Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.05.2021 10:24 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Každý rok riskujú svoje životy: Tisícky migrantov dorazili do Španielska, toto sa ešte nestalo!

V pondelok sa dostalo do španielskej enklávy Ceuta na severe Afriky približne tritisíc Maročanov, z toho tretina je pravdepodobne neplnoletá.

Je to najväčší počet migrantov, ktorí na španielske územie prišli v jeden deň. Maročania do Ceuty priplávali alebo prišli na nafukovacích člnoch, pričom jeden mladý muž sa pri tom utopil. Viacero ďalších ľudí, vrátane batoliat, skončilo podchladených, uviedli miestne zdravotnícke úrady.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Zábery zverejnené miestnymi novinami El Faro de Ceuta zobrazujú ako ľudia šplhajú po kamennej stene vlnolamov a bežia po pláži Tarajal na juhovýchode mesta. Ďalšie videá, ktoré overila agentúra AP, zase ukazujú rady mladých mužov, ktorí stoja pred bránami skladu spravovaného miestnym Červeným krížom a čakajú na registráciu u civilnej gardy.

Španielske ministerstvo vnútra v pondelok večer informovalo, že do Ceuty vyslalo 200 ďalších policajtov, aby urýchlili návrat spomenutých ľudí do vlasti. Španielsko neudeľuje Maročanom azylový status, deťom - migrantom bez sprievodu však umožňuje zostať v krajine pod vládnym dohľadom.

Španielske enklávy Ceutu a Melillu vnímajú mnohí africkí migranti ako vstupný bod do Európy, pričom každý rok riskujú zranenia a dokonca smrť, keď sa snažia dostať cez oplotenie, skrývajú sa vo vozidlách alebo sa pokúšajú oboplávať vlnolamy, ktoré pri hranici s Marokom vyčnievajú niekoľko metrov do Stredozemného mora. Osem kilometrov dlhú pozemnú hranicu Ceuty s Marokom chráni desaťmetrový dvojitý plot a zvyšok územia hraničí s morom.

Pondelkový šokujúci počet migrantov, ktorí prišli do Ceuty, je takmer trojnásobne vyšší ako doterajší celkový počet príchodov do oboch enkláv v tomto roku. Tiež je to viac ako príchody po mori aj po zemi minulý rok, keď ich bolo 2 228.

Prílev migrantov nasledoval po napätí vzťahov Španielska a Maroka, ktoré je kľúčovým partnerom pri kontrole prúdu migrácie. Dôvodom bolo rozhodnutie Madridu povoliť na svojom území nemocničnú liečbu lídra povstaleckého Frontu Polisario bojujúceho za nezávislosť Západnej Sahary od Maroka. Podľa šéfa marockej neziskovej skupiny Severné observatórium pre ľudské práva Mohammeda Ben Aisu, je prílev migrantov mixom sezónnych pokusov dostať sa do Európy, príchodu dobrého počasia a spomenutého nedávneho napätia medzi Rabatom a Madridom.

Španielsko vrátilo do Maroka 1600 migrantov

Španielska vláda vrátila do Maroka 1600 migrantov, ktorí odtiaľ v pondelok dorazili do španielskej enklávy Ceuta v severnej Afrike. Proces vracania migrantov pokračuje.

"Okolo 6000 migrantov v pondelok vstúpilo na územie Ceuty a 1600 z nich sme vrátili späť," uviedol minister vnútra. Išlo o rekordný počet migrantov, ktorí vstúpili za jediný deň do tejto enklávy.

Španielsky premiér Pedro Sánchez pre situáciu s migrantami v Ceute zrušil svoju utorkovú cestu do Paríža.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
Aktualizované
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?