Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.06.2021 09:30 | Správy | Domáce správy
Foto

Volkswagen oslavuje 30 rokov, Viliam pracuje v bratislavskom závode od začiatku: Passaty nám ľudia všade závideli!

Najväčšia firma a zároveň najväčší súkromný zamestnávateľ na Slovensku oslavuje 30. výročie!

Spoločnosť Volkswagen Slovakia začala svoj príbeh písať v roku 1991 so stovkou zamestnancov v areáli bývalých Bratislavských automobilových závodov. Na svoje začiatky si spomína aj pán Viliam Novák, vedúci odborného útvaru výroba náprav. Ten pre spoločnosť VW na Slovensku pracuje už od jej vzniku. Najdlhšie produkujúci výrobca automobilov v našej modernej histórii vyrobil od svojho vzniku už viac ako šesť miliónov vozidiel. V súčasnosti sa v ňom vyrába celkovo deväť modelov piatich značiek, ktorých sa ročne zhotoví niekoľko stotisíc.

Slovenský závod, patriaci pod jeden z najväčších koncernov na svete, však prešiel už dlhú cestu. „Spomínam si, za akých podmienok sme štartovali celý tento veľký proces, ktorý svojím spôsobom neovplyvnil len fabriku, ale ovplyvnil celé Slovensko s tým, že automobilový priemysel sa stal u nás rozhodujúcim. V tejto súvislosti by som si prial, aby osadenstvo a predstavenstvo podniku pokračovali v tom, čo sme my začali,“ povedal zakladateľ spoločnosti Jozef Uhrík pred viac ako 11 500 zamestnancami závodu.

Obzerali si ho

Viliam Novák je pamätníkom začiatku závodov v hlavnom meste. „S hrdosťou spomínam na prvé Passaty, ktoré sme vyrábali. Keď sme na služobnom Passate niekde na Slovensku zastavili, ľudia pribiehali, aby si ho pozreli zblízka. Boli sme pyšní, že práve v našich rukách vznikajú také skvosty, ktoré sú predmetom obdivu,“ spomína s úsmevom Viliam.

Ten je svojmu zamestnávateľovi verný aj po troch desiatkach rokov. „Na začiatku modely z Bratislavy schádzali z liniek aj iných závodov koncernu a potom prišla veľká zmena: prvé SÚV vozidlá koncernu. Boli sme prví a jediní. A dodnes produkujeme vozidlá, ktoré sa nikde inde na svete nevyrábajú. Je to veľká pocta a vyjadrenie dôvery v nás,“ dodal.

Otvoriť galériu

Automobilová veľmoc

Zakladateľom spoločnosti napokon ambiciózny zámer stať sa konkurencieschopným závodom vyšiel. Potvrdzuje to aj fakt, že Slovensko sa začalo orientovať práve na tento druh priemyslu a napokon sa z neho stala automobilová veľmoc. „Tridsaťročná história spoločnosti Volkswagen Slovakia je úspešným príbehom, za ktorým stoja tisícky zamestnancov. Viac ako 40-percent z nich nám je verných vyše 10 rokov, čo dokazuje stabilitu a spoľahlivosť podniku ako zamestnávateľa,“ vysvetlil predseda predstavenstva a člen predstavenstva pre technickú oblasť Volkswagen Slovakia Oliver Grünberg.

Vznik bratislavského závodu znamenal významný prínos aj pre zamestnanosť a ekonomiku na Slovensku. „Volkswagen Slovakia je najväčší súkromný zamestnávateľ a najväčší prispievateľ do štátneho rozpočtu, pokiaľ ide o dane a odvody. Je to najväčší hráč v automobilovej produkcii, pričom táto tvorí významnú časť nášho priemyslu,“ potvrdila vo svojom príhovore prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá v pondelok závod navštívila. Spolu s tým pripomenula, že podniku sa minulý rok podarilo v rámci vnútrokoncernovej súťaže získať investíciu v objeme pol miliardy eur. Tá v roku 2023 vyvrcholí štartom produkcie nových generácií modelu Volkswagen Passat a ŠKODA Superb. „Táto invesícia vytvorí tisícky nových pracovných miest.“ dodala.

V bratislavskom závode VW Slovakia sa na jednom mieste vyrába až päť značiek, ktoré koncern produkuje. Vďaka tomu je v porovnaní so závodmi koncernu inde vo svete výnimočný. Z liniek bratislavského tak schádzajú vozidlá značiek Volkswagen, Audi, Porsche, Škoda a SEAT. Podnik je výnimočný aj tým, že modely, ktoré sa v ňom vyrábajú, nie sú vyrábané nikde inde na svete.

 

Kľúčové udalosti z histórie závodu Volkswagen Slovakia

Otvoriť galériu

12. marca 1991 - bola uzatvorená základná dohoda o vytvorení novej spoločnosti a o podnikateľskom zámere medzi nemeckým koncernom Volkswagen AG, Bratislavskými automobilovými závodmi (BAZ) a vtedajšou vládou

30. mája 1991 - vzniká Volkswagen Bratislava, s. r. o.

21. decembra 1991 - bol ručne vyrobený prvý ikonický biely Volkswagen Passat

14. februára 1992 - odštartovala sériová produkcia vozidiel s logom VW v Bratislave

V roku 1996 - bolo v závode vyrobené svetovo unikátne vozidlo SUV s názvom Háčik. Koncept tohto auta vychádzal z Golfu III syncro a Golfu variant.

Rok 2003 - bol pre značku VW prelomový. Závod vyrobil svoje miliónte vozidlo a stal sa najväčším automobilovým výrobcom v histórii Slovenska

V roku 2013 - odštartovala sériová výroba prvého elektrického vozidla koncernu VW e-up!

2020 - Významným bol aj rok 2020, keď svetlo sveta uzrelo v   p o ra d í 6-miliónte vozidlo

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: js, Nový čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?