Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.06.2021 00:00 | PR články
PR článok

Nezabudli ste v rámci jarného upratovania na vašu digitálnu stopu?

Slovné spojenie digitálna stopa ste už pravdepodobne počuli. No viete, čo v skutočnosti znamená?

Tu sú iba niektoré údaje, ktoré tvoria vašu digitálnu stopu: obsah na vašich sociálnych sieťach, história polohy, odoslané maily, správy v četovacích aplikáciách či použité heslá. Všetky spomínané informácie môžu kybernetickí zločinci s nekalými úmyslami využiť, aby si o vás vyskladali takmer dokonalý obraz.

Obeťou môže byť každý

Vaše osobné dáta môžu predať na čiernom trhu alebo vám ukradnúť digitálnu identitu. Ojedinelé však nie sú ani prípady, keď používatelia, ktorí zdieľali zážitky z dokonalej dovolenky, našli po návrate vykradnutý dom. Ak si stále myslíte, že tieto hrozby sa vás netýkajú, nezabúdajte na staré známe internetové príslovie: „Obeťou môže byť každý.“

Máme však pre vás aj dobrú správu. Váš informačný neporiadok sa dá jednoducho upratať a nemusí sa pritom z vás stať ani digitálny odľud. Stačí robiť múdre rozhodnutia a nájsť rovnováhu medzi ochranou súkromia a pohodlnosťou.

Urobte si poriadok na sociálnych sieťach

V rámci hĺbkového upratovania by ako prvé mali prísť na rad nastavenia súkromia vašich sociálnych sietí. Upravte si, kto môže vidieť obsah na vašich profiloch a koľko informácií sa cudzím používateľom o vás zobrazí. Môže to byť časovo náročné, pretože sa musíte prehrýzť zoznamom rozličných nastavení, ktoré môžu byť na každej sieti umiestnené inde, no verte, že to stojí za to.

V ďalšom kroku by ste si mali posvietiť na vaše staré aj súčasné príspevky. Nikto totiž nepotrebuje vedieť o posedení pri pive, ktoré ste mali v roku 2009 s vtedajšími kamarátmi cestou zo skúšky. Mazanie obsahu za celú dekádu sa javí ako únavná aktivita. Ak to však zvládnete, možno sa začnete viac zamýšľať nad tým, čo všetko o sebe ukazujete svetu. Okrem toho, že zmenšíte svoju digitálnu stopu, zabránite tomu, aby vás príspevky z minulosti dobehli v budúcnosti.

Poriadok aj v zozname priateľov

Keď už máte poriadok v príspevkoch a nastaveniach súkromia, je čas vytriediť si váš zoznam priateľov. Znie to síce brutálne, no budete tak mať pod kontrolou, koho vpustíte do vášho digitálneho sveta. Začnite odstránením cudzích ľudí, pri ktorých si ani nepamätáte, kedy ste si ich pridali. Pokračujte osobami, ktoré až tak nepoznáte a s ktorými sa nebavíte. Pýtate sa, čo je zlé na tom, keď cudzí ľudia vidia vaše príspevky? To, že toho o vás môžu veľa odhaliť. Sú známe prípady, keď útočníci prostredníctvom Instagramu zmapovali denné zvyklosti známych osobností, aby im následne vykradli dom.

Skontrolujte všetky ostatné účty

Možno o tom ani neviete, no môžete mať desiatky až stovky rozličných internetových účtov. S veľkou pravdepodobnosťou ste sa zaregistrovali na stránky rôznych obchodov, ktoré ste v skutočnosti využili iba raz. Takisto môžete mať účty vo fitness aplikáciách, online hrách a podobne. Aj keď tieto služby už nevyužívate, môžu mať uložené vaše údaje – od mena a dátumu narodenia cez telefónne číslo až po rozmery vášho tela.

Aby sme si uľahčili život, často sa do viacerých služieb prihlasujeme prostredníctvom už existujúcich účtov na sociálnych sieťach, tzv. single signon (SSO) možností. Pravdepodobne si však väčšina z nás nevedie zoznam všetkých aplikácií, do ktorých sme sa za tie roky registrovali. A práve tu sa nám môže celkom zísť možnosť SSO. Či už ste použili Google, Facebook alebo prihlásenie cez Apple, všetky tieto platformy vám umožňujú skontrolovať, ktoré ostatné služby získali váš prístup. Tento nástroj môžete použiť na vymazanie účtov, ktoré nepoužívate, alebo ktoré sa vám už neoplatí si ponechať. Ak ste na prihlasovanie do rozličných služieb nepoužili možnosť SSO, ale mailovú adresu, môžete vo vašej schránke vyhľadávať prostredníctvom kľúčových slov ako „zaregistrovať sa“ alebo „vitajte“ a následne si urobiť v nájdených účtoch poriadok.

Otvoriť galériu

Posvieťte si na odoberanie newsletterov

Po prehrabávaní sa v schránke môžete plynulo prejsť k ďalšiemu kroku, ktorý vám pomôže minimalizovať vašu digitálnu stopu – k odhláseniu z odberania rôznych newsletterov. Mnohé vám chodia automaticky iba preto, že ste si zriadili účet v nejakom online obchode, ktorý vás teraz bombarduje ponukami od výmyslu sveta. Povedzme si úprimne, väčšina ľudí pri využívaní online služieb nečíta podmienky, no zvolí si najrýchlejšiu cestu. V schránkach používateľov tak nielenže končia stovky až tisícky mailov, ktoré ani neotvoria, no firmy získavajú ďalšie údaje, ktoré môžu skončiť v nesprávnych rukách.

Akonáhle zrušíte odoberanie newsletterov, zamyslite sa nad vytvorením špeciálnej mailovej adresy, ktorú budete používať výhradne na jednorazové nákupy. Získate tak hneď dve výhody. Prvou je, že vaša hlavná mailová adresa bude slúžiť iba na dôležité veci a neohrozíte údaje, ktoré sa s ňou spájajú. Druhý benefit spočíva v tom, že pod jednou strechou získate prehľad nad vašimi jednorazovými nákupmi. Pre úplný pokoj v duši si vaše online transakcie môžete zabezpečiť aj funkciou Ochrany online platieb, ktorá je ochrannou vrstvou v riešeniach ESET pre domácnosti.

Bonusové tipy

Minimalizovanie vašej digitálnej stopy sa nemusí skončiť spomínanými radami. Ďalším dôležitým krokom, ktorý vám môže pomôcť, je používanie virtuálnej súkromnej siete (VPN), ktorá slúži ako šifrovaný tunel pre vašu internetovú komunikáciu. Prostredníctvom VPN zostáva vaše surfovanie po internete súkromné. Tento nástroj navyše využívajú firmy, aby zamestnancom na homeoffice umožnili prístup k zabezpečenej sieti.

Ak žijete v Európskej únii, môžete sa spoľahnúť na legislatívu, ktorá vám dáva právo na zabudnutie. Môžete napríklad požiadať Google, aby o vás odstránil určité informácie vyplnením špeciálnej žiadosti. Taktiež môžete použiť Google Privacy Checkup a podobné nástroje, aby ste zistili, aké údaje sa o vás zhromažďujú. Taktiež sa môžete pozrieť na to, aké údaje o vás uchováva Facebook a ďalšie sociálne siete.

Viac informácií o tom, ako sa starať o vašu digitálnu stopu, nájdete na stránke Bezpečne na nete.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie