Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.06.2021 18:55 | Správy | Zahraničné správy

Biden a Putin sa o chvíľu stretnú: Šéf ruskej diplomacie prehovoril o pocitoch pred summitom

Rusko si od nachádzajúceho júnového stretnutia ruského prezidenta Vladimira Putina s americkým prezidentom Joeom Bidenom nesľubuje nijaký zásadný prelom vo vzťahoch oboch krajín. Povedal to v utorok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorého citovala agentúra AFP.

"Nepodliehame ilúziám a nesnažíme sa vytvárať dojem, že dôjde k nejakému prelomu, nejakým historicky osudovým rozhodnutiam," povedal Lavrov na tlačovej konferencii v Moskve.

"Samotná skutočnosť, že dôjde k rozhovorom na najvyššej úrovni medzi dvoma vedúcimi jadrovými mocnosťami je samozrejme dôležitá," dodal však Lavrov, ktorý sa takto vyjadril po virtuálnom zasadnutí šéfov diplomacií krajín patriacich do skupiny BRICS.

Stretnutie Bidena a Putina sa uskutoční 16. júna vo švajčiarskej Ženeve. Pôjde o prvé osobné stretnutie obovh štátnikov odvtedy, ako sa Biden v januári ujal prezidentského úradu. Ženevský summit bude zároveň predstavovať Putinovu prvú zahraničnú cestu od januára 2020, keď navštívil Izrael a palestínske územia.

K schôdzke lídrov dochádza v období zvýšeného napätia medzi oboma krajinami, a to vôbec najintenzívnejšieho za ostatné roky. Obe strany pritom už skôr avizovali, že od stretnutia Putina s Bidenom nič zásadné neočakávajú, pripomína AFP.

Joe Biden od nástupu do prezidentského úradu uvalil voči Moskve viacero nových sankcií, a to v súvislosti s rolou Ruska v hekerských útokoch na americkú IT spoločnosť SolarWinds, ako aj pre opakované zasahovanie do prezidentských volieb v USA v roku 2020. Spojené štáty ostro kritizovali Rusko aj za pokus o otravu kritika Kremľa Alexeja Navaľného a jeho následné uväznenie.

Napätie medzi oboma krajinami vyostrila aj téma Ukrajiny. Na jej hraniciach s Ruskom i na Moskvou anektovanom polostrove Krym sa nedávno presúvali tisícky ruských vojakov s cieľom demonštrovať tak silu Moskvy.

Ďalší sporný incident súvisí s režimom bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka podporovaného Ruskom. Ide o nedávne vynútené pristátie komerčného lietadla v Minsku a následné zadržanie bieloruského novinára Ramana Prataseviča. Tento čin bieloruských úradov z 23. mája vyvolal pobúrenie medzinárodného spoločenstva vrátane USA. Rusko Lukašenkov režim dlhodobo podporuje.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tragédia na Spiši vzala život aj Lucke († 17).
Foto
Tragédia na Spiši: Otec Ľuboš prezradil, čo našli v mobile nebohej Lucky († 17)! Chytí vás za srdce, čo urobil potom
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
Ilustračné foto
Dokedy nás bude trápiť mrazivé počasie? Slováci, pripravte sa: To vôbec nevyzerá dobre!
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol
Ondrej Rusnák (35)
Foto
Hokejový expert o Slafkovskom a MS: Na ľade si dobre rozumie s... Sledujte, čo povedal!
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!
Ilustračné foto
Preskočilo jej? Žena prišla do banky s mŕtvolou! Odpadnete, keď zistíte, čo tam robila
(ilustračné foto)
Desivé varovanie z USA: Maskuje Čína tajné vojenské operácie?! Neuveríte, čo tvrdí šéf NASA