Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.05.2021 08:00 | Správy | Domáce správy

Drsný komentár politológa k výsledkom prieskumu: OĽaNO sú babráci, Remišová spravila osudnú chybu!

Najväčšou hviezdou súčasnej vlády je v očiach verejnosti nový minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (51). Najnovší prieskum agentúry Focus pre markizácku reláciu Na telo ukázal, že mu dôveruje 36,5 % opýtaných.

Dobre si vedú aj ministri za koaličnú stranu Sloboda a solidarita (SaS), na samom chvoste rebríčka sa naopak nachádza expremiér a súčasný minister financií Igor Matovič. Tomu dôveruje už len 11 % ľudí.

Na rozdiel od svojho predchodcu Mareka Krajčího (47), ktorý najmä ku koncu svojej vládnej kariéry zvykol vymetať pavučiny na spodku prieskumov, s jeho nástupcom Lengvarským si občania spájajú najväčšie nádeje. Dôveruje mu podľa aktuálneho prieskumu viac ako tretina opýtaných.

To je síce v absolútnych číslach málo, stále je to však v porovnaní s ostatnými členmi vlády vysoko nadpriemerný výsledok. Podľa politológa Radoslava Štefančíka je len dobre, že „ten, kto rieši pandémiu, sa teší najväčšej dôvere“, pričom dobrý výsledok Lengvarského pripisuje jeho dobrej komunikácii a manažmentu.

Otvoriť galériu
(pre zväčšenie kliknite na obrázok)
 

Expremiér na chvoste
Na opačnom konci rebríčka sa nachádza expremiér Igor Matovič, ktorý ani v súčasnej funkcii ministra financií voličov veľmi nepresvedčil. Dôveruje mu už len 11 % oslovených, zato nedôveru má na rekordnej úrovni 87,4 percenta. Napriek tomu Matovič nie je najväčším „lúzrom“ májového prieskumu.

Hoci jeho podpora sa oproti februárovým číslam rovnakej agentúry prepadla až o 8,3 percenta, v tomto ukazovateli ho predbehla šéfka koaličnej strany Za ľudí a vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová. Tá oproti februáru klesla až o 8,7 percentuálneho bodu. Remišovej momentálne dôveruje len 20,9 percenta a nedôveruje až 75,9 opýtaných.

V jej prípade sú najpravdepodobnejším dôvodom šarvátky v jej vlastnej strane. V médiách ju totiž v poslednom čase najčastejšie vidno vyjadrovať sa k vnútrostraníckej situácii a útočiť na jej stranícku rivalku, ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú. Situácia v strane nepomáha ani Kolíkovej, ktorá oproti februáru klesla o 4,5 percentuálneho bodu a momentálne jej dôveruje len 24,3 percenta opýtaných. 


Darí sa SaS
Relatívne dobre si v prieskume vedú ministri za SaS. Na druhom mieste za Lengvarským je s 35,6-percentnou dôveryhodnosťou šéf strany a minister hospodárstva Richard Sulík, hneď za ním nasleduje minister školstva Branislav Gröhling, ktorému dôveruje 32,9 percenta opýtaných. Na ďalších miestach sú minister životného prostredia Ján Budaj (32,7 %), minister zahraničných vecí Ivan Korčok (30,1 %) a na šiestom mieste je premiér Eduard Heger, ktorému verí 30,1 percenta opýtaných.


Matovičovi robia na spodných priečkach rebríčka spoločnosť vicepremiér pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (12,7 %), ministerka kultúry Natália Milanová (20,7 %), spomínaná vicepremiérka Remišová, a tiež minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (21,2 %), ktorý už medzičasom oznámil, že podáva demisiu.

 

OĽaNo sú babráci!
Radoslav Štefančík, politológ

- V prípade Igora Matoviča to prekvapenie nie je, on sa už dlho prepadá v dôveryhodnosti. Voliči mu nedôverujú nie kvôli jeho protiepidemiologickým opatreniam, ale kvôli jeho osobnosti. Kým predošlý minister zdravotníctva Marek Krajčí sa tešil absolútnej nedôvere, ten súčasný, Vladimír Lengvarský, je naopak na čele dôveryhodnosti. Je to výsledok jeho manažmentu a komunikácie.

Je dobré, že ten, kto rieši pandémiu, sa teší najväčšej dôvere. OĽaNO ako strana svojich voličov stráca, pretože sú to babráci, ktorí sú dobrí do opozície, nie do vlády. Je vidieť aj to, že spory Sulík - Matovič ublížili len Matovičovi. Je to aj preto, že šéf SaS konflikty nevyvoláva, no vyjadruje sa kriticky ku koaličným krokom. Aj preto môžeme vidieť, že stúpa nielen Richard Sulík, ale aj SaS.

Tá svoje preferencie oproti voľbám dokonca zdvojnásobila, takže nemá dôvod meniť stratégiu. Čo sa týka Veroniky Remišovej, tá sa tešila popularite, keď bola v OĽaNO. Jej prestup do Za ľudí bola pre ňu osudová chyba. Je vidieť, že nie je dobrá manažérka, nevie viesť stranu. Aj keď treba povedať, že stranu Za ľudí volili ľudia najmä kvôli Andrejovi Kiskovi a nie kvôli nej.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, tta, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Europoslanec Miroslav Radačovský.
VIDEO Slovenský europoslanec vypustil v rokovacej sále EP holubicu! Prečo to urobil?
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Aktualizované
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!