Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.05.2021 17:37 | Správy | Zahraničné správy

Schyľuje sa k prímeriu? Hamas má jasnú podmienku, mienka ľudí v Izraeli prekvapila

V hebrejčine vychádzajúce médiá vo štvrtok popoludní informovali, že premiér Benjamin Netanjahu na 19.00 h miestneho času zvolal bezpečnostný kabinet, ktorého členovia majú údajne rokovať aj o možnosti vyhlásiť prímerie v ozbrojenom konflikte s radikálmi z palestínskeho pásma Gazy.

Informoval o tom spravodajský portál The Times of Israel. V programe rokovania je aj hodnotenie prebiehajúcich operácií v pásme Gazy a raketové ostreľovanie Izraela z palestínskej enklávy.

Denník Jerusalem Post (JP) napísal, že úvahy o tom, že Izrael a palestínske radikálne hnutie Hamas sú blízko k dosiahnutiu prímeria, sa objavili v situácii, keď obe komunity zažili v noci na štvrtok relatívne pokojnú noc - bez raketových poplachov od zhruba 01.00 h. Podľa JP by prímerie mohlo začať platiť "už vo štvrtok večer alebo v piatok v noci".

Izraelské médiá však informovali, že ostreľovanie južnej časti krajiny z palestínskej enklávy sa vo štvrtok ráno po asi ôsmich hodinách obnovilo. Jeho terčom sa vôbec prvýkrát stalo aj mesto Ašdod. Toto ostreľovanie je prakticky nepretržité, dodal denník The Times of Israel. Došlo k materiálnym škodám. Hlásia aj niekoľko ľahko zranených.

Podľa The Times of Israel rakety vystrelené z palestínskej enklávy zasiahli aj priemyselnú zónu v meste Beerševa, pričom tam spôsobili rozsiahle materiálne škody, avšak bez obetí na životoch alebo zranených. Terčom raketového ostreľovania bolo aj niekoľko beduínskych miest a táborísk na okraji Negevskej púšte.

Množstvo z rakiet vystrelených z pásma Gazy zlikvidoval mobilný protivzdušný obranný systém Železná kupola.

V reakcii na paľbu z palestínskeho územia izraelská armáda podniká nálety na ciele na území pásma Gazy: zničila pritom tunel používaný palestínskymi radikálmi na útoky, veliace a riadiace centrum a najmenej dve podzemné odpaľovacie rampy a dva ďalšie sklady zbraní.

Palestínske médiá medzičasom informovali, že izraelská armáda pri jednom z náletov na severe pásma Gazy zasiahla auto, pričom v ňom zabila dve osoby. Obete tohto útoku zatiaľ neboli identifikované.

Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu v stredu večer pre televíziu CNN uviedol, že očakáva, že dohoda o prímerí bude dosiahnutá v priebehu nasledujúcich pár dní.

"Myslím si, že sprostredkovanie prímeria bude fungovať,“ uviedol zástupca šéfa politického krídla Hamasu Músá Muhammad abú Marzúk.

Dodal, že "rovnica je jasná - ak dôjde k eskalácii na ich strane, dôjde aj na našej. Ak prestanú strieľať na Gazu, prestaneme aj my strieľať na Tel Aviv".

Uviedol tiež, že akékoľvek rokovania o prímerí musia riešiť aj príčinu súčasnej eskalácie konfliktu, ktorý vyvolali násilnosti v okolí mešity al-Aksá a hrozba vysťahovania niekoľkých palestínskych rodín z východojeruzalemského predmestia Šajch Džarrá.

Napriek týmto tvrdeniam izraelský minister pre spravodajské služby Eli Kohen uviedol, že Izrael je odhodlaný pokračovať vo svojej vojenskej operácii tak dlho, ako to bude potrebné na obnovenie bezpečnosti izraelského štátu.

"Operáciu ukončíme, keď budeme mať pocit, že sme dosiahli naše ciele," povedal Kohen pre rozhlasovú stanicu Kan.

Z prieskumov verejnej mienky zverejnených v Izraeli televíziou Kešet 12 vyplýva, že podľa 72 percent opýtaných by súčasná vojenská operácia izraelskej armády proti palestínskym radikálom mala pokračovať a iba 24 percent opýtaných si myslí, že Izrael "by mal súhlasiť" s prímerím.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?