Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.05.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Rekordné odchody sestier do dôchodku: Kto sa postará o pacientov v nemocniciach? Hrozivá predpoveď!

Pandémia koronavírusu opadáva, no v zdravotníctve sa schyľuje k ďalším problémom.

O tisícky pacientov s ochorením COVID-19, ktorí prešli posledné mesiace zdravotníckymi zariadeniami, sa museli starať vyčerpaní lekári a sestry. Už pred pandémiou sa pritom skloňoval problém s nedostatkom personálu v nemocniciach, ktoré tak nemôžu využívať plné kapacity. Najnovšie štatistiky odhaľujú, že len za prvé štyri mesiace odišlo do dôchodku viac zdravotných sestier ako za celý rok 2018 a v nemocniciach a ambulanciách už teraz chýba 14-tisíc sestier.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

V roku 2018 odišlo za prvé štyri mesiace zo služby do predčasného či riadneho dôchodku trikrát menej zdravotníckych pracovníčok ako v tomto roku. Problémom sa stala najmä súčasná vyčerpávajúca situácia. Denník SME upozornil, že v tomto roku sa očakáva koniec takého množstva sestier ako za celé posledné desaťročie. Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová hovorí, že nechýbajú len v nemocniciach.

„Aj v domácej starostlivosti, v zariadeniach sociálnych služieb, v ambulanciách. Vôbec nemáme školské sestry, to tu absolútne chýba. Ak by sme chceli hovoriť len o dosiahnutí priemeru Únie na počet obyvateľov, tak potrebujeme naozaj tých 14-tisíc pracovníčok. Samotné nemocnice uvádzajú, že tam chýba približne dva a pol tisíca sestier. Ale opakujem - to len do splnenia normatívu, nie na optimálny stav,“ hovorí pre Nový Čas Lazorová. Operuje aj prieskumom, ktorý si dali spraviť a odpovedalo v ňom dvetisíc sestier.

Vysoké odvrátiteľné úmrtia

Celkovo máme na Slovensku okolo 31-tisíc sestier, pričom ešte pred dvadsiatimi rokmi ich bolo o desaťtisíc viac. Šéf lekárskych odborov Peter Visolajský hovorí, že zbytočne budeme mať postavené novučičké nemocnice, keď nebudeme mať základný personál. „Bez toho, aby sme mali sestry, sanitárov a skúsených lekárov, nebudeme mať na Slovensku zdravotníctvo. Už teraz sú odvrátiteľné úmrtia u nás desivé oproti iným štátom, a to je obraz toho, že personál nám chýbal už pred covidom,“ vysvetľuje Visolajský Novému Času.

Otvoriť galériu

Oponuje, že sa dajú robiť aj krátkodobé riešenia na urýchlené zlepšenie stavu. „Máme tisícky sestier v Rakúsku, ktoré robia opatrovateľky, množstvo ich odišlo robiť do obchodov alebo iného zamestnania, takže, ak sa zlepšia podmienky, tak už v krátkom čase sa dá problém riešiť a nájsť sestry, ktoré sú na Slovensku. Keď sme mali prvé stretnutie s ministrom, tak sme sa pýtali, čo chystajú na to, aby sa získal nový personál. Bolo nám povedané, že idú rekonštruovať nemocnice. To však samo osebe nevyrieši nedostatok personálu a treba sa pozrieť na to, ako sú ohodnotení zdravotníci aj v okolitých krajinách,“ dodal Visolajský.

Zhoršená starostlivosť

Problémom totiž je, že pri nedostatku sestier nemožno otvárať plnohodnotné oddelenia v nemocniciach a pri starostlivosti o pacientov môže dôjsť k chybám či omylom. „Ak by nastal skokovitý masívny odchod kvalifikovaných a kvalitných zdravotníkov a neprišla by adekvátna náhrada, tak sa to prejaví v zhoršení dostupnosti a kvality zdravotnej starostlivosti,“ povedal pre SME analytik Dušan Zachar. Do systému sa pritom v posledných rokoch dostáva len do 400 sestier.

Ministerstvo zdravotníctva pod vedením Vladimíra Lengvarského tvrdí, že si prácu sestier vysoko vážia. „Ministerstvo zdravotníctva si plne uvedomuje, že mnohé sestry pracujú v ťažkých podmienkach, preto ambíciou rezortu je pracovať na tom, aby sa ich pracovné podmienky zlepšili a aby boli za svoju náročnú a obetavú prácu aj adekvátne ohodnotené. Robíme mnoho a pracujeme na systematických krokoch, ktoré plánujeme v najbližších rokoch pretaviť do praxe,“ vysvetľuje hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Vymenúva, že ide napríklad o zvýšenie právomoci sestier tak, aby mohli prevziať časť kompetencií lekárov, plánujú optimalizovať odmeňovanie sestier, chcú budovať ošetrovateľské tímy v nemocniciach, ako aj zvýšiť počet študentov v profesiách sestra a pôrodná asistentka. „Chceme rozšíriť možnosti uplatnenia sestier a pôrodných asistentiek v komunitách, v centrách duševného zdravia, v školských zariadeniach a zariadeniach, ktoré sa budú zameriavať na dlhodobú ošetrovateľskú starostlivosť,“ dodáva Eliášová s tým, že aktívne komunikujú so sektorom.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mm, mač, Nový čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?