Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.09.2021 11:00 | Prominenti | Nový Čas Víkend
Foto

Zuzana Smatanová si splnila jedno celoživotné prianie: Na takúto chvíľu som čakala asi celý život

Ak to takto pôjde ďalej, o Zuzane Smatanovej (36) nebudeme hovoriť ako o speváčke, ale presnejšie bude označiť ju slovami maliarka či ilustrátorka.

Momentálne finišuje prípravu kresieb do prvej knihy, čím si splnila jedno veľké celoživotné prianie. Potom by sa už však veľmi rada vrátila späť na koncertné pódiá.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Ako sa momentálne cítite? Oddýchnutá ako už dávno nie? 
To by som netvrdila, lebo by to vyzeralo, že som za ten rok a pol nič nerobila, iba oddychovala, čo nie je pravda. Hoci som nekoncertovala, som unavená z úplne iných vecí. No napriek tomu sa cítim dobre, na sťažovanie sa tu rozhodne nie je dôvod, sú ľudia, ktorí si počas obdobia covidu prešli peklom a k nim ja mám veľkú úctu. Unavilo ma však čakanie na to, keď budeme môcť zase koncertovať, a hľadanie nových chodníčkov, aby sme ten čas mohli nejak zdravo mentálne a finančne prežiť.

Ako to vyzerá s vašimi letnými koncertnými plánmi? Na vašej oficiálne stránke nie je o nich žiadna informácia, no niektorí kolegovia sa už rozbiehajú... 

Rozbieham sa s kapelou aj ja, ale veľmi pomaličky. Máme pár predbežných koncertných termínov, ktoré však ešte môžu dopadnúť kadejako, preto kým nie sú potvrdené na stodvadsať percent, nezverejňujem ich. Toto obdobie nás naučilo byť racionálnejšími a netešiť sa zbytočne dopredu. Povolený počet divákov je stále malý na to, aby sa organizátori festivalov rozhodli niečo veľké podniknúť, preto budeme všetci umelci teraz pomaly fungovať len na maličkých akciách, ktoré spadajú do nariadení.

Veľmi vážne ste sa vrhli na kreslenie. Zdá sa vám, že počas korony ste sa ako maliarka zlepšili? Že ste si istejšia, ako čo namaľovať a aj spokojnejšia so svojimi obrázkami? 

Absolútne áno a stále mám na čom pracovať. To, aby sa človek v čomkoľvek zlepšoval, musí to robiť takmer denne. Ja som vhupla do denného kreslenia na začiatku koronaobdobia a robím tak doteraz. Naozaj denno-denne kreslím, čo znamená, že som si vytrénovala istotu v ťahoch, precíznosť, predstavivosť, pohľad na perspektívu postavičky, výrazy tváre... Tým, že idem viac-menej na istotu ma to baví ešte oveľa viac a rozhodne by som sa takto nezlepšila, keby som sa tomu na dennej báze nevenovala. Nikdy však nebudem tvrdiť, že už to na sto percent viem, je to nekončiaca výzva učiť sa nové veci.

Máte tiež za posledné mesiace rekordné množstvo nabehaných kilometrov po horách? Keďže bol čas a vlastne sa nič iné nedalo robiť... 

Aby som z kreslenia a sedenia za stolom nezostala stuhnutá, prechádzky a čas v prírode bol a je doslova nutnosťou. Minulý rok sme s kamarátmi precestovali a prekráčali Slovensko, keďže sa nedalo ísť za hranice, objednali sme si pobyty na chatách a objavovali sme krásy našich kopcov. Tento rok to dopadne zrejme rovnako, už máme na leto zabookovanú prvú chatu. Som prírodný človek, aj doma trávim čas v lese prechádzkami so psom, neviem si predstaviť týždeň bez lesa.

Hudba vás dlhodobo držala v Bratislave, no keď jej zrazu nebolo, presunuli ste sa na dlhšie do rodného Súľova-Hradnej? 

Cestovala som domov za mamou vždy iba podľa nariadení a s negatívnym testom. Takto sme to celé prekonali a teraz, keď už sú opatrenia voľnejšie, cestujem domov do Súľova vždy, keď môžem. Ilustrovanie detskej knihy mi dáva možnosť pracovať za stolom v Bratislave aj doma u mamy, preto si môžem vyberať, v ktorom ateliéri ten pracovný čas strávim.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas víkend, Peter Derňár

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Dohliadať na bezpečnosť bude aj polícia.
Trnavu čaká rizikový futbalový zápas: Polícia aj mesto varuje! Pripravte sa na obmedzenia
ilustračné foto
Tretia svetová vojna?! Ukrajinský premiér varuje: Ak ich krajina nebude chránená, tak...
Čo robiť, keď vás uštipne hmyz?
Nebezpečný komár je na Slovensku: V tomto meste ho potvrdili PRVÝKRÁT!
Český spevák Tomáš Hajíček havaroval na motorke.
Spevák známej českej kapely HAVAROVAL na motorke: Je vo vážnom stave
Na snímke slovenský hokejový reprezentant Michal Krištof počas tréningu.
Agent Krištofa páli do Slovákov: Plaťte im ako v KHL a budú hrať doma!
Ilustračné foto
Krádež na železničnej stanici v Humennom: Skupina mužov podliezla plot a začali rabovať!
Voda siahala do takej výšky, že takmer úplne zaplavila vozidlá, ktoré boli na cestách.
Foto
Katastrofálne záplavy v Dubaji: Sú za tým lietadlá rozprašujúce chemikálie?! Šokujúce zistenia
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie Beňa.
Aktualizované
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňa: Čoho sa mal dopustiť?
ÚVZ SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov, nachádzajú sa medzi nimi aj známe značky.
Foto
ÚVZ varuje pred nebezpečnou kozmetikou: Ide aj o obľúbené značky! Ak ich máte doma, vyhoďte ich
Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk