Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.05.2021 08:21 | Správy | Domáce správy

Neviditeľní hrdinovia dnešných dní si zaslúžia obdiv: Dnes je deň tiesňovej linky 155

Pandémia ochorenia COVID-19 ukázala, že operátori tiesňovej linky 155 sú životne dôležití nielen pre samotný systém zdravotníctva, ale pre celú spoločnosť.

Predstavitelia štátu to deklarovali vo videu, ktorým zvýraznili sobotňajší Deň tiesňovej linky 155 pripomínajúci význam práce jej operátorov. „Počas pandemického roka ste boli vystavení enormnému náporu. Za to, že ste v kritických situáciách pomohli veľkému počtu našich spoluobčanov, si zaslúžite uznanie nás všetkých,“ uviedla v tejto súvislosti prezidentka SR Zuzana Čaputová. Rovnaké poďakovanie podľa nej patrí aj záchranárom.

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) si je vedomý toho, že pracovníci tiesňovej linky počas pandémie siahli až dno svojich síl. "Zároveň ste ukázali, ako ste vy, neviditeľní hrdinovia z linky 155, až životne dôležití nielen pre systém záchrannej zdravotnej služby, zdravotníctva, ale pre celú spoločnosť,“ povedal na adresu operátorov.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) venoval spoločné poďakovanie záchranárom aj operátorom. „Preukázali ste obrovskú vôľu a nasadenie, aby sme všetci spolu pomáhali chrániť zdravie a život ľudí,“ zdôraznil šéf rezortu zdravotníctva.

Za najťažší rok v existencii tiesňovej linky 155 označil predchádzajúce obdobie i riaditeľ Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Michal Weinciller. „V prvej vlne pandémie sme mali až 50-percentný nárast volaní, v niektoré dni dokonca až o 80 percent viac hovorov ako predtým. Vdruhej vlne spôsobilo šírenie ochorenia COVID-19 nárast volaní i výjazdov,“ dodal.

Z dát vyplýva, že na linke 155 bolo zaznamenaných až 835 308 prichádzajúcich volaní, čo predstavuje nárast v porovnaní s rokom 2019 otakmer 22 000. Počet všetkých volaní na linke 155 v roku 2020 bol viac ako 1,4 milióna (1 414 701). Číslo zahŕňa aj volania operátorov so zdravotníckym personálom, hygienikmi, samosprávami, či ďalšími zložkami integrovaného záchranného systému – políciou a hasičmi. V porovnaní s rokom 2019 bol vyšší o takmer 45 000.

Predstavitelia OS ZSS pripomenuli, že pandemická situácia si vyžiadala aj zmeny v manažmente starostlivosti o pacienta, zavedenie nových krokov a krízových plánov pre celú záchrannú zdravotnú službu. Operátorom pribudli nové úlohy aj pri vyťažovaní hovoru s volajúcim najmä z pandemického hľadiska, napr. otázky k cestovateľskej anamnéze, o príznakoch ochorenia COVID-19 či prípadných kontaktoch s infekčnými osobami.

Hovorkyňa OS ZZS Alena Krčová pripomenula, že základnou úlohou linky 155 naďalej ostáva čo najrýchlejšia a najefektívnejšia pomoc pre volajúceho v tiesni. "Patria k nim aj tie najťažšie situácie, keď operátori telefonicky inštruujú volajúceho, ako podať prvú pomoc či oživovať blízkeho, ale aj odviesť pôrod,“ pripomenula. Poukázala i na to, že operátori musia preukázať nielen špičkovú zdravotnícku profesionalitu, ale často i psychologickú zručnosť získať od ľudí, strachujúcich sa o seba či svojich blízkych, relevantné informácie pre efektívny zásah záchranárov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!