Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.06.2021 09:00 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Herec Trávníček spomína na Libušu Šafránkovú († 68), odhalil jej súkromie: Posledný odkaz Popoluške!

Prežili spolu krásne časy pri nakrúcaní rozprávky Tri oriešky pre Popolušku.

Krehká „Popelka“ a sympatický princ sa stali navždy symbolom česko-slovenských Vianoc. Šokujúca správa, že Libuše Šafránková († 68) už nie je medzi nami, bolestivo zasiahla Pavla Trávníčka (70). Deň po odchode svojej obľúbenej kolegyne do umeleckého neba nabral silu pospomínať na časy, keď ako mladí herci stáli na filmovom pľaci a točili legendárnu Popolušku. 

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Kde vás zaskočila správa o úmrtí Libuše Šafránkovej?

Smutnú správu som sa dozvedel od jednej novinárky. Zavolala mi a povedala, že sa šíri informácia, že Libuška tu už nie je. Bol som práve na záhrade, vôbec som o ničom netušil. Veľmi, veľmi ma to zaskočilo. V prvej chvíli som to bral ako neoverenú správu. Keď sa to potvrdilo, nastala mediálna smršť telefonátov. Úprimne sa priznám, že som nebral ani jeden, pretože som nedokázal o tom s médiami komunikovať.

Čo vám v tej chvíli prešlo mysľou?

To je taký šok, že kým sa z toho človek spamätá, chvíľku to trvá. Tá správa bola a stále je natoľko šokujúca, že sa s tým musím vyrovnať, nejako si to v hlave zrovnať. Snažím sa vždy vo všetkom hľadať optimistické riešenie, nie som v žiadnom prípade pesimista a bol by som najradšej, keby sa ku mne dostali len pozitívne správy. Časom však človek pochopí, že život je taký, aký je, a my to musíme len prijať. Môže sa to stať komukoľvek a kedykoľvek. Hoci si to mnoho ľudí nemyslí, život je silnejší než my, príroda je silnejšia než my. Ale o chvíľu zas vyjde slnko a život ide ďalej, a tak sa to musíme naučiť brať.

Keď vám odchádzajú blízki, najmä vekovo príbuzní ľudia, človek si uvedomí vlastnú pominuteľnosť... Stáva sa vám to?

Viete, ja to tak mám aj s mojou maminkou, na ktorú neustále myslím, pritom je to už niekoľko rokov, čo zomrela. Ale stále sa mi zjavuje a ťažko sa s tým zmierujem. Pristúpil som na to, že tu žije so mnou, že ma stále vidí a sleduje. Akoby sme tu boli spolu...

Libuše Šafránková sa niekoľko rokov liečila na onkológii, absolvovala operáciu pľúc. Ako ste vnímali jej zápas s chorobou?

Bral som to ako záležitosť, ktorá sa síce stala, ale dostala sa z toho. Vravel som si - je to už fajn, zabudnime na to a už si to nevšímajme. Myslel som si, že je to raz a navždy preč a nič podobné sa už opakovať nebude. Pretože Líba mala veselú náturu, bola statočná vo všetkom, čo robila. Bola skutočná, neklamala život, prežívala ho „na plné pecky“, tak, ako sa má. Ten „atómový náboj“, ktorý v sebe každý človek má, bol u nej veľmi silný. Vždy u nej víťazil život, ktorý prinášal príjemné veci, tie nepríjemné sa naučila prekonávať. Keď sa to človek naučí, je silnejší. Líba bola v tomto smere do života silne vybavená. Práve preto mi nikdy nenapadlo, že by sa také niečo mohlo práve jej stať.

Niekoľkokrát ste sa zmienili o tom, že vás mrzí, že sa akoby „odstrihla“ od role Popolušky, pritom film Tri oriešky pre Popolušku len máloktorá rozprávka prekonala.

Poviem to tak – človek môže mať po krk neustáleho omieľania jednej a tej istej hereckej úlohy, toho istého filmu. Libuška raz len tak medzi rečou prehodila, že snáď natočila aj niečo iné ako Tri oriešky pre Popolušku. Vravel som jej – áno, ale toto je niečo iné. To je tá obeť, ktorú musí herec podstúpiť. Herec Vladimír Ráž, ktorý hral postavu kráľa Miroslava v rozprávke Pyšná princezná, mi raz v divadle na margo princa z Popolušky povedal: Ja to poznám, keď sa rozprávka a postava princa vydarí, tak už potom môžeš robiť, čo chceš, vždy zostaneš princom. Všetci si ťa budú pamätať práve takto.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kysucká diaľnica D3: Minister Ráž tvrdí, že stavať by mohli budúci rok