Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.06.2013 11:06 | Správy | Zahraničné správy

Toto je česká Gorila! Komando vtrhlo na úrad vlády a zatýkalo! Premiér konečne prehovoril

V noci malo protikorupčné komando v Česku zásah v sídle českej vlády. Premiér Petr Nečas sa zrútil a zasahovala aj sanitka.

V sídle českej vlády zasahovalo v noci nadnes, po skončení rokovania vlády, protikorupčné komando Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu, informoval český denník Blesk.cz.

Zásah polície potvrdil aj hovorca Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu Pavel Hanták. Povedal, že akcia sa pripravovala už niekoľko mesiacov. Zadržanie osôb prebehlo na úrade vlády aj na ministerstve obrany. Policajti zasahovali v Prahe, v Stredočeskom a Východočeskom kraji. Podľa Hantáka sa teraz uskutočňujú výsluchy zadržaných a prehliadky ich domov a iných priestorov.

Premiér vystúpil na mimoriadnej tlačovej konferencii o 16.55. Vyjadril sa okrem iného, že očakáva čo najrýchlejšie vysvetlenie zásahu a svojej pravej ruke, zadržanej Jane Nagyovej, naďalej dôveruje. "Moja dôvera k nej nepoklesla," vyhlásil Nečas. Rezignovať podľa vlastných slov nemieni. Zároveň vyvrátil akékoľvek informácie o tom, že ho museli ošetrovať lekári.

Premiér vyhlásil, že podľa jeho informácií sa vyšetrovanie týka komunikácie s vojenským spravodajstvom a odchodu poslancej zo Snemovne.

Razia v pobočke bankyRazia prebehla aj v pobočke Komerčnej banky na pražskom Václavskom námestí. Podľa denníka Právo zaistili policajti zaistili peniaze, zlato aj dokumenty z bezpečnostných schránok.

Okrem sídla vlády v Strakovej akadémii prišli policajti aj do Snemovne a na pražský magistrát, a zasahujú tiež na ministerstve obrany.

Hovorca elitného policajného útvaru Pavel Hanták povedal, že v súčasnosti nebudú zverejňovať "žiadne konkrétnejšie podrobnejšie informácie.
"To jediné, čo môžem v tejto chvíli povedať a čo chcem zdôrazniť, je, že akcia prebieha pod dozorom Vrchného štátneho zastupiteľstva v Olomouci," citoval Hantáka Český rozhlas.

Česká Gorila"Pripadá mi to ako česká Gorila," povedal pre portál lidovky.cz Lubomír Zaorálek (ČSSD) a reagoval tak na slovenskú kauzu Gorila, ktorá otriasla Slovenskom. "Zrejme prebieha zatýkanie na vysokých politických postoch. Môže sa to týkať financovania ODS. Ak je to pravda, potvrdzuje sa prenikanie zločinu na najvyššie politické miesta. V tom prípade si nedokážem predstaviť pokračovanie vlády Petra Nečasa.

Podľa informácií Blesku a ČTK polícia zadržala niekoľko ľudí z okolia premiéra Petra Nečasa. šéfku Nečasovho kabinetu Janu Nagyovú, vedúceho úradu vlády Lubomíra Poula, exšéfa poslancov ODS Petra Tluchořa, exministra poľnohospodárstva Ivana Fuksu, exnámestníka Romana Bočka, šéfa vojenskej rozviedky Ondřeja Páleníka. Zoznam zadržaných má mať až 40 mien. Akcia prebieha pralalelne po celom Česku a je do nej zapojených až 400 policajtov.

Polícia podozrieva Petra Tluchořa okrem iného z úplatkárstva v súvislosti s jeho odstúpením zo Snemovne. Ďalšími činmi, z ktorých je Tluchoř podozrivý, sú machinácie pri verejnej zákazke, legalizácie výnosov z trestnej činnosti a zneužitie právomocí.

Predsedníčka Poslaneckej snemovne Miroslava Němcová označila správy o zatýkaní za závažnú informáciu. Polícia ju zatiaľ nepožiadala o zbavenie imunity. Němcová prerušila dnešnú schôdzu dolnej komory parlamentu až do príchodu premiéra Nečasa. Schôdza má pokračovať v piatok o 09.00 h, dnes už premiér nepríde.

Zatknutí politici Tluchoř a Fuksa a tiež Šnajdr patrili k rebelom, ktorí pred časom takmer pomohli zvrhnúť Nečasovu vládu kvôli odporu proti zvýšeniu DPH. Spor sa skončil tým, že sa vzdali poslaneckých kresiel. Šnajdr a Fuksa následne zasadli na lukratívne posty v dozorných radách.

Exministra poľnohospodárstva Ivana Fuksu zatkli už v priebehu stredajšieho večera; detaily celej akcie policajti zatiaľ nezverejnili.

Zásah na Úrade vlády nepriamo potvrdil hovorca kabinetu Jan Hrubeš.

"Vláda skončila (rokovanie) (v stredu) o 23.00 h, o pol dvanástej som odchádzal, a to som si ešte nič nevšimol," povedal pre iDNES.cz minister financií Miroslav Kalousek. A zažartoval: "Očividne som odišiel včas." Zrejme ešte nepoznal celý rozsah bezprecedentne veľkej policajnej akcie.

O kauze sa dozvedel už aj prezident Miloš Zeman, ktorý je momentálne na summite v Bratislave. V piatok sa má stretnúť s policajným prezidentom Červíčkom, premiérom Nečasom a šéfom ČSSD Sobotkom.

Kmotor Janoušek zmizol do Chorvátska

Informácie o policajnej akcii prichádzajú chaoticky, ale je jasné, že policajti zasahujú v Galerii Myšák, kde sídli firma Romana Janouška, uskutočňujú tiež domovú prehliadku u ďalšieho pražského lobbistu Iva Rittiga. Janouška pre jeho vplyv prezývajú české médiá Kmotor. Podľa informácií Blesku odišiel do zahraničia aj podnikateľ Tomáš Hrdlička.

„Asi o deviatej sem prišlo 9 civilných áut, vyskákali z nich kukláči a bežali do budovy," povedala Blesku trafikantka, ktorá má stánok oproti budove, kde Janoušek sídli.

Janoušek bol podľa informácií českého denníka ešte včera doma, teraz si vraj už užíva pohodičku vo svojej vile v chorvátskom Zadare.

Opozícia: Toto je koniec Nečasovej vlády

Opozícia začala kvôli prípadu tvrdo útočiť na vládu. Expremiér Jiří Paroubek (Národní socialisti) hovoril o potrebe hlasovať o nedôvere vláde, šéf Vecí verejných (VV) Vít Bárta žiada premiéra o vysvetlenie policajnej akcie. VV sú tiež pripravené podporiť rozpustenie Snemovne a nové voľby.

„Pripadá mi to tu ako v banánovej republike, ale pred druhou svetovou vojnou, pretože teraz sú banánové republiky v celkom dobrej ekonomickej situácii," žartoval napriek vážnej situácii bývalý premiér Paroubek a momentálne šéf strany LEV-21 Jiří Paroubek.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!