Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.06.2021 15:00 | Tip od Vás | Slovensko

Základná škola neďaleko Žiliny rieši kuriózny prípad: Učiteľkám nepredĺžili zmluvy, riaditeľka slová o šikane odmieta

Šikana alebo tvrdá skúška? Mladé začínajúce učiteľky na Základnej škole Hôrky to podľa vyjadrení rodičov majú poriadne tvrdé. Riaditeľka Jana Hubnerová podľa ich tvrdení pristupuje k začínajúcim učiteľom s razanciou a prísnosťou aj pred žiakmi, čo rodičia považujú za šikanovanie pred očami detí.

Ako vyplýva z informácií rodičov, mladé učiteľky si na Základnej škole v Hôrkach prechádzajú peklom – namiesto zasvätenia do krásy učiteľského povolania majú byť bombardované štipľavými poznámkami vedenia aj extrémnou nespokojnosťou. „Každý rok zoberú nejaké mladé dievča za učiteľku a doslova sa na nej vedenie vozí len preto, lebo ešte neovláda prax. Tieto zmeny učiteľov len tak deťom neprospievajú,“ sťažuje sa mama žiaka, ktorý školu navštevoval. Chlapca zo školy už odhlásila a preložila do inej. Trom začínajúcim učiteľkám predĺžená zmluva nebola, čo potvrdilo aj vedenie školy.

„Nebudem sa vyjadrovať,“ odmietla komentovať svoju situáciu jedna z učiteliek, ktorá už síce výpoveď má, ešte však čaká na adaptačné potvrdenie. Učiteľky verejne o tlaku hovoriť nechcú. Bývalá učiteľka školy, ktorej zmluvu nepredĺžili takisto, sa vyjadriť už nebojí. „Každý rok zoberú mladé dievča, ktoré končí vysokú školu a ktoré si musí urobiť adaptačné vzdelávanie začínajúceho učiteľa. Lenže namiesto pomoci čelí človek neprimeranej kritike za to, čo ešte nevie, až to zaváňa šikanovaním. Spochybňovali tam dokonca, či chcem byť vôbec učiteľka. Som rada, že tam už nie som,“ uzatvára Jana, ktorá odišla pred troma rokmi. Podľa jej slov bola nepriamymi poznámkami a slovným ponižovaním atakovaná aj na porade celej školy.

Riaditeľa školy Jana Hubnerová tieto tvrdenia odmieta a nepovažuje kritizovanie za šikanu. „Na našej škole je šikana neprípustná. Mojou povinnosťou je chodiť na hospitácie, a to najmä u začínajúcich učiteľov, ale rozbor sa robí nasledujúci deň, nie pred žiakmi,“ uviedla riaditeľka. „Kontrola učiteľov, ktorí nastúpia na nové pozície, je dôležitá a prísnosť je takisto namieste, šikanu odmietam. Pracovný pomer končia u nás iba tí, ktorí nevedeli alebo nechceli spolupracovať pri plnení našej vízie rozvoja školy,“ uzatvorila. Na Základnú školu v Hôrkach nebol podaný za posledné dva roky na školskú inšpekciu žiaden podnet.

pokračovanie
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?