Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.06.2021 03:30 | Správy | Domáce správy
Foto

Zamestnanci strojárenskej firmy sú zúfalí: Štrajkujeme, niektorým vzali aj 170 € mesačne!

Povedali si dosť! Desiatky Slovákov pracujúcich v zahraničnej strojárskej firme Booster Precision Components neďaleko Beluše (okr. Púchov) po tom, čo stroskotali pokusy o dohodu o mzde, vstúpili vo štvrtok ráno do ostrého štrajku.

Podľa ich slov prišli v mzdách o desiatky eur. Vedeniu odkazujú, že nie sú len čísla v evidencii a nie sú o nič horší ako ich zahraniční kolegovia v Holandsku či Nemecku. Tvrdia, že za peniaze, ktoré dostávajú na Slovensku, by v zahraničí nikto ani nerobil. 

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Krátko pred šiestou sa dav protestujúcich zhromaždil pred vchodom do firmy. Pridali sa aj tí, čo odchádzali z nočnej zmeny. Odborárom sa nepáči, že reštriktívne opatrenia im znížili mzdy v priemere o 170 eur mesačne oproti roku 2020. „Som po nočnej a prišiel som podporiť kolegov. Zostanem tu, pokiaľ tu aj oni zostanú. Niektorí sme dostali skoro o 200 eur menej na výplatu. Riaditeľ vyhlásil ešte aj súťaž o nadčasy, sľúbil nám 30 eur za nadčas. No siahol nám na naše mzdy, to každého nahnevá. Pracujem tu 8 rokov, ale toto je najhoršie, čo som zažil,“ prezradil Libor (29) z Považskej Bystrice, ktorý sa bez váhania pridal ku svojim kolegom.

„Pracujeme tu na 3 zmeny, robia sa nadčasy, keď firma potrebuje, ľudia sú ochotní aj dvanástky potiahnuť. Nepýtame nič navyše, len to, čo nám patrí,“ podporila kolegu Mária (53), ktorá vo firme pracuje už 15 rokov. Rozhorčenie neskrýval ani predseda Rady OZ Kovo Emil Machyna.

„Pán riaditeľ sa tak bojí svojich ľudí, že nastaval zátarasy, aby sme nemohli ísť bližšie. Dnes ideme hájiť kvalitu života. Ak by v Holandsku a Nemecku dávali takéto peniaze, nikto by tam nerobil. My nechceme na Slovensku horšie mzdy ako tí, ktorí robia rovnako ako my,“ povedal Machyna s tým, že napriek polročnému vyjednávaniu sa nepodarilo dohodnúť zmenu.

„Mzdy tvoria necelých 11 percent z celkových nákladov, ktoré táto firma s obratom 40 miliónov má, a tak žiadame zvýšenie nákladov o 0,6 percenta. Manažment by mal zvážiť, či väčšiu škodu urobí štrajk, alebo to, že zdvihne mzdy,“ odhalil.

Rokovali 5 minút

Rokovanie odborov s firmou trvalo podľa Machynu len pár minút. „Rokovanie trvalo 5 minút. Prišli, predložili návrh, ktorý pre nás nie je akceptovateľný, a odišli. Navrhli 6-percentné zvýšenie miezd od 1. júna a k tomu 20 percent benefitov. Nesplnili udržanie štandardov, ktoré mali, teda 13. a 14. plat a iné. Povedali sme, že to neakceptujeme, chceme, aby boli splnené naše požiadavky,“ povedal.

A kritika sa mu valila z úst ďalej: „Nielen otázka miezd je zlá, ale otázka kultúry práce, vzťahov, sociálneho prostredia... Toto by si v Nemecku nedovolili,“ uzavrel predák s tým, že v pondelok o ôsmej sa stretnú a dohodnú sa na ďalšom postupe. „Pokračujeme v štrajku, pokiaľ nebudú splnené naše požiadavky,“ uzavrel.

Firma však k situácii pristupuje s chladnou hlavou. „Zamestnávateľ prezentoval konečný návrh, v zmysle ktorého akceptoval požiadavku ZO OZ KOVO na navýšenie základnej a variabilnej zložky mzdy o 6 % s účinnosťou od 1. júla, ako aj za garantovanie vyplatenia 25 % odmeny (13. a 14. plat) v novembri a 75 % v marci v závislosti od výsledkov spoločnosti, čo predstavuje zo strany zamestnávateľa značný krok v ústrety dohode,“ informovala za firmu M. Juríková.
 

Čo požadujú odborári

  • zvýšenie základnej zložky mzdy o 6 %
  • vyplatenie 13. a 14. platu
  • vyplácanie variabilnej zložky mzdy, motivačného bonusu a doplnkové dôchodkové poistenie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marián Michalko

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!
Ilustračné foto
Preskočilo jej? Žena prišla do banky s mŕtvolou! Odpadnete, keď zistíte, čo tam robila
(ilustračné foto)
Desivé varovanie z USA: Maskuje Čína tajné vojenské operácie?! Neuveríte, čo tvrdí šéf NASA
Ruský prezident Vladimir Putin.
Problémy v živote Putinovej exmanželky? Úrady zasiahli proti jej partnerovi! S týmto sa môžu rozlúčiť
Poľský prezident Andrzej Duda sa stretol s Donaldom Trumpom.
Foto
Súkromné stretnutie Trumpa a Dudu: Spoločná večera! O čom išlo?
Volodymyr Zelenskyj.
Slová, ktoré chcel Zelenskyj počuť: Ukrajina má dôvod na radosť! EÚ by im mala poskytnúť urgentnú pomoc
Ilustračné foto
Foto
Úrady vydali najvyššie varovanie: Tisíce ľudí evakuujú! Krajine hrozí NIČIVÝ jav
(ilustračné foto).
Izrael sa chystal zaútočiť na Irán: V tom sa stalo niečo nečakané! Krajina náhle otočila
O hrade v Banskej Štiavnici porozpráva rytier, ktorý je sprievodcom.
Foto
Cestovanie časom pri Banskej Štiavnici: Návrat do 13. storočia! Neuveríte, o čo ide