Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.05.2021 18:29 | Správy | Zahraničné správy

Agresivita v lietadlách cez pandémiu narastá, letušky sú zúfalé: Cestujúca vybila stevardke zuby!

Množstvo incidentov s nedisciplinovanými pasažiermi tento rok nadobudlo nevídané rozmery. Pre televíznu stanicu CNBC to povedala prezidentka Asociácie leteckých stevardov Sara Nelson.

Federálny úrad pre letectvo (FAA) registruje okolo 2500 prípadov nedisciplinovaného správania cestujúcich od začiatku roka - to je podľa Nelsonovej dvadsaťkrát viac, než je bežné za celý rok. Väčšina incidentov sa týka nedodržania epidemiologických opatrení v podobe rúšok.

"Niečo také sme pred tým nezažili a nemôžeme sa dočkať, až to skončí," posťažovala sa Nelsonová, ktorej odborová organizácia zastupuje zhruba 50 000 letušiek a stevardov. "Je to konštantný bojový postoj ... To musí prestať," dodala. Tresty pritom nie sú nízke - úrady začali uplatňovať nulovú toleranciu voči neposlušným pasažierom a niektorým už vymerali pokutu 15 000 dolárov (12 302,59 eur) za agresívnu či inak nevhodné správanie voči palubnému personálu.

Šéfka odborov vystúpila nedlho potom, čo médiá informovali o incidente na palube lietadla spoločnosti Southwest Airlines, pri ktorom jedna z cestujúcich napadla letušku. Udrela ju do tváre, pričom stevardka prišla o dva zuby a utrpela zranenia na tvári. Dvadsaťosemročná pasažierka podľa oznámenia prepravcu opakovane ignorovala štandardné pokyny počas letu na trase medzi Sacramentom a San Diegom a po pristátí začala byť verbálne a fyzicky agresívna. Polícia ju obvinila z trestného činu napadnutia. Video z incidentu zverejnil okrem iného server BBC News.

Federálny úrad pre letectvo uvádza, že od začiatku roka zaznamenal už viac ako 2500 hlásení o neporiadnom správaní pasažierov, pričom v 1900 prípadoch si cestujúci odmietli nasadiť rúško, ktoré počas letu vyžadujú americkej smernice. Podľa Nelsonovej niekedy pasažieri povinnú ochranu dýchacích ciest na palube vnímajú ako "politický problém".

CNBC podotýka, že aj keď sa lietadlá v posledných mesiacoch postupne vracajú na oblohu, letecká doprava ešte stále nedosahuje úroveň z roku 2019.

Letušky a stevardi sú podľa Nelsonovej školení na to, aby konflikty na palube upokojili. Spoliehajú pritom aj na podporu ostatných pasažierov. Ich skladba sa vraj ale od vypuknutia pandémie Covid-19 zmenila. "Je to naozaj ťažké, keď nemáte v lietadle ľudí, ktorí lietajú pravidelne, ktorí svojím spôsobom poznajú program," povedala šéfka odborov. Dodala, že práve na tento typ cestujúcich sa letušky spoliehajú, aby im pomohli incidenty upokojiť alebo aspoň vytvoriť skupinový tlak v okolí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili