Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.05.2021 10:33 | Správy | Domáce správy

Mičovského dotácia pre poradcu vyvolala vášne: Kritika zo strany Transparency International

Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský musel v utorok vysvetľovať okolnosti dotácie vo výške 20 000 eur, ktorú podpísal pre svojho poradcu Michala Bizoňa.

Rozptýliť pochybnosti o konflikte záujmov sa mu podľa Transparency International Slovensko (TIS) nepodarilo ani napriek tomu, že dotácia mala byť určená na bohumilý zámer vzdelávania detí o včelárstve a združenie peniaze pre pandémiu napokon vrátilo. „Ak zmluvu o poskytnutí dotácie podpisuje na jednej strane minister a na druhej strane jeho poradca ako zástupca občianskeho združenia, je to podľa nás možné považovať za konflikt záujmov. A to aj napriek tomu, že úspešné žiadosti posudzovala komisia a združenie napokon dotáciu vrátilo. Alternatívu, že združenie vedené poradcom ministra bolo vo výzve zvýhodnené, alebo že za svoj projekt lobovalo, totiž nemožno vylúčiť, čo negatívne vplýva na dôveryhodnosť celej dotačnej schémy," uviedla v stredu TIS vo svojom stanovisku na sociálnej sieti.

Podľa TIS by bolo vhodné, aby ministerstvá takýmto potenciálnym konfliktom záujmov predchádzali už v zásadách prideľovania dotácií. Zodpovednosť je ale aj na strane žiadateľov a TIS očakáva, že ak niekto pôsobí ako poradca ministra, nebude sa so svojim občianskym združením v rovnakom čase uchádzať o dotácie od štátu a už tobôž nie o dotácie v rezorte, kde sám ako poradca ministra pôsobí.

Agrorezort ešte v utorok večer reagoval, že dotácia nebola určená pre poradcu ministra, ale pre Občianske združenie Včelársky ekologický spolok Slovenska na vytvorenie projektu slúžiaceho pre vzdelávania a mládež s podtitulom „Úle na Trenčianskom hrade“. Stalo sa tak na základe výzvy zverejnenej ministerstvom ešte 4. augusta 2020. Úle sa však podľa agrorezortu podarilo občianskemu združeniu umiestniť a vybudovať na základe vlastných aj sponzorských príspevkov. Podujatie bolo verejné (na konci augusta), pod záštitou ministra a zúčastnil sa ho aj štátny tajomník MPRV SR. Následne občianske združenie plánovalo v rámci tejto dotácie realizovať ešte ďalšie vzdelávacie akcie, ktoré sa však z dôvodu obmedzení súvisiacich s pandémiou koronavírusu nepodarilo zorganizovať, a tak občianske združenie vrátilo celú dotáciu ešte začiatkom apríla späť ministerstvu.

S informáciou o poskytnutí dotácie vo výške 20 000 eur ministrom Mičovským pre svojho poradcu Michala Bizoňa prišla v utorok strana Hlas-SD. Minister pôdohospodárstva mal dať dotáciu pred Vianocami 2020 a podľa Hlasu nemôže tvrdiť, že o tom nevedel. Svojmu poradcovi desiatky tisíc eur vlastnoručne podpísal. Dokazuje to zmluva v Centrálnom registri zmlúv.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!