Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.05.2021 05:00 | Správy | Politika

Európske krajiny uvoľňujú opatrenia: Čo potrebujú Slováci na vstup do Česka, Rakúska či Chorvátska?

Epidemická situácia sa pomaly, ale isto zlepšuje takmer v celej Európe, a tak viaceré krajiny postupne zvoľňujú opatrenia pre zahraničných turistov.

 

Čo potrebujete na vstup

1. Česko

Vo štvrtok zaznamenalo najnižší počet nových prípadov za posledných 9 mesiacov. Krajina však opäť zaradila Slovensko medzi červené krajiny. Na vstup treba antigénový test nie starší ako 24 hodín, alebo negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín. Povinné je aj vyplnenie formulára a karanténa, ktorú je možné do piatich dní ukončiť negatívnym výsledkom ďalšieho RT-PCR testu.

 

2. Maďarsko

Situácia sa tu zlepšuje, interiéry podnikov sú otvorené pre tých, ktorí majú imunitu. Kontroly na hraniciach platia do nedele 23. mája. Od septembra platí zákaz vstupu iným ako maďarským občanom. Výnimka sa vzťahuje na ľudí, ktorí napríklad tranzitujú, alebo pred menej ako pol rokom prekonali COVID-19.

 

3. Poľsko

Čísla klesajú a krajina oznámila, že už nebude potrebovať provizórnu nemocnicu na futbalovom štadióne. Zaočkované osoby, ktoré dostali akúkoľvek vakcínu schválenú EMA, alebo prekonali COVID-19 pred menej ako pol rokom, sa nemusia pri vstupe preukázať testom. Inak sa musíte preukázať negatívnym výsledokom testu, ktorý je v anglickom alebo poľskom jazyku.

 

4. Rakúsko

V stredu sa otvorili reštaurácie, hotely a kultúrne i športové zariadenia. Na vstup treba negatívny test, potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní COVID-19.

 

5. Chorvátsko

Situácia tu nie je najlepšia, no postupne sa zlepšuje. Sú regióny, ktoré hlásia nulové prírastky. Do krajiny vás pustia s negatívnym testom. Ak ste vírus prekonali, alebo ste zaočkovaný, nepotrebujete test.

 

6. Grécko

Dovolenková sezóna sa už začala, no stále platí nočný zákaz vychádzania medzi 0.30 hod. a 5.00 hod. a stoly v podnikoch musia byť od seba dostatočne vzdialené. Na vstup sa treba preukázať aktuálnym PCR testom alebo potvrdením o očkovaní skompletizovaným minimálne pred dvomi týždňami.

 

7. Cyprus

Opäť nás zaradil na zoznam červených krajín. Pred príletom aj po prílete musia osoby staršie ako 12 rokov absolvovať PCR test. Ten pred príletom nesmie byť starší ako 72 hodín. Povinné je aj vyplnenie takzvaného Cyprus flightpass formulára, ku ktorému je potrebné priložiť negatívny výsledok prvého testu.

 

8. Španielsko

Krajina nedávno pristúpila k veľkému uvoľňovaniu. Pri vstupe sa treba preukázať negatívnym testom nie starším ako 72 hodín. Musí byť v angličtine, španielčine, nemčine alebo francúzštine. Deti do 6 rokov ho nepotrebujú.

 

9. Francúzsko

V stredu sa po pol roku otvorili terasy reštaurácií. Otvorili aj obchody a kultúrne zariadenia. Platí obmedzená kapacita. Na hraniciach sa treba preukázať negatívnym testom nie starším ako 72 hodín a vyplneným formulárom.

 

10. Nemecko

Slovensko je zaradené medzi rizikové oblasti. Po príchode nemusia absolvovať karanténu tí, ktorí sa vedia preukázať negatívnym antigénovým testom nie starším ako 42 hodín alebo PCR testom nie starším ako 72 hodín. Takisto tí, ktorí majú potvrdenie o prekonaní alebo očkovaní.

 

11. Taliansko

Postupne sa uvoľňuje. Pred pár dňami otvorili plavárne, od 1. júna bude možné navštíviť športové podujatia. Krajina zrušila karanténu pre návštevníkov z krajín EÚ. Slováci sa musia preukázať negatívnym antigénovým alebo PCR testom nie starším ako 48 hodín. Výnimku z preukázania testu majú deti do dvoch rokov.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Bratislavská krajská kriminálka objasnila sofistikovanú krádež pohonných hmôt
Foto
VIDEO zo zásahu mužov zákona: Zločin, aký sa často nevidí! Dostane vás, čo mali dvaja chlapi spáchať
Ilustračné foto
Veľký krok proti AI: Ak niekto vytvorí TOTO, môže skončiť v base
Ilustračné foto
V Česku zúri EPIDÉMIA, napáda najmä tínedžerov: Vysoký nárast prípadov!
Peter Nagy
Foto
Peter Nagy má NOVÚ priateľku! V 65-ke našiel lásku u TEJTO krásnej fitnes trénerky
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching.
Čína prelomila mlčanie: TAKÁTO je pravda o našej podpore Ruska vo vojne!
V Nitre absolvovala výmenu hlavice stehnovej kosti 105-ročná pacientka.
V Nitre podstúpila zákrok 105-ročná pacientka: Pani Helenu čakajú doma desiatky príbuzných
Nemocnice by mohli získať peniaze na nové CT a MR prístroje. Kvalitná diagnostika je totiž drahá, pomoc od štátu sa preto zíde.
Foto
Rezort zdravotníctva rozdelí milióny eur: Čo kritizujú lekári a o čo požiadali nemocnice?
An unknown criminal's hands dressed in black with tools of the trade and cash
Početné krádeže v Prešove: Za všetkými stojí jeden Bratislavčan! Ako mu v rukách skončili tisíce eur?
Veža budovy sa zrútila.
AktualizovanéFoto
Horiace inferno v Kodani: Historická budova v plameňoch, časť už ľahla popolom! FOTO z miesta činu
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Rebríček prosperity v EÚ: Takto dopadlo Slovensko a aha, kde skončila Česká republika!
Roof lights of polish police (Policja) car on the street
Ľudí v Poľsku mali tajne sledovať: Znepokojivé, ako nenápadne to robili
Drone no copyright in a soybean field,
Ministerstvo obrany vyzýva ľudí: TOTO s dronmi neskúšajte! Hrozí vám mastná pokuta