Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.06.2021 15:05 | Správy | Koronavírus

Významný krok, EÚ spustila bránu pre digitálne COVID pasy: Pripojilo sa k nej 7 štátov

Európska únia (EÚ) spustila technický systém pre digitálne COVID osvedčenia pre bezpečný voľný pohyb občanov v bloku počas pandémie.

Brána EÚ umožňuje overovať bezpečnostné prvky obsiahnuté v QR kódoch na všetkých osvedčeniach. Príslušné nariadenie vstúpi do platnosti od 1. júla, systém však už možno používať. V utorok sa k bráne pripojilo sedem členských štátov - Bulharsko, Česko, Dánsko, Nemecko, Grécko, Chorvátsko a Poľsko - a začalo s vydávaním prvých osvedčení, informuje na svojej webstránke Európska komisia (EK).

Bránu od 10. mája už úspešne otestovalo 22 krajín. Všetky členské štáty, ktoré úspešne absolvovali technické skúšky a sú pripravené osvedčenia vydávať a overovať, už môžu systém používať na dobrovoľnej báze. V nadchádzajúcich dňoch a týždňoch sa naň pripoja ďalšie krajiny. Členské štáty, ktoré potrebujú viac času, dostanú po 1. júli ďalších šesť týždňov na postupné zavedenie pravidiel. EK bude zároveň naďalej poskytovať technickú a finančnú podporu členským štátom, ktoré sa k bráne pripoja.

„Dnešné otvorenie brány predstavuje významný krok, ktorý členským štátom umožní využívať bránu a začať s vydávaním digitálnych COVID osvedčení EÚ. Máme sedem členských štátov, a to je dobrý začiatok. Vyzývam ďalšie krajiny, aby sa pridali čo najskôr. Vďaka príprave v dostatočnom predstihu bude systém k dispozícii a plne funkčný od 1. júla, teda od nadobudnutia účinnosti návrhu na jeho zavedenie, a EÚ tak bude môcť byť toto leto opäť včas otvorená,“ vyjadril sa komisár pre vnútorný trh Thierry Breton.

Podľa komisárky pre zdravie a bezpečnosť potravín Stelly Kyriakidesovej osvedčenia potvrdzujú pridanú hodnotu účinných riešení elektronického zdravotníctva pre občanov EÚ. „Teraz je dôležité, aby v nadchádzajúcich týždňoch všetky členské štáty dokončili svoje vnútroštátne systémy vydávania, uchovávania a overovania osvedčení tak, aby systém fungoval ešte pred začiatkom dovolenkovej sezóny. Občania EÚ sa už tešia na to, že budú opäť cestovať a cestovať bezpečne. Osvedčenie EÚ je preto nevyhnutným predpokladom,“ dodala.

Európska komisia predložila 17. marca návrh na zavedenie COVID osvedčení EÚ, 20. mája Európsky parlament a Rada EÚ dosiahli dohodu o nariadení, ktorým sa osvedčenia riadia. Tú musia ešte formálne schváliť.

Digitálne COVID osvedčenia EÚ budú bezplatné, zabezpečené, dostupné pre všetkých a budú slúžiť ako dôkaz o tom, že daná osoba bola očkovaná proti ochoreniu COVID-19, absolvovala test s negatívnym výsledkom alebo chorobu prekonala. Osvedčenia budú v digitálnej alebo tlačenej podobe.

Vďaka spomenutej bráne, ktorú vyvinuli spoločnosti T-Systems a SAP a spravuje ju dátové centrum EK v Luxembursku, budú mať občania a príslušné orgány dôkaz o ich pravosti. Pri overovaní sa nebudú vymieňať ani uchovávať osobné údaje. Podpisové kľúče potrebné na takéto overenie sa uchovávajú na serveroch jednotlivých štátov, pričom prístup ku kľúčom je možné získať použitím brány cez vnútroštátne overovacie aplikácie alebo systémy v celej EÚ. Komisia vyvinula aj referenčný softvér a aplikácie na vydávanie, uchovávanie a overovanie osvedčení, aby uľahčila zavádzanie systému v jednotlivých krajinách. Tie sú uverejnené na webovej lokalite GitHub a používa ich 12 členských štátov.

„Digitálne COVID osvedčenia EÚ slúžia európskym občanom ako spoločný nástroj, ktorý im opäť umožní voľný a bezpečný pohyb. Sú príkladom vedúcej úlohy Európy v oblasti technológií a zároveň plne rešpektujú naše hodnoty a zásady: ochranu osobných údajov, inkluzívnosť a proporcionalitu. Je dôležité, aby všetky členské štáty využili nasledujúce týždne na prípravu tak, aby bol systém od 1. júla plne funkčný,“ uviedol komisár pre spravodlivosť Didier Reynders.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?