárodného spojenia. "Sloboda preletu nad štátmi je niečo, čo sme brali ako samozrejmosť v posledných 70 alebo 80 rokoch. Musíme sa k tomu vrátiť, čo najrýchlejšie to pôjde," povedal O'Leary podľa Reuters.

Po pristátí bol na členov posádky vyvíjaný tlak, aby na videozázname potvrdili, že lietadlo odklonili do Minsku dobrovoľne. To ale posádka odmietla. Keď potom lietadlo pokračovalo z Minsku do Vilniusu, na palube chýbalo päť pasažierov. Medzi nimi boli Pratasevič a Sapegová.

Na pondelňajšej konferencii bieloruského ministerstva vnútra šéf armádnych vzdušných síl Ihar Holub vyhlásil, že u letu spoločnosti Ryanair nešlo o "žiadne zadržanie, nútený odklon od štátnej hranice alebo nútené pristátie". Na tejto konferencii sa objavil tiež zadržaný Pratasevič a povedal reportérom, že sa má vo väzbe dobre. Mnohí sa však domnievajú, že Pratasevič hovoril pod nátlakom a niektorí novinári z konferencie na protest odišli.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu