Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.05.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Čakáreň na očkovanie zíva v niektorých regiónoch prázdnotou: V Bratislave nával, na východe problémy!

Vakcín je dosť, začínajú chýbať ľudia. Očkovať proti COVID-19 sa na Slovensku dalo už 1,6 milióna ľudí, ktorí dostali prvú dávku.

Ku kolektívnej imunite pritom chýba ešte minimálne raz toľko osôb, keďže štát si stanovil cieľ zaočkovať aspoň 3,3 milióna ľudí. Práve to by malo zaručiť, aby sa vírus v populácii minimalizoval a nemuseli sme opätovne na jeseň pristúpiť k tvrdým reštrikciám, ako sme to poznali počas zimných mesiacov. Aktuálne čísla z čakárne na očkovanie však vyvolávajú v odborníkoch mierne obavy, keďže na prvú dávku čaká len 150-tisíc ľudí a na východe dokonca majú problém zohnať dobrovoľníkov.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Štát prostredníctvom NCZI zverejňuje, aký záujem majú ľudia o vakcíny proti koronavírusu v jednotlivých krajoch či regiónoch. Problematickým sa javí najmä východ, kde sa v čakárni nachádzajú len stovky, prípadne tisícky ľudí, zatiaľ čo v Žilinskom kraji sa na rad ešte nedostalo takmer 30-tisíc ľudí a v Bratislavskom až viac ako 41-tisíc záujemcov.

Rozloženie „vakcínychtivých“ ľudí sa tak po krajine markantne mení. Štát už v posledných týždňoch pristúpil k zintenzívneniu kampane aj výjazdom očkovacích tímov, ktoré majú za úlohu dopraviť očkovacie látky do menších obcí či k seniorom. Ekonóm Martin Šuster, ktorý sa venuje dátam o koronavíruse, však upozorňuje, že našou ambíciou by malo byť zaočkovať do konca leta minimálne 60 % Slovákov a neskôr to číslo ešte zvyšovať.

Nevyužijeme kapacitu

Slovensko však už v súčasnosti zaostáva za priemerom Európskej únie, ktorej štáty sa dostali na 33 % zaočkovaných ľudí, my máme o šesť percent menej.

„Veda pomáha s Kto pomôže Slovensku a agentúrou AKO robili prieskum medzi seniormi nad 60 rokov. Z nich viac ako polovica je zaočkovaná, sedmina je v čakárni, alebo sa plánuje rýchlo prihlásiť. Keď sme sa zvyšných pýtali, čo by im najviac pomohlo, povedali, že sa chcú dať očkovať u svojho lekára alebo vo svojej obci. Najlepšie by bolo očkovanie u všeobecných lekárov, ktorým ľudia dôverujú a majú s nimi vzťah,“ vysvetlil Šuster Denníku N. Šuster hovorí, že posledné dni pribúdajú do čakárne ľudia pomalším tempom, ako stíhame očkovať.

Otvoriť galériu
null
Zdroj: anc

Len žiadnu paniku

Dátový analytik Ivan Bošňák však hovorí, že na paniku je ešte dosť času. „Nemyslím si, že by ľudia nemali záujem o vakcíny. Postupne do čakárne pribúdajú a najneskôr počas leta si uvedomia, že ak chcú cestovať, je to pre nich výhodnejšie. Najmä v prípade mladých ľudí, ktorí budú chcieť navštevovať napríklad hromadné podujatia,“ vysvetľuje Bošňák Novému Času. Dôležité bude podľa neho spustiť výber konkrétneho termínu na očkovanie aj pripomínanie opätovného zhoršovania situácie v nemocniciach.

„Odporúčal by som, aby ministerstvo zverejňovalo údaje o tom, koľkí z očkovaných ľudí sa dostali do nemocnice. V súčasnosti tam pribúda pár desiatok Slovákov denne. Keď budú ukazovať, koľko ľudí pribúda v nemocniciach bez očkovania, koľko s prvou dávkou a koľko s kompletnou ochranou, tak zaručujem, že tam uvidíme markantné rozdiely,“ myslí si Bošňák.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky