Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.05.2021 08:59 | Správy | Domáce správy

Pre silný dážď sa vyliali viaceré toky, manévre v Nitre aj Banskej Bystrici

ZV obci Zvolenská Slatina vo Zvolenskom okrese sa v utorok nadránom pre výdatný dážď vyliali Rybný potok aj rieka Slatina.

Fotogaléria
14
fotiek v galérii

„Stupeň povodňovej aktivity však zatiaľ vyhlásený nebol,“ uviedol v utorok ráno pre TASR hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

„V úseku horného Hrona je v utorok k 6.00 h ustálenosť pri vysokých vodných stavoch a až mierny pokles. Na strednom a dolnom Hrone mierny až výrazný vzostup,“ dodal. „V regióne sú v pohotovosti naši kolegovia s technikou, ktorí vykonávajú bezprostredné zabezpečovacie práce. Situáciu naďalej monitorujeme a v prípade potreby budeme operatívne reagovať,“ spomenul.

Ako ďalej informoval, pre daždivé počasie počas víkendu (15. - 16. 5.) na celom území Slovenska začali stúpať hladiny vodných tokov. „Pre intenzívnu zrážkovú činnosť dosiahli toky hladiny zodpovedajúce stupne povodňovej aktivity (SPA). To však neznamená, že na všetkých tokoch boli aktivity vyhlásené. Situácia sa pre aktuálnu hydrologickú situáciu môže meniť a počas dňa môžu byť samosprávami vyhlasované SPA,“ poznamenal. (tasr)

Nitra pre stúpajúcu hladinu rieky uzatvorilo podjazdy pod mostmi

Nitrianska radnica po prívalových dažďoch v uplynulých dňoch uzavrela podchody a podjazdy pod nitrianskymi mostmi. Dôvodom je stúpajúca hladina rieky Nitra.

Podľa mestského úradu už vodohospodári hlásili zvýšený stupeň povodňovej aktivity. „V záujme ochrany zdravia obyvateľov uzatvárame podjazdy a podchody pod Chrenovským a Zoborským mostom. Prosíme všetkých, ktorí sa zdržujú v okolí vodných tokov, aby zvýšili opatrnosť. Toto opatrenie platí od utorka až do odvolania,“ oznámil magistrát.

Zatvorená bude aj časť cyklotrasy v úseku medzi mestskou časťou Krškany a obcou Čechynce. „Konkrétne ide o úsek na 48,05 až 52,81 kilometri. Informoval o tom Nitriansky samosprávny kraj. Naše mestské cyklotrasy sú za povodňovými múrmi, takže sú momentálne bezpečné. Hladina rieky by mala v najbližších dňoch postupne klesať,“ uviedla radnica. (tasr)

Hasiči pri zimnom štadióne v Banskej Bystrici stavajú protipovodňové bariéry

Hasiči v Banskej Bystrici od skorých ranných hodín stavajú pri zimnom štadióne protipovodňové bariéry, aby tak zabránili vyliatiu rieky Hron. Ako informuje Katarína Križanová z komunikačného oddelenia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou uskutočnili do dnešného rána hasiči celkom 64 výjazdov v Banskobystrickom kraji.

Intenzívne dažde spôsobili v pondelok 17. mája problémy vo viacerých častiach mesta pod Urpínom. „Kritické úseky spolu so všetkými zainteresovanými zložkami monitorujeme a máme ich pod kontrolou," uviedol primátor mesta Ján Nosko s tým, že podľa informácií od Slovenského vodohospodárskeho podniku vyliatie Hrona z koryta nehrozí a jeho hladina by sa mala počas dňa stabilizovať. (sita)

Hasiči zasahujú po povodniach vo viacerých obciach

Hasiči na východe Slovenska zasahujú vo viacerých obciach zasiahnutých povodňami. Odčerpávajú vodu z pivníc a rodinných domov. „Nasadzujeme aj dobrovoľné hasičské zbory obcí,“ uviedol pre agentúru SITA operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove. Hasiči pomáhajú v obciach Prešovského okresu Terňa, Dulova Ves a Petrovany, a tiež v Čičave v okrese Vranov nad Topľou. (sita)

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia