Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.05.2021 11:05 | Správy | Zahraničné správy

Švédi vymysleli spôsob, ako nakupovať počas pandémie: Unikátny kontajner bez obsluhy uprostred poľa!

Jeden po druhom sa na švédskom vidieku zatvárajú obchody s potravinami, najmä v odľahlých, menej obývaných oblastiach. Ich obyvatelia tak museli cestovať kilometre za nákupom potravín.

Ale aj na tento problém sa v škandinávskej krajine našlo riešenie - nový typ obchodu bez obsluhy v mobilných kontajneroch. Vo Veckholme, dedine s niekoľkými stovkami obyvateľov vzdialenej 80 kilometrov od Štokholmu, bol posledný obchod s potravinami zatvorený pred viac ako desiatimi rokmi. Pred rokom a pol skončila aj malá samoobsluha na jedinej benzínovej pumpe. Dedinčanom tak nezostávalo nič iné, ako cestovať pol hodiny autom do najbližšieho supermarketu.

V júli 2020 však prišiel do dediny automatizovaný obchod s potravinami bez ľudskej obsluhy. V kontajneri uprostred poľa, v ktorom je možné nakupovať 24 hodín denne, predáva spoločnosť Lifvs na rozlohe 20 štvorcových metrov stovky produktov, a to bez pokladníka. „Istý čas tu nebolo nič a myslím si, že väčšine z nás, ktorí tu žijeme, to naozaj chýbalo,“ uviedla včelárka z Veckholmu Giulia Rayová. „Je pohodlné mať niečo také v tejto oblasti,“ dodala, kým si nakúpila a zároveň doplnila regály kontajnerového obchodu svojim medom.

Nakupujúci odomknú dvere supermarketu pomocou aplikácie vo svojom smartfóne. „Chodíme sem trikrát týždenne a kupujeme veci, ktoré potrebujeme,“ poznamenal Lucas Edman, technik, ktorí pôsobí v tomto regióne len niekoľko týždňov. "Je to o niečo drahšie, ale je to v poriadku. Je to cena, ktorú platím za to, že nemusím cestovať do najbližšieho obchodu," uviedol a naskenoval položky zo svojho nákupu cez aplikáciu v telefóne, ktorá je prepojená s jeho bankovým účtom a národným identifikačným systémom, čo je podľa obchodu dodatočná ochrana proti krádeži. To všetko sa deje pod dohľadom jedinej bezpečnostnej kamery.

Vo Švédsku klesol počet obchodov s potravinami podľa oficiálnych štatistík zo 7169 v roku 1996 na 5180 v roku 2020. Zatiaľ čo sa počet supermarketov za 24 rokov takmer strojnásobil, mnohé vidiecke obchody v odľahlých oblastiach sa zatvorili, podobne ako inde v Európe často preto, lebo neboli rentabilné. Daniel Lundh, spoluzakladateľ spoločnosti Lifvs, otvoril za uplynulé dva roky takmer 30 obchodov bez obsluhy na švédskom vidieku aj v mestských oblastiach bez obchodov.

"Aby sme boli schopní udržať nízke ceny pre zákazníka, musíme byť schopní kontrolovať svoje prevádzkové náklady. To znamená mať pod kontrolou nájomné, preto sú obchody dosť malé, a aj náklady na zamestnancov," uviedol Lundh. Začiatkom budúceho roka plánuje otvoriť svoje prvé obchody bez personálu aj mimo Švédska. Domenica Gerlachová, ktorá riadi obchod vo Veckholme, spravuje tiež ďalšie tri obchody, všetko mobilné kontajnery.

Švédsko patrí medzi najviac digitalizované krajiny na svete, z čoho ťaží spoločnosť Lifvs, rovnako ako jej švédski konkurenti AutoMat a 24Food, ktorí sa tiež objavili vo vidieckych oblastiach. Pre ilustráciu, v roku 2019 vlastnilo smartfón 92 % Švédov. Pandémia ochorenia COVID-19 ešte podčiarkla užitočnosť takýchto obchodov, pretože v nich nedochádza k žiadnemu kontaktu s inými ľuďmi. Počas pandémie smie totiž do obchodu vo Veckholme vstúpiť len jedna osoba.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose