Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.07.2021 16:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Odborník na mlieko a mliečne výrobky Karol Herian: Zarážajúce zistenie o slovenských syrárskych špecialitách

Máte radi mlieko? A čo mliečne výrobky? Ako často po nich siahnete? Vedeli ste, že mlieko pre svoje blahodarné účinky dostalo pomenovanie biele zlato? Je však mlieko naozaj zázrak a všeliek, alebo je to len mýtus?

Je mlieko naozaj zázrak a všeliek?

Pokiaľ sa týka starších ľudí, určite by mali viacej konzumovať fermentované mliečne výrobky, kyslomliečne nápoje a syry, ktoré už neobsahujú laktózu. Vytvorená kyselina mliečna má pritom veľmi dobré mikrobicídne účinky, ktoré potláčajú nežiaducu mikroflóru. Veľmi zdravé sú tiež dobre vyzreté syry, ktoré sú dobre stráviteľné a obsahujú veľa bioaktívnych peptidov.

Fermentované kyslomliečne výrobky obsahujú jednak veľa výživných látok, jednak majú veľa rozpustných bielkovín, esenciálne aminokyseliny a rozpustné minerálie. Vysoko tepelne ošetrené mlieka a čerstvé syry obsahujú veľa skoagulovaných, ťažšie rozpustných bielkovín a minerálnych solí, a sú preto ťažšie stráviteľné. Preto by starší a chorí ľudia nemali konzumovať sladké mlieko, skôr kyslé fermentované výrobky, kde už nie je ani laktóza. Spotreba mliečnych výrobkov v EÚ je okolo 300 – 320 kg na osobu na rok.

Pritom títo ľudia žijú dlhšie a sú viac zdraví, ako je to u nás. Podľa neprajníkov mlieka by títo ľudia, čo konzumujú až dvoj- i trojnásobok našej spotreby mali byť viac chorí, no opak je pravdou. V čase socializmu sme mali na Slovensku spotrebu mliečnych výrobkov v prepočte na mlieko 250 kg na osobu na rok. Ale teraz je to len 175 kg. No už naši susedia v Česku majú 280 kg.

 

Z čias valašskej kolonizácie, z  čias Jánošíka, sa tradujú silní a vysokí chlapi, valasi. Takže, čo treba z mliečnych výrobkov jesť a piť, aby mal človek svaly ako z  fitnescentra? Je lepší práškový proteín či syr?

Mlieko je komplexná výživa, v ktorej je všetko, čo ľudský organizmus potrebuje. Mám na mysli dospelý organizmus, ktorý potrebuje silu a svalovú hmotu – tam sú práve tie mliečne bielkoviny veľmi užitočné a dokonca aj srvátkové bielkoviny, ktoré dávajú svalovú hmotu. Mali by sme jesť tvrdé syry a tvaroh. Ale mliečne bielkoviny ako také sú všetky veľmi výživné a nielen pre vzrast, ale aj pre energiu a odolnosť voči chorobám.

Francúzi – veľmoc syra v EÚ, jedávajú veľké množstvo vysoko tučných, tvrdých syrov, a pritom sú chudší ako my a nemajú zďaleka toľko kardiovaskulárnych ochorení. Oveľa menej trpia na infarkty, vysoký krvný tlak a dožívajú sa priemerného veku 84 rokov, u nás sa muži dožívajú o desať rokov menej. Tučné syry a tuk v mlieku sú veľmi dôležité, obsahujú dôležité vitamíny A, D, E a K a omega 3-mastné kyseliny.

 

Niektorí ľudia začali doma chovať kozy...

Áno, ale stále je ich na Slovensku veľmi málo. Prečo to nie je u nás ako na Morave, kde takmer v každej záhradke sú kozičky, ovečky? Kozu možno vídať aj na skalách v Grécku, kde sa živí bodliakmi, je nenáročná. Ale u nás nezoženiete ľudí, ktorí by išli pracovať do živočíšnej výroby alebo na salaš.

Sú nezamestnaní, ale táto práca im prekáža, smrdí, považujú to niekedy za niečo pod úroveň. Pritom produkcia mlieka a výroba mliečnych výrobkov má celosvetovo stále väčší význam vo výžive. Však napríklad koza môže mať denne 5 až 9 litrov mlieka, ovca oveľa menej, ale toto je zase podstatne hustejšie a dobrá dojnica nadojí denne až 30 litrov mlieka.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Alojz Mintal

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia