Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.06.2021 00:24 | Správy | Zahraničné správy

Ako je to v skutočnosti s vakcínou od AstraZenecy: Zástupca EMA prehovoril, pre koho je vakcína vhodná?

Úžitok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca proti ochoreniu COVID-19 prevažuje nad rizikami vo všetkých vekových kategóriách, najmä v prípade osôb starších ako 60 rokov.

Uviedol to šéf vakcinačnej stratégie Európskej agentúry pre lieky (EMA) Marco Cavaleri. Svoje predchádzajúce tvrdenie pre taliansky denník La Stampa, že vakcínu od Astrazenecy by mali prestať dávať ľuďom nad 60 rokov, označil za dezinterpretáciu, informovala v pondelok agentúra Reuters.

"Moje slová, bohužiaľ, neboli v nedávnom rozhovore pre La Stampa interpretované správne," uviedol Cavaleri pre Reuters. Vakcína od AstraZenecy má podľa jeho vyjadrenia "priaznivý pomer rizika a prínosu pre všetky vekové kategórie, najmä však pre staršie osoby nad 60 rokov".

EMA oficiálne považuje vakcínu od Astrazenecy za bezpečnú pre všetky vekové kategórie. Viacero členských krajín Európskej únie však prestalo túto očkovaciu látku podávať mladším ľudom, pričom hornú vekovú hranicu stanovili zvyčajne na 50 až 65 rokov. Vakcínu tak podávali len starším ľuďom. K takýmto opatreniam pristúpili po výskyte zriedkavých prípadov krvných zrazenín, aké boli zaznamenané hlavne u mladších ľudí, pripomenul Reuters.

Cavaleri v nedeľu pre denník La Stampa uviedol, že krajiny by sa mali vyhýbať podávaniu vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Astrazeneca aj ľuďom starším ako 60 rokov. Vyjadril sa tak v dôsledku obáv spôsobených zriedkavými prípadmi krvných zrazenín, ktoré sa vyskytli po očkovaní touto látkou, a zároveň v čase, keď už je dostupných aj veľa iných vakcín, uviedla agentúra Reuters.

"V kontexte pandémie sme zastávali aj zastávame názor, že pomer rizika a prínosu (vakcíny od Astrazenecy) je priaznivý, a to pre všetky vekové kategórie," povedal Cavaleri pre La Stampa.

Cavaleri však dodal, že vzhľadom na klesajúci počet prípadov ochorenia COVID-19, ako aj skutočnosť, že mladším ľuďom hrozí v súvislosti s týmto ochorením menšie riziko komplikácií, by sa im mali podávať radšej vakcíny založené na technológii mRNA, ako sú tie od spoločnosti Moderna či konzorcia Pfizer/BioNTech.

Na otázku, či by sa jednotlivé krajiny mali vyhýbať podávaniu vakcíny od Astrazenecy aj ľuďom starším ako 60 rokov, Cavaleri odpovedal: "Áno, a mnohé krajiny, ako napríklad Francúzsko či Nemecko, to zvažujú, keďže už je k dispozícii väčšie množstvo mRNA vakcín." 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ