Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.06.2021 11:51 | Správy | Domáce správy

Kauza koronadotácií: Trestné oznámenie na bratislavských poslancov! Sulík hovorí o výstrahe pre všetkých

V prípade bratislavských mestských poslancov Rastislava Tešoviča, Sone Svoreňovej a Tomáša Korčeka, ktorých spája kauza podozrivých koronadotácií, bolo podané na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu subvenčného podvodu.

V stredu to oznámil minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) s tým, že jeho rezort zároveň spustí intenzívnejšiu kontrolu štátnej pandemickej pomoci nájomcom.

Podľa ministra ju chcel štát poskytnúť rýchlo a nebyrokraticky tým, ktorí ju naozaj potrebovali. "Nájomné sme preplatili za desiatky miliónov eur, 60 až 70 miliónov eur dokopy bola táto suma. Ide o vyše 80.000 zmlúv. Keď jedno percento z toho pochybí, tak to nie je až tak veľa, ale stále to bude znamenať 800 zmlúv," spresnil Sulík. Deklaruje, že každý jeden takýto prípad kontrolujú a trestným oznámením to skončí všade tam, kde je na to dôvod. Toto trestné oznámenie podľa ministra zrejme teda nebude jediné.

Všetkých ostatných žiadateľov upozornil na nulovú toleranciu a tých, ktorí požiadali o pomoc v rozpore s pravidlami a od štátu ju dostali, vyzval, aby vrátili peniaze. "Lebo tie problémy budú mať len a len väčšie," poznamenal minister. Avizuje, že jeho rezort sa začne venovať dôslednej a intenzívnej kontrole, na ktorú doteraz nemali čas. Ministerstvo začína postupne vyhľadávať najpodozrivejšie prípady. Od začiatku júla podľa Sulíka môže k niektorým prísť kontrola.

Sulík pred pár dňami označil kauzu podozrivých čerpaní koronadotácií zo strany menovaných bratislavských komunálnych poslancov ako nehoráznosť. "Ruky by som odťal týmto podvodníkom," uviedol s tým, že pár tisíc eur má pre nich vyššiu hodnotu ako ich česť.

Na prípad upozornila nezisková organizácia Transparency International Slovensko. Čerpanie štátnej pandemickej pomoci nájomcom zo strany mestských poslancov Rastislava Tešoviča, Sone Svoreňovej, Tomáša Korčeka či miestneho poslanca za bratislavský Lamač Radoslava Olekšáka vníma ako podozrivé. Vo svojom blogu organizácia svoje argumenty aj vysvetlila.

Jednotliví poslanci vo svojich reakciách pre TASR uviedli, že buď dotácie vrátili, alebo podozrenia odmietajú či svoju účasť na štátnej pomoci považujú za zbytočnú chybu. Tešovič, Svoreňová a Korček sa v uplynulých dňoch vzdali členstva v mestských poslaneckých kluboch, kde doteraz pôsobili. Odišli aj z jednotlivých dozorných radách bratislavských mestských podnikov. Tešovič sa vzdal aj funkcie predsedu mestskej finančnej komisie. Mestskými poslancami však naďalej ostávajú.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?
(ilustračné foto)
Stačil okamih sa rozpútalo sa peklo: Výbuch vozidlo roztrhal na kusy! O život prišlo najmenej 10 ľudí