Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.05.2021 07:45 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Vo Vranove nad Topľou otvorili nezvyčajnú výstavu: Do zbierky rúšok "Rok po" prispeli aj známe osobnosti

Tvárové rúška vytvorené lokálnymi dizajnérmi, rúška zhotovené z netradičných materiálov či tie, ktoré počas uplynulého roka nosili známe osobnosti, je možné vidieť v Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Výstavou s názvom "Rok po alebo aké rúška sme nosili" chce zariadenie zadokumentovať artikel typický pre pandémiu nového koronavírusu. "Rúško na začiatku plnilo ochrannú funkciu. Bol to kúsok látky, ktorý sme doma našli, snažili sme sa chrániť pred vzniknutou pandémiou. Ako pribúdali mesiace, z rúška sa stal dizajnérsky prvok," priblížila pre TASR zostavovateľka výstavy Marianna Majzlíková, vedúca knižnično-informačných služieb, s tým, že cieľom výstavy je zachovať rúška ako "informáciu pre budúce generácie a možno aj artikel, ktorý sa nosil v 21. storočí".

Vranovská knižnica vyhlásila zbierku rúšok 15. mája 2020 pod názvom "Deň po alebo aké rúška sme nosili". Podľa Majzlíkovej v tom čase nikto z personálu nepredpokladal, že rúška sa stanú súčasťou životov ľudí na dlhšiu dobu. "Epidemiologická situácia sa však nezlepšila a my sme spätí s rúškami aj rok po tejto výzve, preto sa pôvodný názov výstavy zmenil na 'Rok po alebo aké rúška sme nosili'," ozrejmila s tým, že pracovníčky knižnice počas roka zhromaždili viac ako 160 rúšok, pričom expozícia z nich predstavuje 80 najzaujímavejších.

Otvoriť galériu
Sú medzi nimi rúška, ktoré knižnici venovali inštitúcie, ako Prešovský samosprávny kraj, Ľubovniansky hrad či Goetheho inštitút v Bratislave, kusy vytvorené lokálnymi dizajnérmi či rúška od Ondreja Kandráča, Mira Jaroša, Miroslavy Almásy alebo hudobnej skupiny Desmod. Nechýbajú rúška ručne maľované, vyšívané či háčkované. Výstava je doplnená o básne, slogany a myšlienky známych osobností. Výstavu je možné v Hornozemplínskej knižnici vidieť do konca júna, knižnica však v zbieraní unikátnych rúšok pokračuje i naďalej.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska