Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Pozor na hoaxy! Nechutné, ako niektorí Slováci zneužívajú tragédiu v Rudne nad Hronom

Obec Rudno nad Hronom zasiahla v pondelok 17. mája 2021 po dlhotrvajúcich dažďoch a po pretrhnutí vodozádržnej hrádze, povodeň.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii
Voda zďaleka nestihla odtiecť a internetom sa už šíria nepravdivé informácie o stave lesov v tejto oblasti, ktoré mali povodeň spôsobiť. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) preto vyvracia šíriace sa nepravdy.

Je smutné a zarážajúce, že aj z takejto tragickej udalosti sa snažia "niektoré osoby" vyťažiť popularitu a situáciu zneužiť pre poškodzovanie slovenského lesníctva. Mapy, ktoré však v tomto prípade "dotyčné osoby" ukazujú, nie sú relevantné a nepoukazujú na skutočnú oblasť povodia, z ktorej nadmerné zrážky stiekli až do vodzádržnej hrádze vybudovanej obcou, ktorá následne tento tlak nevydržala, pretrhla sa a zaliala veľkú časť obce.

Argumentáciu podloženú nesprávnou snímkou lesníckej mapy a jej nevhodnú interpretáciu, je možné považovať za účelovú a vnímať ako cieľ poškodiť lesníkov, zabezpečujúcich odbornú starostlivosť o krajinu.

MPRV SR preto prináša skutočnú mapu povodia, ktorého stekajúca voda spôsobila povodeň. MPRV SR predstavuje fakty, nie účelové informácie.

Územie predmetného povodia je pokryté lesom so zastúpením všetkých vekových kategórií stromov od najmladších až po 200 ročné a s pestrou druhovou štruktúrou. Obsahuje tiež značné množstvo tzv. etážových porastov a ochranných lesov so zmesou najmä listnatých drevín, ktoré sú vhodnou štruktúrou pre uplatňovanie prírode blízkeho hospodárenia a efektívne zadržiavanie vody v krajine. Takmer 70 % stromov v danom území je starších ako 41 rokov. Ostávajúca časť zvyšných mladších stromov je primerane svojmu veku tiež schopná zadržiavať zrážky a plniť vodozádržnú funkciu.

Lesy nad Rudnom nad Hronom sú v dobrom stave a majú dostatočne pestrú vekovú štruktúru na to, aby dokázali zabezpečiť všetky produkčné aj mimoprodukčné funkcie lesa. Ide najmä o vysokú absorbčnú schopnosť, protieróznu funkciu, či spomalenie odtoku vody pri prívalových dažďoch. Postupným uplatňovaním prírode blízkeho hospodárenia sa ich funkcie ešte zlepšia.

Vodozádržná funkcia lesov nezávisí len od veku lesných porastov, ale aj od ich štruktúry, pôdneho povrchu (množstvo pôdy a humusu, jej nasiakavosť, množstvo vody v pôde pred nadmernou zrážkovou činnosťou, atď.), geologického podložia a jeho štruktúry (priepustnosť podložia, sklon terénu, atď.) a množstva ďalších, synergicky pôsobiacich faktorov.

Vek lesných porastov nie je teda z hľadiska ochrany pred odtokom vody z povodia jediným a rozhodujúcim faktorom a to najmä v prípadoch prívalových dažďov, ako to bolo aj v tomto prípade, kde vodozádržná schopnosť lesov bola množstvom zrážok prekročená. Správne hospodárenie v lesoch a omladzovanie lesov nie je žiadnou chybou, ak sa robí rozumne.

Na základe faktov môžeme konštatovať, že lesy nad Rudnom nad Hronom sú v dobrom stave a bez výskytu kalamít. Akékoľvek obviňovanie lesníkov je smutné zneužívanie tejto situácie s cieľom poškodiť tých, ktorí dokážu nie len ochrániť lesy, ale aj celú krajinu a jej obyvateľov.

Informáciu TASR poskytol Daniel Hrežík z odboru komunikácie a hovorca MPRV SR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta