Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.06.2021 17:30 | Správy | Zahraničné správy

Úspešný pokus vedcov s komármi: Výskyt nebezpečného vírusu dokázali znížiť o 77 percent

Počet prípadov horúčky dengue klesol podľa vedcov o 77 percent vďaka "priekopníckemu" pokusu, v rámci ktorého manipulujú s komármi, ktoré ju šíria.

Informuje o tom stanica BBC.

Vedci použili komáre infikované "zázračnými" baktériami, ktoré redukujú schopnosť hmyzu prenášať túto vírusovú infekciu. Pokus sa uskutočnil v indonézskom meste Jogjakarta a šíri sa ďalej v nádeji, že sa vírus podarí vykoreniť.

Podľa neziskovej iniciatívy World Mosquito Programme (WMP) by to mohlo byť riešenie pre tento vírus, ktorý sa rozšíril po svete, píše BBC.

Pred 50 rokmi len málokto počul o horúčke dengue, stala sa však neľútostnou tlejúcou pandémiou a počet jej prípadov dramaticky vzrástol. V roku 1970 hlásilo vážne ohniská horúčky dengue len deväť krajín, v súčasnosti zaznamenajú do 400 miliónov prípadov ročne.

Dengue je všeobecne známa aj ako "zlomeninová horúčka", pretože spôsobuje silnú bolesť svalov a kostí. Závažnejšie epidémie môžu spôsobiť preťaženie nemocníc.

V rámci spomínaného pokusu použili vedci komáre infikované baktériou wolbachie. Podľa jednej z expertiek Katie Andersovej ide o baktérie, ktoré sú "prirodzene zázračné", uvádza BBC.

Wolbachia hostiteľovi neublíži, usídli sa však v tých istých častiach tela komára, do ktorých sa potrebuje dostať vírus horúčky dengue. Baktérie bojujú o zdroje a výrazne sťažujú delenie vírusu horúčky dengue, preto je menej pravdepodobné, že komár po ďalšom uhryznutí spôsobí infekciu.

Päť miliónov vajíčok komára infikovaných wolbachiou umiestnili každé dva týždne v nádobách s vodou v Jogjakarte. Proces vytvorenia infikovanej populácie komárov trval deväť mesiacov. Mesto bolo rozdelené do 24 zón a komáre vypustili len do polovice týchto zón.

Výsledky zverejnili vo vedeckovýskumnom lekárskom časopise New England Journal of Medicine. Vyplýva z nich, že po vypustení infikovanej generácie komárov došlo k zníženiu prípadov horúčky dengue o 77 percent a o 86 percent klesol počet ľudí, ktorí potrebovali starostlivosť v nemocnici.

Technika bola taká úspešná, že komáre vypustili do celej Jogjakarty a projekt sa rozširuje aj do okolitých oblastí s cieľom vykoreniť horúčku dengue v regióne.

Baktérie wolbachie sú tiež pozoruhodne manipulatívne a dokážu meniť plodnosť svojich hostiteľov, aby zabezpečili, že sa prenesú aj na ďalšiu generáciu komárov, dodáva BBC. To znamená, že wolbachia pretrvá dlhší čas a pokračuje v ochrane pred infekciou. Táto skutočnosť je v ostrom protiklade s ďalšími metódami kontroly, ako sú napríklad insekticídy či vypustenie veľkého počtu sterilných komárích samčekov, uvádza BBC.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kysucká diaľnica D3: Minister Ráž tvrdí, že stavať by mohli budúci rok
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?
(ilustračné foto)
Stačil okamih sa rozpútalo sa peklo: Výbuch vozidlo roztrhal na kusy! O život prišlo najmenej 10 ľudí
Vojenské jednotky dobrovoľníkov iránskej armády počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne.
Blízky východ sa otriasa útokmi, generálny tajomník varuje: Jedna chyba by viedla k niečomu nemysliteľnému!
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
3 znamenia, za ktorými sa skrývajú falošní SEBCI: Keď pôjde do tuhého, PODRAZIA vás!
Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí