Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.06.2021 12:15 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Foto

Prezidentský palác sa rozsvietil nažlto: Symbolická farba poukazuje na zdravotný problém mnohých Slovákov

Na Slovensku ročne zomrie 168 ľudí na 100-tisíc obyvateľov na odvrátiteľné úmrtia. Je to viac ako dvojnásobok priemeru krajín EÚ. Až 21-tisíc obyvateľov zomrie ročne na srdcovo-cievne ochorenia, ktoré môžu mať priamy súvis s vysokým cholesterolom.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Kardiológovia upozorňujú, že Slováci nedodržiavajú liečebný režim, podceňujú vysoký cholesterol a neuvedomujú si priamy súvis medzi vysokým cholesterolom a infarktom či cievnou mozgovou príhodou. Na problematiku odvrátiteľných úmrtí symbolicky upozornil aj Prezidentský palác v Bratislave, ktorý sa 9. júna 2021 o 22.00 rozsvietil nažlto. Žltá farba predstavuje „zlý cholesterol“ ktorý je príčinou aterosklerózy a následných akútnych stavov ako je infarkt či mŕtvica. Je zároveň kľúčovým faktorom, ktorý sa podpisuje pod tzv. zbytočné úmrtia.

Každé úmrtie pred 75. rokom života možno považovať za odvrátiteľné. Ročne zomrie na Slovensku na odvrátiteľné úmrtia 168 ľudí na 100-tisíc obyvateľov. Je to viac ako dvojnásobok priemeru západnej Európy. Tieto štatistiky vypovedajú o tom, že na Slovensku je veľký priestor na zlepšenie nielen vo vzdelávaní v problematike odvrátiteľných úmrtí, ale aj v systéme poskytovania zdravotnej starostlivosti. 

Srdcový infarkt tvorí až 32 % všetkých úmrtí u ľudí vo veku menej, než 75 rokov. Jedným z najzávažnejších rizikových faktorov srdcovocievnych ochorení je však vysoká hladina, najmä zlého „LDL“ cholesterolu. Zvýšený cholesterol nebolí a v mladšom veku sa nijako neprejavuje. Cholesterol sa usadzuje na stenách ciev a znižuje ich priechodnosť. Dochádza k ateroskleróze, kedy sú tepny stvrdnuté, zúžené a obmedzujú prietok krvi a prísun kyslíka do životne dôležitých orgánov.

Pokiaľ sa upchá cieva zásobujúca srdce, vzniká srdcový infarkt, pokiaľ cieva vyživujúca mozog, môže to viesť k cievnej mozgovej príhode – tzv. mŕtvici. Aterosklerózou môžu byť postihnuté tepny kdekoľvek v tele, napríklad v dolných končatinách, obličkách, oku i ďalších orgánoch. Ročne zomiera na Slovensku až 21-tisíc pacientov, ktorých príčina smrti môže mať priamu súvislosť práve s aterosklerózou.

Slovenská kardiologická spoločnosť a pacientské združenia vyzývajú na nepodceňovanie rizikového faktora, ktorým je LDL cholesterol. Včasná diagnostika, správna liečba a spolupráca pacienta s lekárom, môžu významne zlepšiť kvalitu života pacienta, znížiť riziko závažných kardiovaskulárnych komplikácií, a aj zlepšiť nelichotivú štatistiku zbytočných úmrtí. V záujme kvalitného a zdravého života je optimálna hodnota LDL cholesterolu na úrovni 1,4 mmol/l, upozorňujú slovenskí kardiológovia.

Žltá farba, ktorou bol prezidentský palác nasvietený z noci 9. júna na 10. júna predstavuje symbolicky riziko zlého LDL cholesterolu a má za cieľ zvýšiť povedomie slovenskej verejnosti o tomto rizikovom faktore spôsobujúcom predčasné úmrtia ľudí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ