Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.05.2021 11:37 | Správy | Domáce správy

Vážne slová: Hlas žiada od premiéra okamžité vysvetlenie! Čo to malo znamenať?

Strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) vyzýva predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO), aby vysvetlil stretnutie v Slovenskej informačnej službe (SIS).

Ako zdôraznili, vládna koalícia od začiatku čelí podozreniam, že orgány činné v trestnom konaní zneužíva na politický súboj. Stretnutie najvyšších predstaviteľov štátu a šéfov kľúčových orgánov s vedením SIS v utajenom režime a miestnosti zabezpečenej proti odpočúvaniu toto podozrenie podľa strany nevyvracia, ale naopak, prehlbuje. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

„V čase, keď samotné postavenie kajúcnikov, ich výpovede či dokonca prepojenie na tajné služby vrhá čudné svetlo na spôsob a priebeh vyšetrovania, zvyšuje nedôveru k objektívnosti procesov smerujúcich k očiste verejného života.“ uviedol Hlas-SD. Podľa strany by mal Heger ako organizátor schôdzky v budove SIS informovať občanov o zmysle a podstate takéhoto stretnutia.

„Premiér musí vysvetliť motívy k organizácii tohto neštandardného stretnutia, ktoré svojím charakterom spochybňuje princípy právneho a demokratického štátu. Inak sa nemôže čudovať, ak budú ľudia čoraz viac nedôverovať krokom orgánov činných v trestnom konaní v politicky citlivých kauzách,“ uzavrel Hlas-SD.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) je znepokojená aktuálnym dianím v mocenských zložkách štátu. Podľa strany to dokazuje aj obvinenie bývalého riaditeľa NAKA, ktorý pred pár dňami odišiel do civilu a ktorý tiež podal trestné oznámenie na bývalého námestníka SIS. V tlačovej správe o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

„Momentálne máme viac otázok ako odpovedí, čo rozhodne nepomáha k budovaniu dôvery v chod polície či tajných služieb. Hĺbku rozvratu zložiek, ktoré majú chrániť našu ústavu a právny štát, považujeme za potvrdenie najhorších obáv, o ktorých hovoríme mnoho rokov,“ uviedol poslanec parlamentu za SaS Alojz Baránik. Zároveň zdôraznil, že orgány činné v trestnom konaní musia preukázateľne dokázať opodstatnenosť obvinenia aj exšéfa NAKA.

Denník N informoval o tom, že v pondelok 17. mája sa v jednej z budov SIS uskutočnilo stretnutie desiatich najvyššie postavených osôb. Hovorili údajne o tom, že vyšetrovanie niektorých veľkých korupčných káuz môže byť zmanipulované. V špeciálnej miestnosti, ktorú nie je možné odpočúvať, bol nový riaditeľ SIS Michal Aláč, prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger (OĽaNO), predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), generálny prokurátor Maroš Žilinka, špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, policajný prezident Peter Kovařík aj šéf inšpekcie ministerstva vnútra Adrián Szabó.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa od medializovaných tvrdení o obsahu stretnutia ústavných činiteľov v sídle SIS dištancovala. Podľa prezidentky predmetom stretnutia nebol prípad bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského a ani žiadne iné „živé“ prípady, ktoré dnes riešia orgány činné v trestnom konaní.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!