Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.06.2021 09:59 | Správy | Politika

Stop miešaniu vakcín na Slovensku! Po Astre nemôžete dostať Pfizer ani Modernu: Jasné zdôvodnenie odborníkov

Je rozhodnuté! Konzílium odborníkov sa tento týždeň zaoberalo nielen zmenami v COVID automate či výhodami pre zaočkovaných, ale aj mimoriadne horúcou témou miešania vakcín.

Mala by to byť krajná možnosť

Henrieta Hudečková, hlavná epidemiologička a členka konzília odborníkov

- Pokiaľ človek dostáva viacdávkovú schému, tak by mal dostať jednu a tú istú vakcínu. Ak náhodou nie je dostupná, potom môžeme podať podobnú, ktorá je od iného výrobcu. Úplne krajnou možnosťou je podanie druhej dávky vakcíny, ktorá je ​pripravená na inom princípe. Ale pokiaľ dochádza, ​resp. došlo k alergickej reakcii po očkovaní, je ich síce málo, pretože nemyslím teraz nežiaduce účinky, vtedy treba zobrať a ​aplikovať takú vakcínu, po ktorej sú ​najmiernejšie nežiaduce účinky. My ideme podľa toho, aké sú odporúčania WHO. V niektorých krajinách sa miešali vakcíny pre ich nedostatok, alebo ak bola vážna reakcia na vektorovú vakcínu, dali mRNA.

 

Nevedeli by sme zabezpečiť účinnosť ani bezpečnosť

Elena Prokopová, pediatrička a členka konzília odborníkov

- Keď očkujete akoukoľvek vakcínou proti akejkoľvek chorobe, tak platí pravidlo, že preočkovať máte tou istou vakcínou, akou ste začali očkovanie. Pretože všetky klinické skúšky účinnosti a bezpečnosti sa robili s použitím dvoch dávok tej istej vakcíny. Nerobili sa miešaním vakcín. Čiže pri miešaní neviete človeku stopercentne zabezpečiť účinnosť a bezpečnosť, len môžete predpokladať. Navyše, pri covidových vakcínach, ak je človek očkovaný jednou dávkou vakcíny a má po nej nejaké vedľajšie účinky, ktoré sú očakávané, tak sa hovorí, že ak ho preočkujete iným typom vakcíny, tak je pravdepodobnosť, že vedľajšie účinky budú ešte väčšie po druhej dávke a nemáte zabezpečenú ani klinickými štúdiami overenú imunitu. Inú vakcínu môžete použiť iba vtedy, ak je na to pádny dôvod. Napríklad ak bola po prvej dávke závažná reakcia, ktorú zhodnotí imunológ, a potom použijete inú vakcínu, kde síce môžete teoreticky predpokladať, že účinnosť nemusí byť ideálna, ale určite to bude lepšie, ako keby ste nedali nič. Človek má byť preočkovaný tou istou vakcínou, aby mal dobrú imunitu, a ak boli nejaké vedľajšie účinky, tak to treba podať v centre a po príslušnej medikácii. Iná vakcína sa podáva iba v extrémne odôvodnených prípadoch.

 

V týchto krajinách je to povolené

Španielsko - Vykonalo klinickú štúdiu na ľuďoch a zistilo, že miešanie vakcín AstraZeneca a  Pfizer/BioNTech je účinné a bezpečné. Zúčastnilo sa na nej 670 dobrovoľníkov vo veku 18 - 59 rokov. Koncom mája potom ministerstvo zdravotníctva umožnilo ľuďom pod 60 rokov, aby po prvej dávke AstraZenecy dostali druhú dávku inej vakcíny.

 

Veľká Británia - Uskutočnila sa tam podobná štúdia ako v Španielsku. Pri miešaní vakcín zistila častejší výskyt miernych vedľajších účinkov. Už od januára umožňuje vo výnimočných prípadoch miešanie vakcín – napríklad ak v danom termíne práve nie je na sklade dávka konkrétnej vakcíny.

 

Francúzsko - Už v apríli začalo dávať ľuďom mladším ako 55 rokov, ktorí dostali prvú dávku vakcíny AstraZeneca, druhú dávku inej vakcíny.

 

Nemecko - Od začiatku apríla ponúka ľuďom zaočkovaným prvou dávkou AstraZenecy na výber druhú dávku - buď AstraZenecy alebo inej vakcíny (Pfizer/BioNTech alebo Modernu).

 

Dánsko - V polovici apríla zastavilo očkovanie AstraZenecou. Približne 150-tisíc ľuďom, ktorí dostali len prvú dávku tejto vakcíny, ponúkli druhú dávku inou vakcínou.

 

Nórsko - Už začiatkom marca zastavilo očkovanie AstraZenecou. Ľuďom s prvou dávkou tejto vakcíny koncom apríla ponúkli očkovanie vakcínami Pfi zer/BioNTech alebo Moderna. Išlo približne o 135 000 osôb.

 

Fínsko - V  polovici apríla oznámilo, že ľudia mladší ako 65 rokov s prvou dávkou AstraZenecy dostanú druhú dávku inej vakcíny.

 

Švédsko - Koncom apríla oznámilo, že ľudia mladší ako 65 rokov s  prvou dávkou AstraZenecy dostanú druhú dávku inej vakcíny.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu