Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.05.2021 23:08 | Správy | Zahraničné správy

Na ich stranu sa postavili vo Francúzsku aj Nemecku: Do ulíc vyšli tisícky stúpencov Palestíny

Niekoľko tisíc ľudí v sobotu vyšlo do ulíc Paríža a ďalších francúzskych miest, aby vyjadrili podporu Palestínčanom, ktorých v predchádzajúcich dňoch zasiahol konflikt s Izraelom v pásme Gazy, informovala agentúra AFP.

V piatok (21. mája) vstúpilo do platnosti prímerie, ktoré 11-dňový konflikt medzi Izraelom a militantnými skupinami v pásme Gazy ukončilo. "Prímerie túto otázku nevyrieši. Tento boj znepokojuje všetkých, ktorí sú viazaní hodnotami spravodlivosti, dôstojnosti a práva," povedal Bertrand Heilbronn, predseda francúzskeho združenia solidarity s Palestínou (Association France Palestine Solidarité - AFPS). AFPS organizovalo sobotňajšie zhromaždenia v Paríži a v ďalších mestách.

Odborová organizácia Všeobecná konfederácia práce (CGT) uviedla, že na proteste v Paríži sa zúčastnilo až 4000 ľudí. Účastníci vykrikovali heslá ako "Palestína bude žiť, Palestína zvíťazí", "Izrael je vrah, (francúzsky prezident Emmanuel) Macron je spoluvinník" a "Všetci sme Palestínčania".

Demonštrácie sa konali aj Štrasburgu na východe Francúzska, v severofrancúzskom Lille a v mestách Toulouse a Montpellier na juhu krajiny. "Palestínčania majú právo žiť v mieri a mať vlastný štát. Izrael nás pripravuje o naše práva a naše domovy," povedal na zhromaždení v Štrasburgu Palestínčan, ktorého vyjadrenia sprostredkovala AFP.

Podľa informácií agentúry DPA sa protesty konali taktiež v Nemecku. Stovky ľudí sa v sobotu zhromaždili v nemeckých mestách Berlín a Frankfurt nad Mohanom, aby vyjadrili podporu Palestínčanom. Mnohí z ľudí zhromaždených v Berlíne podľa DPA skandovali pokriky o oslobodení územia Palestíny, mávali palestínskymi zástavami a niesli bannery s nápismi "Osloboďte Palestínu". Polícia uviedla, že na zhromaždenie sa prihlásilo 500 ľudí.

V Berlíne sa mala uskutočniť aj ďalšia demonštrácia. Hovorca polície povedal, že toto zhromaždenie malo pôvodne byť "protestným zhromaždením proti izraelskej agresii" na palestínskych územiach. Zameranie však zmenili na "privítanie prímeria".

Vo Frankfurte nad Mohanom sa približne 950 ľudí zhromaždilo v centre mesta na zhromaždení, na ktorom bol banner s nápisom "Okamžité ukončenie anexie a agresie zo strany Izraela". Toto zhromaždenie bolo zo začiatku pokojné a ľudia podľa polície dodržiavali rozstupy vyplývajúce z pandemických opatrení, píše DPA.

Niekoľko stoviek ľudí sa v sobotu v Berlíne zhromaždilo s cieľom vyjadriť nespokojnosť s postupom úradov v súvislosti s pandémiou. Polícia účastníkov podľa DPA vyzývala, aby miesto demonštrácie opustili a dodržiavali pandemické opatrenia. Súd v Berlíne v piatok zakázal konanie dvoch takýchto demonštrácií, naplánovaných v Berlíne na sobotu a nedeľu, uvádza sa na webovej stránke Berlin.de.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!