Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.06.2021 13:26 | Správy | Domáce správy

Horskí záchranári varujú Slovákov: Na týchto turistických chodníkoch sa majte na pozore

Turistické chodníky v Malej Fatre, Stredných Beskydách, v Oščadnici na Kysuciach, Poloninách i na Skalke pri Kremnici sú na viacerých miestach blatisté a premočené.

Upozornila na to v utorok Horská záchranná služba (HZS). V najvyšších polohách Tatier je ešte sneh. Záchranári tam preto odporúčajú používať zimný turistický výstroj - stúpacie železá, paličky, prípadne cepín.

V najvyšších polohách Nízkych Tatier sa nachádzajú snehové polia, ktoré sú zrána zmrznuté. Pre popadané stromy je ťažko priechodná žltá trasa pri autokempingu Demänová smerom do sedla Machnatô. Tiež červený turistický značený chodník (TZCH) od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku a červený TZCH z Ludrovej na Salatín, kde je aktuálne aj zvýšená hladina vody. "Zelený TZCH zo Salatína a takmer prvá polovica zostupu je ťažko priechodná kvôli kosodrevine. V druhej polovici trasy zasahujú do chodníka popadané stromy, ktoré je potrebné na mnohých miestach obchádzať. Ťažko priechodná je aj letná trasa, modro značený TZCH od Kúpeľa na Poludnicu," konkretizovali horskí záchranári.

Ako dodali, niektoré turistické trasy boli pre schodnosť pozmenené, preto sa nemusia zhodovať ich GPS súradnice s mapovými podkladmi. Zelený TZCH, vedúci od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla, je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý turistický chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na asi troch metroch ťažko priechodný pre zosuv pôdy.

Vo Vysokých Tatrách, v polohách nad 2000 metrov, je súvislá snehová pokrývka. V záveroch dolín je podľa záchranárov nový sneh až do 30 centimetrov. Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským plesom.

Ťažšie priechodná môže byť po veľkej vode aj Prosiecka dolina. V ústí Žiarskej doliny HZS upozorňuje turistov na ťažbu dreva. V miestach nad Baňou v Lučanskej Malej Fatre robia úpravu lesnej cesty, môžu tam padať kamene. "Upozorňujeme tiež na trasu z Vrícka na Kľak, kde je nad vodopádom ťažko priechodný TZCH kvôli popadaným stromom," zdôraznili záchranári.

Drevené sprístupňovacie zariadenie v roklinách Veľký Sokol, Kláštorská roklina a Malý Kyseľ v Slovenskom raji sú podľa HZS v zlom technickom stave, prechod roklinami je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka od ústia Kyseľa po Klauzy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?
(ilustračné foto)
Stačil okamih sa rozpútalo sa peklo: Výbuch vozidlo roztrhal na kusy! O život prišlo najmenej 10 ľudí
Vojenské jednotky dobrovoľníkov iránskej armády počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne.
Blízky východ sa otriasa útokmi, generálny tajomník varuje: Jedna chyba by viedla k niečomu nemysliteľnému!
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
3 znamenia, za ktorými sa skrývajú falošní SEBCI: Keď pôjde do tuhého, PODRAZIA vás!
Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
A elongated white toilet with the seat lid in the up position. The toilet is highlighted with a spot light coming from above. This sparse room has blue-green walls and a dark hardwood floor.
Foto
Viete, čo sa deje po spláchnutí WC? Budete v šoku! Po tomto si dáte dobrý pozor na to, ako to urobíte