Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.06.2021 17:58 | Správy | Domáce správy

Vražda Kuciaka a jeho snúbenice: Politici reagujú na rozsudok Najvyššieho súdu

Strana Hlas-sociálna demokracia (Hlas-SD) berie na vedomie, že Najvyšší súd SR (NS SR) vyslovil iný právny názor ako Špecializovaný trestný súd.

Strana to uviedla v reakcii na rozhodnutie NS SR v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorú zaslala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. NS SR zrušil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku a vrátil prípad späť na ŠTS. „Budeme pozorne sledovať vývoj tohto prípadu až do jeho úplného záveru. Je nevyhnutné, aby v tejto spoločensky mimoriadne citlivej kauze neostali po definitívnom verdikte súdu žiadne pochybnosti,“ uviedol Hlas-SD v stanovisku.

Najvyšší súd SR urobil veľmi dôležitý krok pre obnovenie dôvery v justíciu. Myslí si to prezidentka SR Zuzana Čaputová. "Trápenie rodičov a blízkych Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa po dnešnom rozhodnutí Najvyššieho súdu nekončí, ale sú zase o krok bližšie k spravodlivosti. Predchádzajúci oslobodzujúci rozsudok pre Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú bol dnes zrušený a prípad sa vracia na Špecializovaný trestný súd," poznamenala hlava štátu.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) nechcela komentovať utorkové rozhodnutie Najvyššieho súdu (NS) SR v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ministerka podčiarkla, že finálny rozsudok bude musieť byť odôvodnený tak, aby mu aj verejnosť rozumela a uverila mu. "Je dôležité, aby na konci dňa sme všetci uverili, aj odborná a celá verejnosť, že je to rozhodnutie spravodlivé a že rozumieme, prečo tak súd rozhodol. To je podľa mňa kľúčové," povedala ministerka. Pôvodný rozsudok ŠTS hodnotiť nechcela. Poukázala na to, že ako ministerka spravodlivosti bude mať aj po finálnom rozhodnutí súdu ešte možnosť zvážiť mimoriadny opravný prostriedok, ktorým je dovolanie. "Určite sa musím vyhnúť a zdržať akýchkoľvek komentárov," dodala.

Hnutie OĽANO verí, že rozhodnutie Najvyššieho súdu (NS) SR znamená zásadný krok k spravodlivej trestnoprávnej koncovke prípadu. Podľa hnutia to prináša nádej, že pravdepodobní objednávatelia vraždy neuniknú pred spravodlivosťou. "Toto rozhodnutie je o to dôležitejšie, že v súčasnosti sledujeme snahu zvrátiť nastolenie spravodlivosti cez spochybňovanie práce polície, prokuratúry či súdnictva a dnešok tak pomôže k navráteniu dôvery občanov v spravodlivosť a právny štát," uviedol v stanovisku hnutia predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO). "Aj v tento dôležitý deň sme myšlienkami pri pozostalých Jána a Martiny a dúfame v skoré potrestanie všetkých vinníkov tejto veľkej tragédie," dodal šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

Rozhodnutia súdov by sme nemali napádať, ale rešpektovať ich nezávislosť. Treba si počkať na rozhodovanie prvostupňového súdu. V reakcii na rozhodnutie Najvyššieho súdu to pripomenul predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina). Kollár dodal, že politikom neprináleží rozhodnutia komentovať, treba ich len rešpektovať. Myslí si, že proces sa natiahne ešte na ďalší rok a bude to spoločnosť traumatizovať. "Myslím si, že aj rodina pozostalých by už bola rada, keby to mala definitívne za sebou a vedel by sa absolútny verdikt," reagoval Kollár v parlamente pred novinármi.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) rešpektuje utorkové rozhodnutie Najvyššieho súdu. Mikulec verí, že kontrolné mechanizmy v systéme spravodlivosti fungujú. "Vždy rešpektujem rozhodnutia súdov. Myslím si, že je to veľmi dôležité a hlavne v tejto dobe, keď sa mnohí snažia nejakým spôsobom poukázať na to, že tu máme vojnu v bezpečnostných zložkách alebo že systém nefunguje," skonštatoval Mikulec. Trvá na tom, že kontrolný mechanizmus v týchto zložkách funguje a dokazuje to podľa neho aj rozsudok NS SR.

K rozhodnutiu súdu sa vyjadril aj bývalý podpredseda Národnej rady SR (NR SR) Juraj Šeliga (Za ľudí). V statuse na sociálnej sieti uviedol, že Špecializovaný trestný súd teraz bude musieť svoje rozhodnutie lepšie a zrozumiteľnejšie zdôvodniť, napraviť nedostatky, ktoré mu najvyšší súd vytkol, a odstrániť pochybnosti, ktoré rozhodnutie súdu vyvolalo.

Na zrušenie rozsudku reagovala aj mimoparlamentná strana Spolu ktorá rozhodnutie NS SR privítala. „Pre rodiny nevinných obetí, ale aj pre celú krajinu a našu spoločnú dôveru v justíciu a právny štáty je nesmierne dôležité, aby v tejto kauze bola vyvodená spravodlivosť nielen voči vykonávateľom, ale hlavne objednávateľom vraždy,“ povedal predseda Spolu Juraj Hipš. Expert na právo a spravodlivosť strany Spolu Pavel Nechala uviedol, že súdny spor v tejto kauze je prelomovým aj pre súdnictvo na Slovensku. Za dobrú správu považuje, že odvolací súd identifikoval pochybenia ŠTS a urobil nápravu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO