Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.05.2021 15:11 | Správy | Politika

Na Milana Ftáčnika († 64) spomínajú bratislavskí starostovia aj primátor Vallo: Veľavravné slová

Primátor Bratislavy Matúš Vallo sa síce pracovne s Milanom Ftáčnikom nestretol, ale hovorí, že každý, kto Ftáčnika v práci pre mesto zažil, spomína na neho ako na pracovitého, slušného človeka a odborníka. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

"V čase, keď bol Milan Ftáčnik primátorom, som mal na veci odlišné názory ako on. Po voľbách v roku 2014 sme si však veľa vecí vysvetlili a v nasledujúcom období sme mali veľmi korektný vzťah. Komunikovali sme spolu najmä v oblasti témy digitalizácie samospráv a petržalskej komunálnej politiky," reagoval v piatok starosta Petržalky Ján Hrčka. Myslí si, že Ftáčnik sa snažil robiť veci najlepšie, ako vedel, v rámci možností a zvykov obdobia, v ktorom vo verejných funkciách pôsobil.

Bývalý kontrolór mestskej časti Stanislav Fiala spolupracoval s Ftáčnikom ako starostom aj primátorom najskôr ako poslanec, člen miestnej rady a predseda poslaneckého klubu, neskôr ako kontrolór mestskej časti. "Rešpektoval som ho ako človeka hľadajúceho spoluprácu a dobré riešenia. Napriek rôznosti názorov som sa s ním vždy rád stretol a porozprával. Jeho smrť ma zasiahla. Odchod ľudí ako on vždy zabolí," vyjadril sa v piatok.

Ftáčnik bol v rokoch 2013 a 2014 prezidentom Únie miest Slovenska (ÚMS). Jej hovorkyňa Daniela Piršelová v súvislosti s jeho úmrtím poukázala na to, že bol výraznou osobnosťou života slovenskej samosprávy a zanechal významnú stopu aj v činnosti tejto organizácie. Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku so smútkom prijal správu o jeho úmrtí.

Dlhé roky aktívne pôsobil aj v orgánoch Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). "Ftáčnik bol trpezlivý, rozhľadený a mal mimoriadny cit formulovať riešenia kompromismi. Práve to z neho robilo človeka, ktorý pri rozhodovaní presadzoval argumenty a bol pritom otvorený náročným diskusiám. Mal obrovský cit pre pochopenie a mimoriadny záujem rozvíjať samosprávu. Do politiky vnášal pokoru a ľudskosť, energiu meniť veci a mal silu pomáhať, aj keď svoju silu strácal," uviedol hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek povedal, že odišiel jeden z najlepších odborníkov na školstvo. "Nikdy neodmietol riešenie problémov v prospech žiakov, študentov a zamestnancov v školstve. Bol ústretový a vedel vždy zaujať odborné a pozitívne staviská na financovanie a riadenie regionálneho školstva a vysokého školstva," reagoval.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
A elongated white toilet with the seat lid in the up position. The toilet is highlighted with a spot light coming from above. This sparse room has blue-green walls and a dark hardwood floor.
Foto
Viete, čo sa deje po spláchnutí WC? Budete v šoku! Po tomto si dáte dobrý pozor na to, ako to urobíte
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Pátranie so smutným záverom: Mladučká Ukrajinka († 14) si mala siahnuť na život
(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!
Na mieste zasahujú hasiči.
Vodiči, dávajte si pozor: Na rýchlostnej ceste horelo auto!
Young man smoking a cigarette in front a building in a city street
Fajčíte? Ak dostanete chuť na cigaretku v tomto meste, POZOR! Hrozí vám mastná pokuta
(ilustračná foto)
Na krajinu sa rúti sneh a mráz: Meteorológovia varujú! Môžu poškodiť úrodu
Hororová noc v Štítniku: Traja lupiči vtrhli do domu, ľuďom dali na hlavy kukly a...
(ilustračné foto)
WHO má strach: Hrozí svetu ďalšia pandémia?! Úmrtnosť je mimoriadne vysoká
Doktor Kubiš sa môže pochváliť 80-percentnou úspešnosťou liečby.
Sexuológ Ivan Kubiš má po covide oveľa viac práce: Impotentných mužov lieči vlnami!
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!