Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.06.2021 10:10 | Správy | Servis

Finančná správa spúšťa nový portál: Slúžiť bude na preclievanie zásielok z krajín mimo EÚ

Finančná správa sprístupnila nový portál e-commerce.

Slúžiť bude od 1. júla na preclievanie zásielok z krajín mimo Európskej únie s hodnotou tovaru do 150 eur. Klienti sa tak môžu oboznámiť s verejnou zónou nového portálu na preclievanie. Privátnu zónu, v ktorej budú klienti preclievať svoj tovar, finančná správa sprístupní do konca júna.

Od 1. júla budú musieť kupujúci podať elektronické colné vyhlásenie na všetok dovážaný tovar z tretích krajín. Pravidlá pre clo sa nemenia, clo klient zaplatí až pri zásielke s hodnotou presahujúcou 150 eur. Neplatí to však pre DPH, ktorú budú musieť klienti od júla zaplatiť v prípade všetkých zásielok. Na preclievanie zásielok s nízkou hodnotu, teda s hodnotou tovaru do 150 eur, bude slúžiť nový portál e-commerce. Pôjde o jednoduchý a rýchly spôsob preclievania. Finančná správa chce klientom novú situáciu uľahčiť, v predstihu preto sprístupnila verejnú zónu nového portálu, ktorú nájdu na: https://www.ecm.financnasprava.sk/

Klienti vo verejnej zóne nájdu základné informácie pre podanie colného vyhlásenia, postup podávania colného vyhlásenia, zatrieďovanie tovaru, prepočet hodnoty na eurá či linky na platnú legislatívu. Pre jednoduchšiu orientáciu sú informácie rozdelené do viacerých okruhov, ktoré sa dajú jednotlivo rozkliknúť pre podrobnejšie informácie.

Verejná zóna umožní klientom napríklad prepočítať hodnotu zásielky na euro ešte pred samotným podaním elektronického colného vyhlásenia. Vopred si tak budú môcť preveriť, či ich objednaný tovar budú môcť precliť zjednodušeným spôsobom prostredníctvom nového e-commerce portálu. V opačnom prípade, ak bude hodnota zásielky nad 150 eur, alebo budú tovary predmetom spotrebnej dane resp. zákazov a obmedzení (alkohol, tabak, zbrane) budú musieť podať rozsiahlejšie štandardné colné vyhlásenie prostredníctvom Centrálneho elektronického priečinka (CEP).

Nové pravidlá e-commerce sa budú týkať všetkých, právnických aj fyzických osôb, ktoré si objednávajú tovar z tretích krajín, napríklad z Veľkej Británie, Číny či zo Spojených štátov amerických. Platiť budú spoločne pre všetky krajiny Európskej únie. Ich cieľom je vytvoriť spravodlivejšie podmienky na trhu a odstrániť narúšanie hospodárskej súťaže medzi predávajúcimi/dodávateľmi z Európskej únie a tretích štátov.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú