Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.06.2021 19:37 | Správy | Politika

Schádza sa predsedníctvo Za ľudí, niektorí kritizujú Remišovej personálne čistky

Členovia predsedníctva Za ľudí sa schádzajú na ďalšom rokovaní, rozhodovať by mali o zvolaní mimoriadneho snemu.

Viacerí pred rokovaním kritizovali aktuálne udalosti v strane i zmeny v zložení predsedníctva. Šéfka strany Veronika Remišová chce na utorkovom zasadnutí predstaviť spoločného kandidáta na nového predsedu a zaviazať členov predsedníctva, aby na post nekandidovali, pričom sa o post sama uchádzať nebude. "S cieľom zmieru a jednoty v strane chcem navrhnúť, že ani ja nebude kandidovať a chcem navrhnúť kandidáta tak, aby sa strana udržala pokope," povedala Remišová. Verí, že sú všetci ochotní povýšiť záujem strany nad osobné ambície. Trvá na návrhu jedného kandidáta na post predsedu, ktorý nebude ani z jej krídla, ani z krídla ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Hovorí o "kamikadze vojne", ktorú vyvolali ľudia okolo Kolíkovej. Napriek tomu si ďalšiu spoluprácu s Kolíkovou predstaviť vie. Jej prácu považuje za dôležitú.

V súvislosti s odvolaním Romana Krpelana z funkcie generálneho manažéra strany uviedla, že členovia strany ani netušia, kto to je. "Pre generálneho manažéra strany je to veľmi zlá vizitka," podotkla s tým, že už po volebnej kampani boli výhrady voči jeho práci, no vrámci zmieru ho vtedy neodvolala. Zdôraznila, že odvolanie a menovanie generálneho manažéra je plne v kompetencii predsedu strany a v súlade so stanovami. Za nesúlad so stanovami strany však považuje dianie na nedávnom bratislavskom predsedníctve, kde nemalo byť umožnené viacerým členom hlasovať.

Krpelan uviedol, že hoci ho predsedníčka odvolala, žiaden dekrét či výpoveď ešte nedostal. "Tento krok vnímam tak, že som bol odvolaný za vyslovenie názoru. Doteraz nikdy nebola prejavená nespokojnosť s mojou prácou v strane," uviedol s tým, že mal veľmi intenzívny pracovný vzťah s predsedníčkou a k odvolaniu došlo potom, ako odpovedal na otázku o sneme. Mal sa vysloviť, že v prípade hrozby odchodu ďalších poslancov by zaň hlasoval. Napriek tomu verí, že strana sa nerozpadne. Považuje za prirodzené, že v strane sú ľudia s rozdielnymi názormi. Nie je to však podľa neho dôvod na ďalšie odchody.

Odvolanie Krpelana kritizovala i členka predsedníctva Vladimíra Marcinková. "Som z toho veľmi sklamaná, pohoršená. Toto je naozaj už mocenský boj o ovládnutie strany. Nedá sa to prirovnávať k demokratickým praktikám," povedala. Očakáva zvolenie snemu a verí, že spory dokážu vyriešiť k spokojnosti všetkých.

Marek Hattas rovnako verí v dohodu na čo najskoršom termíne snemu. "Naša stranícka kríza sa prehlbuje. Dúfam, že to nebudeme odkladať," poznamenal. Personálne zmeny v predsedníctve tesne pred jeho rokovaním o sneme nepovažuje za štandardné ani za šťastné. Na poste predsedu si vie predstaviť Kolíkovú, nevylúčil debatu o ďalších alternatívach. Na otázku, či si vie ako lídra naďalej predstaviť Remišovú, odpovedal, že strana potrebuje zmenu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?