Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.05.2021 19:36 | Správy | Zahraničné správy

Lukašenko prinútil pristáť lietadlo, aby zadržal novinára: Okamžitá kritika od predstaviteľov EÚ

Najvyšší predstavitelia Európskej únie (EÚ) varovali v nedeľu bieloruskú vládu, že je zodpovedná za bezpečnosť všetkých pasažierov odkloneného lietadla, ktoré muselo pre falošnú bombovú hrozbu pristáť na letisku v Minsku.

Medzi pasažiermi sa nachádzal aj bieloruský opozičný novinár Raman Prataševič, ktorého po pristátí bieloruské úrady zadržali, približuje agentúra AFP. Bývalý šéfredaktor bieloruského opozičného spravodajského portálu Nexa, ktorý v súčasnosti žije v exile v Poľsku, cestoval z Atén do litovského Vilniusu civilnou linkou nízkonákladovej spoločnosti RyanAir. Nexta uviedla, že na palube lietadla sa po jeho prehľadaní nenašla žiadna bomba.

Vedenie opozičného kanálu tiež dodalo, že Pratasevič bol podľa vlastných slov ešte pred nástupom do lietadla sledovaný. Príkaz na pristátie lietadla mal podľa britskej stanice BBC dať samotný prezident Alexander Lukašenko.

"Všetkým cestujúcim musí byť okamžite umožnené pokračovať v ich ceste do Vilniusu a ich bezpečnosť musí byť zaručená," napísala na Twitteri predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Na sociálnej sieti tiež varovala, že za "akékoľvek porušenie pravidiel medzinárodnej leteckej dopravy musia byť ponesené následky".

"Zodpovednosť za bezpečnosť všetkých pasažierov a lietadla pripisujeme bieloruskej vláde," napísal na Twitteri šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Predseda Európskej rady Charles Michel zareagoval na nedeľňajšie diania v Bielorusku slovami, že udalosti si budú vyžadovať vyšetrovanie Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo (ICAO).

Predseda Európskej parlamentu David Sassoli podporil apel svojich kolegov slovami, že bieloruské úrady musia prepustiť všetkých 171 pasažierov zadržaného lietadla, vrátane bieloruské opozičného novinára. Poľský premiér Mateusz Morawiecki zas na Twitteri nedeľňajšie odklonenie civilného lietadla a zadržanie Prataševiča označil za "trestuhodný čin štátneho terorizmu".

Zároveň informoval, že predsedu Európskej rady požiadal, aby na pondelňajšom rokovaní premiérov a prezidentov členských štátov EÚ otvoril diskusiu o uvalení "okamžitých sankcií" voči Bielorusku, pričom dodal, že zadržanie Prataševiča "nemôže prejsť bez trestu".

Na nedeľňajšiu správu z Bieloruska prvý reagoval litovský prezident Gitanas Nauséda, ktorý udalosti označil za "bezprecedentný" a "odporný" krok zo strany Lukašenkovho režimu. Gitanas tiež apeloval na NATO a EÚ, aby "okamžite reagovala na hrozbu, ktorú predstavuje bieloruský režim pre medzinárodné civilné letectvo". Prisľúbil tiež, že sa bude tejto téme venovať na pondelkovom summite lídrov EÚ v Bruseli.

Poľská aj litovská vláda sú výraznými kritikmi režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, vysvetľuje AFP. Po násilnom potlačení protestov, ktoré vypukli po vyhlásení opätovného víťazstva Lukašenka vo vlaňajších augustových voľbách, udelila Litva Pratasevičovi status utečenca. Ten v súčasnosti však žije v exile vo Varšave.

V Litve však momentálne žije exilová líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská. Tá krátko po núdzovom pristátí lietadla na Telegrame napísala, že je "absolútne jasné", že šlo o zásah bieloruských tajných služieb v snahe zadržať Prataseviča. Cichanovská a Nexta tiež pripomenuli, že Pratasevičovi hrozí v Bielorusku trest smrti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj