Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.06.2021 10:10 | Správy | Domáce správy

Rieku Hron chce ochrániť aj štát: Výstavbu vodnej elektrárne stopol Najvyšší súd

Plánovaná malá vodná elektráreň (MVE) v Hronskom Beňadiku v okrese Žarnovica nebude.

Najvyšší súd SR v týchto dňoch rozhodol, že elektráreň neprešla riadnym posúdením vplyvov na životné prostredie, pričom potvrdil rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici spred dvoch rokov, že pri jej povoľovaní neboli investorom posúdené vplyvy na chránené územie európskeho významu a na chránené druhy.

„Dlhé roky chránili rieku Hron najmä miestni ľudia a ekológovia, ktorí spolu s rybármi či vodákmi nezriedka ťahali za kratší koniec. Postupne sa pridali aj samosprávy a zdá sa, že nastal čas, kedy sa k ochrancom Hrona pridal aj štát. Verím, že ďalšie plné prehradenia Hrona kvôli výrobe elektriny nepribudnú, a že štátni úradníci sa budú všade na Slovensku poctivo zaoberať posúdením vplyvov podobných stavieb na životné prostredie a osobitne stav vodných útvarov," uviedla po rozhodnutí Najvyššieho súdu SR Martina Paulíková zo Združenia Slatinka.

Spor o MVE Hronský Beňadik je jedným zo série sporov ohľadom kontroverznej výstavby MVE na Hrone. Žalobcami boli miestni obyvatelia, ktorí spolu s ochranárskymi organizáciami Rieka – združenie na ochranu vodných tokov a Združením Slatinka napadli proces posudzovania vplyvov na životné prostredie. Podporilo ich WWF Slovensko a právne zastúpenie zabezpečila organizácia Via Iuris.

V niekoľkých sporoch už padli rozsudky v prospech životného prostredia. Napríklad pri MVE Žiar nad Hronom Najvyšší súd SR uviedol, že ochrana životného prostredia je verejný záujem, ktorý má v tomto konkrétnom prípade prednosť pred súkromným záujmom. Tiež upozornil, že úrady nesmú dopady na životné prostredie skúmať len formálne.

Na Hrone štátni úradníci rozdali profily pre výstavbu MVE, pričom ich konečný počet mal presiahnuť 40. Niektoré z existujúcich 19 stavieb nie sú podľa ochranárov problematické, výrazné negatívne vplyvy sa objavili najmä po postavení ďalších prehradení na strednom a dolnom úseku Hrona. Úrady podľa ekológov neurobili dostatočné posúdenie vplyvov jednotlivých stavieb na životné prostredie ani nezohľadnili kumulatívny dopad toľkých stavieb na rieku a na migrujúce druhy rýb a ďalšie spoločenstvá v okolí rieky.

„V súvislosti s nedostatočným posúdením dopadov viacerých projektov malých vodných elektrárni na Hrone na životné prostredie beží aj infringement Európskej komisie. Veríme, že časom uvidíme aj na našich riekach projekty odstraňovania tých malých vodných elektrární, ktorých negatívne dopady na životné prostredie vysoko presahujú prínos z výroby energie,“ uviedla riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann.

 

 

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na nedatovanej snímke amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) objekt, ktorý v marci 2024 poškodil dom na Floride.
Mužovi na Floride zničil dom čudný predmet z vesmíru: NASA musela vyjsť s pravdou von!
Joe Biden so ženou Jill.
Bidenovci prezradili, koľko zarábajú: Jill, oplatí sa ti vôbec pracovať?!
A stock photo of a Police Line 'Do Not Cross' caution tape with a defocused police car with sirens flashing red and blue.
Hororové vyčíňanie v Austrálii: Z desivého incidentu je podozrivý aj 15-ročný chlapec
Hana má v obľube prechádzky.
Hana Rapantová prezradila trik na bezchybnú kondíciu: TOTO o nej vedia aj kolegovia v rozhlase!
Momenty zo 7. kola Let's Dance.
Foto
Dychberúce momenty v Let's Dance: BOZK, ktorý nikto nečakal! Na Tine mohli všetci oči nechať
Ľudia v Teheráne útok na Izrael oslavovali.
Foto
Svet sa obáva vyostrenia konfliktu na Blízkom východe: Ako to vidí slovenský generál? Znepokojivé slová
2024. Tie isté šaty si po 13 rokoch obliekla na premiéru filmu svojho syna.
Foto
Hollywoodskej sexici ťahá na 60: Objavila prameň mladosti? Pri týchto FOTO nenájdete rozdiel!
Aktivistov zatkli. (ilustračné foto)
Šialenec napádal ľudí na zastávke hlava - nehlava! Zranených ošetrovali lekári: Neuveríte, aký bol dôvod jeho konania
Na Instagrame ju sleduje 243-tisíc používateľov.
Foto
Dcéra futbalovej legendy sa poriadne odviazala: Na videu jej takmer vypadli prsia!
Americký prezident Joe Biden a český premiér Petr Fiala na stretnutí v Bielom dome.
Český premiér na dôležitom stretnutí: Toto tu päť rokov nebolo
Železničná trať Žilina
Foto
Dokončenie nového železničného uzla potrebuje viac času aj peňazí: Dôvodov je viacero
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Napätie v Izraeli sa dá krájať a bude to ešte horšie: Vážne slová veliteľa armády