Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.06.2021 09:00 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Herec Trávníček spomína na Libušu Šafránkovú († 68), odhalil jej súkromie: Posledný odkaz Popoluške!

Prežili spolu krásne časy pri nakrúcaní rozprávky Tri oriešky pre Popolušku.

S pani Šafránkovou ste prežili pri filmovaní kus hereckého života. Zabolelo vás, keď ste si uvedomili, že sa už viac nestretnete, už nikdy si nič nebudete môcť povedať?

Ľudia si myslia, že sa ako herci stretávame denne, chodíme spolu na kávu, na pivo... To však nie je pravda, herci sa vídajú zväčša len pri práci. Keď nás dá dohromady filmovanie či televízne nakrúcanie, tak sa vidíme aj každý deň. No keď padne posledná klapka, zaprajeme si veľa šťastia, štáb sa rozíde a každý sa poberie svojou cestou. Možno sa už herci nikdy neuvidia, ale možno sa zas stretnú pri inej práci.

Tri oriešky pre Popolušku však nebola vaša posledná spolupráca s pani Šafránkovou. Stretli ste sa po rokoch, v roku 1982 pri nakrúcaní rozprávky Tretí princ, do ktorej vás obsadil režisér Antonín Moskalyk.

Tretieho princa sme točili v Adršpašsko-teplických skalách, v jedinečnej prírodnej rezervácii. Bolo to dobrodružné nakrúcanie a myslím si, že film sa vydaril. Boli sme s Líbou už o čosi starší, vyspelejší, skúsenejší, a točilo sa nám spolu veľmi dobre. Antonín Moskalyk bol režisér, ktorý mal, na rozdiel od niektorých iných režisérov, hercov rád. Pracoval s nami na pľaci a my sme ho brali skutočne ako otca nášho herectva. Veľmi sme si s ním rozumeli. Rovnako je to i s kolegami. To človek hneď zistí, keď má kolega profesionálny úsmev, trošku prázdne oči, veci hovorí len akoby mimochodom. Ale keď sa hrá naozaj a herec tam vie dodať emócie, tak vznikne medzi ľuďmi zvláštna vibrácia. A Líba vedela emócie odovzdať aj prijať. Dnes už to viem rozpoznať.

V čase, keď ste sa stretli pri nakrúcaní rozprávky Tri oriešky pre Popolušku, Libuše Šafránková už mala za sebou rolu Barunky v Babičke, do ktorej ju ako šestnásťročnú študentku konzervatória obsadil práve spomínaný režisér Moskalyk. Bolo na pľaci cítiť, že je vyzretejšia herečka?

Keď nakrúcala Babičku, bola skutočne ešte dieťa, hoci veľmi talentované. Bola to jej prvá veľká herecká skúsenosť. Mojou prvou veľkou rolou bol práve princ v rozprávke Tri oriešky pre Popolušku. Ocitol som sa teda medzi ostrieľanými hercami. Veril som režisérovi Vorlíčkovi, pretože som nevedel, ako sa filmuje, nemal som veľké skúsenosti. Musel som sa veľmi dívať. Vladimír Menšík mi hovoril: ,Buď tu a stále sa pozeraj, aby si sa to naučil.‘ Slávny režisér Evald Schorm, od ktorého som sa veľa naučil hlavne o režírovaní, zvykol hovoriť: ,Je dôležité, aby bol človek v živote obklopený dobrými hercami. Pretože sa veľa naučí a má nádej, že sa stane tiež dobrým umelcom.‘ Horšie je, keď človek niekam zapadne. Čo si budeme hovoriť - kúpna sila herca je sláva. Schorm zásadne točil len keď medzi hercami vládla dobrá nálada. Ak to tak nebolo, sedeli sme v divadle a rozprávali sme sa o úlohách. Keď bola tá správna atmosféra, tak sme skúšali. Bol veľký priaznivec toho, aby boli ľudia naladení na jednu vlnovú dĺžku. Aby inscenácia pre divákov nebola utrpením, ale aby sa na predstavenie tešili.

Pán režisér Jiří Menzel o Libuši Šafránkovej, ktorá hrala napríklad v jeho filmoch Slavnosti sněženek či Vesničko má středisková, povedal, že ona nie je herečka, ale prírodný úkaz. Vraj mala v sebe úžasnú pozitívnu auru, ktorú majú len malé deti a zvieratá. Aj vy ste ju takú poznali?

Tá aura u nej bola určite a, samozrejme, obrovský talent. Keď Líba hrala, vždy ste v jej očiach videli veľkú silu a pravdu. Neklamala, hovorila to, čo cítila. Pomenovala veci pravým menom. Ako herečka pracovala s emóciami, každé jej slovo, gesto malo veľkú silu. Dali jej prejavu presne to, čo sa pri konkrétnej postave vyžadovalo. Bola zvláštny talent, to sa nedá naučiť. Vždy to každého zarazilo, aká v nej bola sila, aké v nej bola pravda.

Zvykli ste pri nakrúcaní Popolušky po skončení filmovacieho dňa ísť ako partia niekam spolu? 

Líba nebola ten typ, ktorý by sa veselo bavil s celým štábom. Skôr sa držala trochu stranou, akoby premýšľala, čo sa bude točiť, čo sa má robiť. Pracovala vnútorne so svojimi emóciami. Určite to nebolo tak, že by sa stránila kolektívu, ale rada bola sama so sebou. Dokázala sama so sebou žiť. Tým bola trošku zvláštna. Libuška o svojom osobnom živote nikdy veľa nehovorila. Nepripustila, aby kolegovia videli do jej súkromia. Ale faktom je, že herci na filmovaní trávia spolu veľa času, spoznajú sa o čosi viac.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?