Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.05.2021 17:46 | Šport | Cyklistika
Video

Peter Sagan tesne pod pódiom: Hrozivý pád Landu

Slovenský cyklista Peter Sagan (31) z tímu Bora-Hansgrohe obsadil štvrté miesto v stredajšej 5. etape Giro d'Italia.

Z víťazstva sa tešil Austrálčan Caleb Ewan (Lotto Soudal), ktorý sa presadil v záverečnom hromadnom špurte a 177 km dlhú trať z Modeny do mesta Cattolica zvládol za 4:07:01 h.
      

Na druhom mieste finišoval domáci Giacomo Nizzolo (Qhubeka Assos) a tretiu priečku si vybojoval jeho krajan Elia Viviani (Cofidis, Solutions Crédits). Ružový dres pre lídra celkového poradia si udržal ďalší Talian Alessandro de Marchi z tímu Israel Start-Up Nation.


      

Stredajšia trasa bola ako šitá pre hromadný dojazd, keďže na nej nebola žiadna vrchárska prémia ani iné výraznejšie stúpanie. Najvyšší bod etapy bol vo výške 75 metrov nad morom. Komplikácie mohol priniesť len technický dojazd. Krátko po štarte sa dostali do úniku Filippo Tagliani (Androni Giocattoli-Sidermec) a Umberto Marengo (Bardiani-CSF-Faizane) a keďže pelotón už nikoho iného nenechal odísť, zostali len dvaja. Duo si vypracovalo náskok najviac päť minút, no balík ho po odjazdených 50 km začal sťahovať a pred prvou rýchlostnou prémiou strácal už len necelú minúty. Na prémii bol prvý Tagliani, Sagan zobral v špurte pelotónu tri body, keď ho predbehli traja veľkí favoriti na víťazstvo v etape Fernando Gaviria (UAE-Team Emirates), Viviani a Tim Merlier (Alpecin-Fenix).
      

Krátko na to sa skončil únik dvojice na čele a pelotón išiel pokope v pomalom tempe. Ďalší útok prišiel 68 km pred cieľom, no opäť v ňom boli len dvaja pretekári - Simon Pellaud (Androni Giocattoli-Sidermec) a Davide Gabburo (Bardiani-CSF-Faizane). Ich náskok sa však nedostal nad minútu, 24 km pred koncom sa k nim pridal ešte Alexis Gougeard (AG2R). O ďalších desať kilometrov mal nepríjemný pád jeden z lídrov Ineosu Pavel Sivakov, ktorý sa v natlačenom pelotóne nedokázal vyhnúť stromu. S bolestivou grimasou pokračoval ďalej, no stratil kontakt s pelotónom. Tvrdý pád postihol aj lídra stajne Bahrain-Merida Mikela Landu, ktorý ležal dlho na zemi, na nej skončil aj víťaz 4. etapy Joe Dombrowski.
      

Na čele pelotónu sa už bojovalo o pozície pred finišom. Trojica na čele mal k dobru už len pár sekúnd a tri km pred cieľom sa jej pokus skončil. Saganova Bora išla na čele balíka. Pelotón sa poriadne natiahol a do posledného kilometru ho doviedol Daniel Oss. Sagan odštartoval špurt z tretej pozície, no okolo neho sa prehnal vláčik Cofidisu aj s Calebom Ewanom, ktorý mal najvyššiu rýchlosť a nechal za sebou oboch Talianov i Slováka.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa