Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.06.2021 08:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

V Banskej Bystrici sa konečne stretnú športovci na maratóne: Bežať sa bude aj naboso!

V Banskej Bystrici sa v sobotu 5. júna uskutoční jubilejný 10. ročník Banskobystrického maratónu. Ide o večerný formát s ôsmimi disciplínami.

Podujatie sa začne tými netradičnejšími, sú to handbike, inline a kolobežky polmaratón (obe zaradené aj ako majstrovstvá Slovenska), ďalej štart na 7 kolesách, stefe beh, klasický polmaratón, v rámci ktorého sa konajú i neoficiálne majstrovstvá sveta v polmaratóne na boso a nechýba ani polmaratón štafeta. Kráľovskou disciplínou zostal klasický maratón.

„Veľmi sa tešíme, že môžeme Banskobystrický maratón 2021 usporiadať. Takmer rok sa nemohli maratónci združovať, otvorila sa nám možnosť usporiadať toto podujatie pred dvoma mesiacmi a sme radi, že nám epidemiologická situácia praje. Pre pretekárov sme prichystali kompletné ozvučenie celej trate, bežec teda bude obklopený hudbou, zhruba v 100 metrových vzdialenostiach umiestnime reproduktory, z nich zaznejú aj slová povzbudenia, živé vstupy moderátora. Keďže atletický štadión v meste je momentálne v rekonštrukcii, štart a cieľ bude pri malom kruhovom objazde pred obchodným centrom Europa,“ uviedol na stredajšej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici jeden z dvojice hlavných organizátorov Peter Fabok.

Fabok podrobnejšie popísal i nenáročnú trať: „Je rýchla s minimálnym počtom zákrut a je minimálne členitá. Vedie centrom mesta po širokých štvorprúdových komunikáciách. Bezpečnosť pretekárov a ich vzájomné rozptýlenie, vzhľadom na opatrenia, bude základným prvkom, ktorý chceme dosiahnuť. Beží sa na sedem kilometrových okruhoch, v jednom smere 3,5 km a v opačnom takisto.“

Aktuálne sa na všetky disciplíny Banskobystrického maratónu 2021 prihlásilo viac než 1200 pretekárov. Organizátori avizujú strop 1400 pretekárov. „Tento strop sme zvolil aj vzhľadom na účastnícke medaily a viacero vecí spojených s organizáciou hromadného podujatia. Do vstupného areálu na štart vpustíme iba pretekárov, ktorí budú mať prekryté horné dýchacie cesty, po štarte si ich môžu zložiť a bežať či pretekať bez nich. Ponúkame aj bezkontaktné občerstvovacie stanice, budú štyri každé necelé dva kilometre. Každá jedna disciplína bude mať samostatný štart. Kráľovská disciplína maratón sa začne o 18.00  hodine, limit pre bežcov maratónu sme predĺžili na päť a pol hodiny,“ priblíži druhý z dvojice hlavných organizátorov Miroslav Štrba.

Na maratónskej trati Banskobystrického maratónu 2021 sa predstaví vicemajster Slovenska Jozef Urban, či rekordérka v počte maratónov na Slovensku Eva Seidlová. Štartovať bude i Miroslav Ilavský z Dubnice, víťaz prvého večerného konceptu maratónu pod Urpínom z roku 2018. Na polmaratónskej trati sa predstaví jeden z najlepších ultra vytrvalcov Ľubomír Hrmo, ale aj majster Európy v chôdzi Pavol Blažek. V polmaratónskej štafete prisľúbil účasť hokejový vicemajster sveta Tomáš Surový.

Na víťazov čakajú finančné odmeny v stovkách eurách. Prídu i zahraniční pretekári z Poľska, Česka, Maďarska, Ukrajiny, Nemecka, Rakúska a Holandska. „Sme veľmi radi, že epidemiologická situácia umožnila bežcom konfrontovať sa medzi sebou v súťaži. Je to obrovská zmena po takmer roku, keďže doteraz skoro každý neprofesionál bežal sám. Po dlhom období pôstu si môžu aj masoví bežci vychutnať pravé športové maratónske podujatie, porovnať sa medzi sebou. Tento rok bude Banskobystrický maratón s minimálnymi dopravnými obmedzeniami. Trať zaberie iba cestu na úrovni tri a pol kilometra, nedotne sa niektorých mestských častí. Verím, že režim, ktorý sme zvolili, bude aj obyvateľom mesta Banská Bystrica vyhovovať a pri obchádzkových trasách budú trpezliví,“ dodal na stredajšej tlačovej konferencii primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas,tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vláda rozhodla o zákone o Slovenskej televízii a rozhlase! Čo sa mení?
Na snímke poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SaS).
Zákony o strategických investíciách a VO sú podľa SaS nebezpečné: Sme zásadne proti
(ilustračné foto)
Zlé správy z Ukrajiny! Rusi tvrdo udreli: Zasiahli obytné oblasti
Úrad na ochranu osobných údajov uložil hnutiu pokutu, OĽaNO sa odvolalo.
Úradu na ochranu osobných údajov nemá šéfa už 4 roky: nového predsedu navrhnú bez hodnotiacej komisie
Europarlament. (ilustr. foto)
Voľby do europarlamentu sa blížia: Ako požiadať o hlasovací preukaz?
Foto
Krásna fyzioterapeutka Trnavy spôsobila boom: V Turecku by ju vyvážili zlatom!
Statného medveďa najprv postrelil hubár, následne aj poľovníci, no vypátrať sa ho nepodarilo a zranená šelma unikla do lesov. (ilustračná snímka)
Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť! Má to pomôcť problému s medveďmi
Tisovým rodným domom sa v Bytči nezaoberali prvýkrát.
Foto
Osud rodného domu Jozefa Tisa spečatený: Boj o budovu konečne uzavretý?!
Amnesty kritizuje SR za Rómov aj LGBT, vo svete varuje pred zrútením poriadku.
Amnesty sa pustilo do Slovenska: Drsná kritika! Hrozí globálny kolaps?
Nikodým s Emmou ešte keď bola bábätko.
Foto
Nikodýmova dcéra oslávila 20 rokov: Z malého dievčatka SEXI modelka! Nespustíte z nej zrak
(ilustračné foto)
Stovky sôch majú zmiznúť! Vláda sa zaviazala k drastickému kroku: Čo je za tým?
Polícia v prípade obvinila 45-ročnú ženu.
Foto
Vražda v Petržalke: Desivý pohľad na miesto činu a posun vo vyšetrovaní