Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.06.2021 09:59 | Správy | Politika

Šéfka Za ľudí Remišová exkluzívne: Prečo Kolíkovú tak neznáša? Drsný náklad ministerke spravodlivosti!

Obrovské napätie v najmenšej koaličnej strane. Šéfka Za ľudí Veronika Remišová (45) sa rozhodla zotrvať na predsedníckej stoličke napriek odporu časti strany.

V parlamente podporuje Kolíkovú minimálne 5 poslancov. Strana má dokopy 10 poslancov a z nich Šeliga so Žitňanskou sa ešte nerozhodli, kam patria. Keď prídete o takúto časť poslancov, stratíte klub a strana prakticky nebude na parlamentnej úrovni existovať. Ako chcete hrať s týmito kartami?

- Strana nie je len 10 poslancov v parlamente. Strana to je 700 členov, odborníkov, sympatizantov, strana to sú aj štruktúry, krajské a okresné organizácie, ktorí chcú aby napĺňala program. Redukovať stranu na 10 poslancov je vyslovene elitárske vnímanie politickej strany. Pokladám to za nekorektné aj voči členom strany, ktorých si ja osobne veľmi vážim.

 

Pre koaličných partnerov máte nejakú hodnotu, keď máte poslancov v parlamente. Ak odídu, tak bude Za ľudí stále štvrtým členom koalície aj keď v parlamente reálne nebudete existovať?

- To bude na rokovaní s koaličnými partnermi. Cieľom skupiny Márie Kolíkovej je štiepiť stranu a v konečnom dôsledku destabilizovať situáciu vo vládnej koalícii. Ak im záleží na záujme Slovenska a občanov, mali by sa vrátiť k práci pre ľudí, k napĺňaniu sľubov a nie zvádzať vnútrostranícke boje o funkcie, ktoré oslabujú stranu.

 

Vy osobne máte podporu medzi ostatnými koaličnými partnermi? 

- Ostatní koaliční partneri sa na to pozerajú ako na vnútrostranícky problém. Ten sa má riešiť vnútri strany. To ako to spravila skupina Márie Kolíkovej, keď konflikt preniesli do médií, je pre stranu sebazničujúce a mimoriadne nezodpovedné voči členskej základni a voličom. Aj v iných stranách existuje napätie a rôzne krídla, no žiadna strana to nerieši takýmito mediálnymi vojnami. V Smere pred voľbami existovalo veľké napätie, kto bude volebným lídrom, ale riešili vo vnútri, keďže vedeli, že by im to poškodilo. Politik, ktorému záleží na budúcnosti strany a na občanovi by takto nikdy nekonal.

 

Na jednej strane je to interná situácia, no dotkne sa to aj koalície. Čiže musíte komunikovať s koaličnými partnermi, ako to bude ďalej pokračovať. Rozprávali ste sa s nimi o tom, čo sa bude diať? 

- Rozprávala som sa s koaličnými partnermi. Zatiaľ frakcia neodišla ani z poslaneckého klubu, ani zo strany. Pokiaľ sú v strane a deklarujú, že chcú podporovať vládu, nie je dôvod ich brať ako piateho koaličného partnera. Koaličná zmluva je uzavretá medzi stranami a ich predsedami.

 

Máte garantované miesto ministerky aj po odchode Kolíkovej a de facto zániku poslaneckého klubu Za ľudí? 

- Som pripravená na všetky varianty, budem ich riešiť, keď nastanú.

 

Váš zakladateľ Andrej Kiska poslal straníkom list, v ktorom odporúčal zvolanie mimoriadneho snemu, voľbu predsedu a to, aby ste nevymieňali ľudí v predsedníctve. Vy ste ho neposlúchli, prečo ste to nerešpektovali?

- Zodpovednosť za stranu mám ja, aj so všetkými následkami, ktoré z toho plynú. V deň, keď to Andrej Kiska napísal, sa vytvorila frakcia a kolegovia sa rozhodli, že stranu idú štiepiť.

 

Vnímate to tak, že Andrej Kiska sa vás nezastal?

- Vnímam to tak, že povedal svoj názor.

 

Čo vám povedal on vo vašom osobnom rozhovore?

- Ja som povedala svoje videnie situácie, on svoje. S tým, že samozrejme zodpovednosť je na mne.

 

Rešpektujete jeho slovo ešte ako zakladateľa strany, ktorý má na ňu aspoň morálny vplyv? 

- Za rozhodnutia v strane je zodpovedný predseda a zvolať mimoriadny snem v priebehu pár týždňov nie je šťastným riešením aj voči členom, ktorí chceli širokú vnútrostranícku diskusiu. Tá sa nedá urobiť za mesiac. Treba na to dlhší proces a som otvorená diskusii vnútri strany až na úroveň okresov.

 

Máte informácie, ako prezident Kiska reagoval na dianie strane po odštiepení časti poslancov? 

- Nemám informácie. Neboli sme v kontakte. Ani predtým sme nekomunikovali na dennej báze.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!