Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.05.2021 15:09 | Správy | Zahraničné správy

Kauza okolo novinára Prataseviča rozvírila hladinu: Kremeľ si nedával servítku pre ústa

Vyhlásenia Británie, že kroky bieloruských orgánov v kauze lietadla spoločnosti Ryanair by boli len sotva možné bez vedomia Kremľa, označil v utorok jeho hovorca Dmitrij Peskov za prejav "posadnutosti rusofóbiou".

Peskov reagoval na výroky britského ministra zahraničných vecí Dominica Raaba, ktorý v pondelok v britskom parlamente vyhlásil, že je ťažké uveriť, že by sa operácia týkajúca sa lietadla spoločnosti Ryanair uskutočnila bez vedomia Moskvy. Uznal však súčasne, že nemá dôkazy o účasti Ruska na tomto incidente. Pripomenul, že Rusko poskytuje finančnú podporu vláde Alexandra Lukašenka.

Ešte v pondelok pritom Peskov odmietol komentovať vynútené pristátie civilného lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku, ktorým z Atén do Vilniusu cestoval v exile žijúci bieloruský novinár Raman Pratasevič. Ten je vo svojej vlasti stíhaný v súvislosti s protestmi proti Lukašenkovmu režimu. Momentálne je vo vyšetrovacej väzbe. Pri incidente bola zadržaná aj jeho ruská priateľka.

Spravodajský web Belaruspartisan.by v utorok špekuloval, že informáciu o prítomnosti Prataseviča na palube lietadla mohli bieloruskej strane odovzdať ruské tajné služby prostredníctvom svojich agentov vplyvu v bieloruských mocenských štruktúrach. Tí údajne Lukašenkovi navrhli, aby v záujme Pratasevičovho zadržania použil scenár s bombovou hrozbou a následným vynúteným pristátím lietadla Ryanair v Minsku.

Bieloruské nezávislé mimovládne Centrum pre strategické a zahraničnopolitické štúdie vo svojom príspevku na sociálnej sieti Telegram napísalo, že celá kauza bola "pascou Kremľa, do ktorej Bielorusko spadlo" a jeho vnútropolitická kríza sa zmenila na medzinárodnú.

Centrum upozornilo, že negatívne dôsledky tejto operácie pre vnútornú i zahraničnú politiku budú väčšie ako hodnota informácií, ktoré by Pratasevič prípadne poskytol. Očakáva tiež, že incident povedie k roztočeniu špirály sankcií voči Bielorusku a "zvýši toxicitu Bieloruska pre všetkých jeho partnerov vrátane Ruska a Číny".

Politológovia zo spomenutého centra tvrdia, že poberateľom výhod v kauze Ryanair je Kremeľ. "Teraz Bielorusko riskuje nielen to, že bude v medzinárodnej izolácii, ale bude tiež takmer úplne závislé od vôle Moskvy, ktorá nemieni znižovať intenzitu svojho tlaku," konštatovali.

Domnievajú sa tiež, že bieloruská otázka bude zaručene témou rozhovorov medzi prezidentmi Ruska a USA Vladimirom Putinom a Joeom Bidenom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!