Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.06.2021 15:30 | Šport | Hokej | MS v hokeji 2021
Foto

Premožiteľ Slovenska neuspel: Kanada postúpila cez USA do finále MS!

Hokejisti Kanady postúpili do finále majstrovstiev sveta v Rige. V prvom semifinále vyhrali v zámorskom derby nad USA 4:2 a v súboji o zlato sa v nedeľu (19.15 h) stretnú s úspešnejším z druhého semifinále medzi Fínskom a Nemeckom.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Dvoma gólmi sa na triumfe "javorových listov" podieľal Andrew Mangiapane, ďalšie pridali Brandon Pirri a do prázdnej bránky Justin Danforth. Dve asistencie mal Connor Brown a s 13 bodmi (2+11) sa dostal pred Petra Cehlárika na čelo produktivity. Brankár Darcy Kuemper zneškodnil 36 striel súpera a asistoval pri treťom góle svojho tímu. Američania vyhrali na strely 38:33.

Kanada zabojuje o svoj prvý titul od roku 2016, celkovo má z MS na konte 50 cenných kovov, z toho 26 zlatých. Na poslednom šampionáte pred dvoma rokmi v Bratislave prehrala vo finále s Fínskom. Kanada pretrhla sedemzápasovú víťaznú šnúru súpera.

Američania zabojujú iba o bronz, naposledy ho získali v roku 2018 na MS v Dánsku. USA majú v zbierke dva tituly svetových šampiónov, posledný ešte z roku 1960, keď ZOH v Squaw Valley boli zároveň majstrovstvami sveta.

      semifinále:
      USA - Kanada 2:4 (1:1, 0:1, 0:2)

      Góly: 18. Blackwell (Wolanin, Labanc), 44. Chmelevski (Rooney, Mackey) - 3. Pirri (Walker, Paul), 25. Mangiapane (Brown), 41. Mangiapane (Brown, Kuemper), 60. Danforth (Paul). Rozhodovali: Bruggeman (USA), Gouin - McCrank (obaja Kan.), Oliver (USA), vylúčení: 1:0 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0
      USA: Petersen – Hellickson, Wolanin, Tennyson, Jones, Mackey, Wideman, Shea, Clendening – Garland, Moore, Robertson – Donato, Drury, Thompson – Labanc, Blackwell, Robinson – Boyle, Rooney, Chmelevski
      Kanada: Kuemper – Walker, Ferraro, Power, Stecher, Bernard-Docker, Beaudin, Schneider – Brown, Henrique, Mangiapane – Bunting, Vilardi, Comtois – Pirri, Danforth, Paul – Foudy, Anderson-Dolan, Hagel – Perfetti

Kanaďania gólovo udreli hneď zo svojej prvej vážnejšej príležitosti. Strelu Walkera vyrazil Petersen betónom iba pred voľného Pirriho a ten po 122 sekundách hry svojím tretím zásahom na šampionáte otvoril skóre. Hralo sa v rýchlom tempe, po piatich minútach mohol odpovedať Thompson, no Kuemper jeho pokus spomedzi kruhov zlikvidoval. Na druhej strane brankár Petersen iba špičkou betónu vytesnil dorážku Henriqueho a už v polovici prvej tretiny mali oba tímy na konte spolu 17 streleckých pokusov do priestoru troch žrdí (10:7 pre Kanadu). Donato vzápätí po šikovnej práci s hokejkou trafil žŕdku kanadskej bránky a v ďalšej veľkej šanci pred Kuemperom bol Robertson. Američania v závere úvodnej časti vystupňovali tlak a dočkali sa vyrovnania - strelu Wolanina od modrej čiary šikovne tečoval Blackwell medzi betóny Kuempera.

Atraktívne ofenzívne predstavenie pokračovalo aj po prestávke, príležitosti sa rodili na oboch stranách. Američan Robinson po niekoľkých sekundách netrafil vo vzduchu puk pred odkrytou bránkou, potom však prevzal iniciatívu súper a Kanada išla v 25. minúte opäť do vedenia - Mangiapane začal akciu spoza bránky, prihral Brownovi a voľný puk tesne pred bránkovou čiarou ešte doklepol do siete. Okamžite mohol kontrovať Moore, no prvá polovica druhej tretiny patrila Kanade, ktorá dostala šancu zvýšiť náskok pri vylúčení Boylea. Henrique odrazom do korčule presilovku v 31. minúte využil, no americká striedačka si vyžiadala challenge a video potvrdilo ofsajdovú situáciu pred gólovou koncovkou. Skóre sa preto nemenilo, rovnaké zostalo aj po šanciach hráčov elitnej formácie Američanov Moorea a Garlanda i strele tesne vedľa od Andersona-Dolana na druhej strane.

Už 46 sekúnd po štarte tretej tretiny Kanaďania zvýšili na 3:1, keď Brown "žabkou" z vlastného obranného pásma vysunul do úniku Mangiapaneho a ten si vychutnal Petersena. Siedmym zásahom tak vyrovnal na čele tabuľky strelcov Brita Kirka. O chvíľu neskôr mohol pridať štvrtý gól svojho tímu Anderson-Dolan, no brankár bol proti. V 44. minúte udrelo na druhej strane, po rýchlom útoku dorazil Rooneyho pokus do bránky Chmelevski a postaral sa o kontaktný gól Američanov. Necelých sedem minút pred koncom mohol kanadskú poistku pridať Paul, vo veľkej šanci netrafil zblízka bránku. Kanaďania v závere nepustili súpera do súvislejšieho tlaku a 24 sekúnd pred koncom gólom do prázdnej bránky potvrdil ich postup Danforth.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas,TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu