Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.06.2021 17:38 | Správy | Domáce správy

Odkedy sa bude Slovensko na cestovateľskej mape zobrazovať správne? Krajiny nám upravia podmienky vstupu

Slovensko by sa malo na cestovateľskej mape Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) zobrazovať podľa správnych dát od štvrtka (3. 6.).

TASR o tom v reakcii na medializované problémy s nahlasovaním dát informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

"Všetky potrebné kroky sme prijali ešte pred medializáciou vzniknutého stavu. Už niekoľko dní intenzívne komunikujeme s ECDC. Včera vo večerných hodinách nám potvrdili, že mapu na základe správnych dát, ktoré sme im zaslali 31. mája, aktualizujú zajtra," povedala Račková. Ozrejmila, že úrad kontaktoval aj české zdravotnícke autority a situáciu im objasnil. Slovensko je pre Česko na základe nesprávnej cestovnej mapy v súčasnosti červené, čo znamená, že sa považuje za krajinu s vysokým rizikom nákazy.

Štátny tajomník rezortu zahraničia Martin Klus očakáva, že Slovensko bude po prehodnotení ECDC mapy žlté a v niektorých regiónoch dokonca aj zelené. "O tomto probléme sme vedeli už tri týždne, aj sme naň upozorňovali kolegov, ktorí sú na to u nás kompetentní," zdôraznil.

Predpokladá, že krajiny, pre ktoré je Slovensko momentálne červené, to čoskoro prehodnotia. "Ako prvé by mohlo zareagovať Česko, ktoré je na to v zásade pripravené. Máme echo, že Cyprus alebo Belgicko a niektoré z krajín, ktoré nás predtým preradili do žltej sféry a potom sme boli vrátení naspäť do červenej, budú konať veľmi rýchlo a najneskôr na konci budúceho týždňa by mohli upraviť podmienky pre prichádzajúcich zo Slovenska," dodal.

ÚVZ ubezpečuje ľudí, že situáciu, ktorá má vplyv na podmienky vstupu do jednotlivých európskych krajín, urgentne rieši. "Sme si vedomí jej naliehavosti a intenzívne pracujeme na tom, aby bolo všetko uvedené na správnu mieru v čo najkratšom čase," doplnila Račková.

Vysvetlila, že ECDC nedávno zmenilo štruktúru hlásených dát. "K nedorozumeniu došlo z dôvodu, že ECDC čerpalo dáta z viacerých platforiem – nielen z európskeho systému TESSy, ale aj z iných zdrojov – národných a medzinárodných," doplnila.

"V tejto súvislosti priznávame zlyhanie ľudského faktora, keď sa do systému TESSy zaslali neúplné údaje. Veľmi nás to mrzí a verejnosti sa ospravedlňujeme," zhrnula hovorkyňa.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?