Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.06.2021 17:34 | Šport | Šport mix

Vlček na ceste do Tokia zdolal o 17 rokov mladšieho Zalku: Csabu mi je ľúto

Koncom tohto roka oslávi Erik Vlček okrúhlu štyridsiatku, ale ešte predtým pôjde na rekordnú šiestu olympiádu.

A zabojuje v nej o svoju štvrtú medailu, dosiaľ má na konte bronz z Atén 2004 a striebro z Pekingu 2008 a Ria de Janeiro 2016. Všetky cenné kovy pochádzajú zo štvorkajaka, do ktorého si sadne aj v Tokiu. Za tých 21 rokov sa vymenila celá jedna generácia jeho kolegov v lodi a tisícku nahradila päťstovka, iba Vlček je stále v hre o cenné kovy.

"Teším sa z účasti na šiestej olympiáde, hoci nikdy mi nešlo o to, aby som prekonal nejaký rekord. Mojím cieľom bolo dostať sa na olympiádu, reprezentovať čo najlepšie a pokúsiť sa zabojovať o čo najlepší výsledok. Som veľmi rád, že budem sedieť v K4. Chalanov by som však podržal, aj keby som s nimi nesedel v jednej lodi," uviedol Erik Vlček v rozhovore na webe canoe.sk.

Cesta do Tokia bola v jeho prípade poriadne tŕnistá. Dlhoročný člen slovenskej vlajkovej lode chýbal v štvorkajaku na nedávnych majstrovstvách Európy v poľskej Poznani, kde reprezentanti s dvojkrížom na hrudi vybojovali strieborné medaily v K4 na 500 m s Csabom Zalkom v zostave. O 17 rokov starší Vlček sedel v lodi predtým v maďarskom Szegede, kde skončila slovenská "káštvorka" v pretekoch Svetového pohára až šiesta. Preto sa vedenie Slovenskej kanoistiky rozhodlo oddialiť konečnú nomináciu do Tokia a dať šancu Vlčekovi aj Zalkovi pobiť sa o ňu tvárou v tvár v tzv. rozstrele. Rodák z Komárna sa o ňom dozvedel len minulý štvrtok a už v pondelok predpoludním si dvakrát sadal do lode, aby sa pokúsil zdolať oveľa mladšieho protivníka.

" Nebolo nám to príjemné, že sa musíme pretekať proti sebe. Ale uvedomili sme si, že toto je jediný možný spôsob ako to rozlúsknuť a spravodlivo vyriešiť," uviedol Erik Vlček a ďalej pokračoval: "Súťažili sme s Csabom dvakrát na 400 m a išlo o to, kto bude mať lepší súčet časov. Pretekalo sa na 400 metrovej trati, lebo na singli je to približne rovnaký časový úsek ako na K4 500 metrov. Štart sme mali o 10.00 h a o 11.00 h, lebo aj v Tokiu sa pôjde semifinále a finále v rozpätí jednej hodiny. Podarilo sa mi Csabu, aj keď s minimálnym rozdielom, dvakrát predbehnúť a tým som si vybojoval miesto v olympijskej K4. Na jednej strane sa veľmi teším, na druhej strane mi je Csabu veľmi ľúto."

Vlček už počas vyše 20-ročnej kariéry zažil niekoľko rozstrelov, keď sa rozhodovalo o účasti na olympijských hrách či majstrovstvách sveta. Nikdy mu to nebolo príjemné, lebo jeho radosť automaticky znamenala smútok niektorého z jeho kolegov v tíme. "Vedel som, aké to bude, ale tieto veci sú stále háklivé a veľmi náročné. A s tým málom času na prípravu naplánovať formu narýchlo bolo veľmi ťažké. Posledné dni som stále dookola myslel len na to, ako to celé bude prebiehať a ako sa na to pripraviť čo najlepšie. Naozaj rozhodovali iba malé detaily," prezradil Vlček.

Desaťnásobný majster sveta už v pondelok odcestoval do maďarského Szolnoku, kde sa spolu s kolegami z K4 bude pripravovať na OH v Tokiu. "Absolvujeme ešte rôzne testy a skúšania, aby sme sa čo najlepšie pripravili na náročné podmienky v Tokiu, o ktorých vieme, že tam budú. Začneme celú prípravu ako keby skrátene od začiatku. Najskôr väčšie objemy a postupne budeme uberať. Zameriame sa na techniku, v štvorke sa budeme snažiť vychytať chybičky a pripraviť sa na každý detail," doplnil nový slovenský rekordér v účasti pod piatimi kruhmi.

Viac k téme:
Diskusia /
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Rebríček prosperity v EÚ: Takto dopadlo Slovensko a aha, kde skončila Česká republika!
Roof lights of polish police (Policja) car on the street
Ľudí v Poľsku mali tajne sledovať: Znepokojivé, ako nenápadne to robili
Drone no copyright in a soybean field,
Ministerstvo obrany vyzýva ľudí: TOTO s dronmi neskúšajte! Hrozí vám mastná pokuta
2009. Dvojicu hercov milovali všetky deti.
Spomínate si na reláciu Elá hop? Takto vyzerá legendárne duo dnes! Čo po rokoch s hrdosťou priznali
Foto
Odišiel priskoro: V mladom veku zomrel majster Slovenska († 39)
Zrazenému cyklistovi letel na pomoc záchranársky vrtuľník (ilustračné foto).
Seniora zrazil v Kútoch autobus: Vážne zranenia! Na pomoc mu letel záchranársky vrtuľník
Domácim
násilím
trpia
častejšie
ženy.
Zažívate domáce násilie a neviete, ako ďalej? Odpoveď môžete nájsť na týchto miestach na Slovensku
Od tragédie prešlo už 10 rokov.
Na lodi zomreli STOVKY detí, kapitán zdrhol medzi prvými: Zobrali im jedinú šancu na prežitie
Vysoké Tatry.
Aprílové počasie úraduje: Hory sa zahalia späť do zimy! Pre zvyšok krajiny to tiež nevyzerá ružovo
Schindlerová zapózovala v posilňovni. Na cvičenie zvolila pomerne netradičný spodný diel.
Foto
Schindlerová dráždi vo fitku: BUJNÝ dekolt natlačený v podprsenke a... Uff, pozrite sa DOLE!
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Juraj Blanár podporuje vstup Srbska do EÚ: Toto je podľa neho kľúčovým bodom
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Stiahnu sa americkí vojaci z Iraku? Po 10 rokoch má dôjsť k dôležitej dohode