Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.06.2021 11:44 | Šport | Šport mix
FotoVideo

Slováci si oblečením uctia hostiteľský štát: Do Tokia s motívmi vychádzajúceho slnka

Slovenskí športovci sa na olympijských hrách v Tokiu (23. júla - 8. augusta) predstavia v oblečení, ktoré zdobí motív vychádzajúceho slnka i priamy odkaz na OH 1964.

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) zároveň prvýkrát na oficiálnom oblečení a doplnkoch využíva čatajský vzor.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

Od štvrtka 3. júna zostáva do štartu Hier XXXII. olympiády  presne 50 dní a pri tejto príležitosti SOŠV odhalil športovú a volnočasovú kolekciu oblečenia. Slávnostný odev s využitím čatajského vzoru, ktorý bude mať premiéru 15. júla na sľube členov výpravy u prezidentky SR Zuzany Čaputovej, navrhla slovenská módna návrhárka Ema Kleinová.

Slovenskí účastníci OH si oblečením uctia hostiteľský štát, ktorý označujú ako "krajina vychádzajúceho slnka". Na viacerých častiach kolekcie dominuje motív kruhu, ktorý symbolizuje práve vychádzajúce slnko. Na oblečení sa tiež v rôznych variáciách objavujú piktogramy športov, čo je odkaz na OH, ktoré hostilo Tokio pred 57 rokmi. Práve od tohto podujatia v roku 1964 tvoria piktogramy významnú vizuálnu súčasť informačného systému OH.

"Teším sa, že na príprave kolekcie participovali samotní olympionici a až po ich pripomienkovaní a následnom schválení išla zelená pre výrobcu. Som rád, že materiál, dizajn a ostatné prvky spĺňajú tie najprísnejšie kritériá. Verím, že sa oblečenie bude páčiť športovcom i športovým fanúšikom, že sa olympionici v ňom budú cítiť veľmi dobre a aj vďaka nemu z nich bude vyžarovať pohoda, čo je jedna z dôležitých podmienok športového úspechu," uviedol na stredajšej tlačovej konferencii prezident SOŠV Anton Siekel.

Technológovia a dizajnéri športovej značky 4F vytvorili kolekciu, ktorá je vyrobená modernými technológiami z najkvalitnejších materiálov. Časť oblečenia je z látok, ktoré dokážu regulovať teplotu a ochladzujú či ohrievajú sa v závislosti od vonkajších podmienok. Vynikajú predovšetkým národné farby, moderné, jednoduché a napriek tomu funkčné tvary v kombinácii so živými farbami a kontrastmi kobaltovej modrej, nasýtenej červenej a optickej bielej farby robia kolekciu jednotnou a nadčasovou. Paletu na niektorých častiach oblečenia dopĺňa tmavomodrá farba.

Športovci by mali mať v odeve najvyšší komfort napriek počasiu, ktoré sa očakáva počas OH. Tie sa uskutočnia na prelome júla a augusta, keď sú v Japonsku najvyššie teploty. Vzhľadom na tokijské podnebie bola znížená hmotnosť tkanín, tie sú odolné a pružné a majú všetky potrebné funkčné vlastnosti. Pre SOŠV je dôležitá trvalá udržateľnosť, čo zohľadnil aj výrobca oblečenia. Viaceré tkaniny sú z recyklovaných materiálov.

"Mala som to šťastie, že som bola kolekciu minulý rok vo Varšave fotiť spolu s Adamom Botekom. Bola som príjemne prekvapená, ako bolo oblečenie pohodlné. Má naozaj krásne vzory, budeme iní ako ostatní," povedala slovenská reprezentantka v športovej gymnastike Barbora Mokošová. Strieborná medailistka z OH 1964 a 1968 Marianna Némethová-Krajčírová bola v Tokiu 1964 najmladšou členkou československej výpravy a vrátila sa s medailou:

"My sme mali olympijské hry v októbri, čiže pre vtedajšie počasie sme museli mať oblečenie teplejšie. Teraz budú OH v najhorúcejšom období. Oblečenie pre športovcov na OH 2020 je vzdušné a pohodlné, vyzerá moderné a mladistvé. Verím, že naši športovci budú nosiť oblečenie hrdo."

Na doplnkoch a oblečení pre sľub u prezidentky SR Zuzany Čaputovej bude mať premiéru štylizovaný čatajský vzor. Snahou je  predstaviť ďalší slovenský región, Čataj je v rámci výtvarnej kultúry zameranej na ornamentálne výšivky jeden z najbohatších regiónov Slovenska.

"Nechcela som vzor otrocky skopírovať, ale chcela som vytvoriť vlastnú podobu v štylizovanej forme, ktorá by vhodne reprezentovala našu krajinu. Snažila som sa krížikovú, viac geometrickú výšivku z Čičmian vrátiť do rastlinnej, organickej podoby. Čatajský vzor sa dá ľahko variovať, členiť na rôzne fragmenty a môže sa spájať verikálne i horizontálne. Je vhodný na dámske i pánske časti odevu," uviedla módna návrhárka Ema Kleinová.
      

Viac k téme:
Diskusia /
Autor: © Nový Čas, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!