Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.06.2021 16:00 | Prominenti | Nový Čas Víkend

Herečka Helena Krajčiová žije ekologicky: Nechodíme do hračkárstiev

Herečka Helena Krajčiová (46), ktorá s partnerom Martinom vychováva dve deti Aniku (7) a Kryštofa (2), priznáva, že deťom odmalička vštepuje, aby boli ohľaduplné k prírode.

Do hračkárstva nechodia

S deťmi, najmä staršou dcérou Anikou, sa doma často o ekológii rozprávajú. Malé dievčatko túto tému vníma veľmi citlivo. „Nedávno sme sa bavili o tom, že každý deň ideme akoby na dlh voči prírode, učia sa o tom aj v škole, takže to pre ňu nebola nejaká nová téma. Skúmala to, išla až do hĺbky, pýtala sa, čo to vlastne je, že ničíme planétu, a ako to bude. Dostali sme sa až k tomu, že život môže zaniknúť, ak niečo nebudeme robiť inak. Vtedy ju to veľmi zobralo, rozplakala sa a nevedela sa z toho spamätať. Rozprávali sme sa teda o tom, že ak budeme my dodržiavať aspoň to málo, čo môžeme, a mať radi prírodu, tak že je to zvratné,“ hovorí herečka.

Rodinka teda nenakupuje zbytočne ani žiadne hračky. „Nechodíme do hračkárstiev, nepovažujem to za efektívne. Ak vidím, že po nejakej veci dlho túžia, tak sa na to zameriame a ďalej rozvíjame. Anika má napríklad látkové myšky a keď je nejaký sviatok, dokúpim niečo k tým myškám, aby to malo nejaký zmysel.“ Starí rodičia to veľmi rýchlo pochopili a deti tiež nerozmaznávajú. „Žijú v domoch a tam majú deti perfektný priestor na používanie starých vecí, s ktorými sme sa hrávali ešte my, sú tam drevárne, záhrady, takže tam všetko objavujú a to je skvelé. U mojich rodičov sú aj sliepky a zajace, tak sú šťastní.“ 

S dcérou sú parťáčky

Celá rodina často chodieva spolu aj do prírody. „Cez víkend musíme vždy niekam vybehnúť. Vďaka tejto pandemickej dobe sme mali možnosť byť v prírode oveľa viac, čo bol veľký benefit. V prvej vlne sme prežili tri mesiace na Podbranči na chalupe mojich rodičov, deti to tam majú veľmi rady. Chodievame často do Horského parku, do Medickej záhrady, Anika miluje loziť po stromoch, to je jej obľúbený šport,“ prezrádza sympatická ryšavka. Anika je už 7-ročná slečna a s Helenou sú veľké parťáčky. „Keď bola menšia, chodievali sme každú sobotu na trh, bolo to skvelé, strávili sme spolu celé doobedie, keď prišla pandémia, nejako to išlo do stratena. Rada so mnou však chodieva do obchodu, niekde po ceste si dám kapučíno a ona zas babyčíno, pomáha mi pri varení a pečení, to je taký náš spoločný čas, ktorý si užívame.

“ Inak sú s deťmi veľmi kreatívni a stále niečo vytvárajú. „To mám veľmi rada, tam si plním nejaké svoje detské potreby. Nakúpime si farby rôznych druhov, akvarely, lepíme rôzne rastlinky na prírodné materiály a vytvárame si obrazy.To mi robí dobre, som vtedy veľmi šťastná, keď takto spolu tvoríme a rozprávame sa pri tom.“ Pandémia ju naučila, že sa dá žiť aj inak. „Vyskúšali sme to asi všetci, žiť úplne iným spôsobom života, a ja už teraz viem, že to môže byť super.“ 

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Karin Kollárová, Nový Čas Víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Legenda futbalového Slovana vymenil loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Biden tvrdí, že Rusom sa na Ukrajine darí: Okamžite začal konať!
(ilustračné foto)
Pláž v Chorvátsku s nebezpečným TAJOMSTVOM: Dovolenkári o tom netušia, domáci ZÚRIA!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár