Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.05.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Ktoré krajiny sú bezpečné a aké budú platiť pravidlá? Veľký prehľad: Čo musíte vedieť o letnej dovolenke!

Letná sezóna je za dverami a spolu s ňou prichádza chuť kúpiť si dovolenku a vyraziť po ťažkých mesiacoch za oddychom.

Mnohí však váhajú, pretože stále nie sú jasné podmienky, za akých budeme môcť vycestovať. Dobrou správou je, že už o pár dní by sme za rekreáciou opäť mohli vyraziť. Nový Čas zisťoval, čo všetko treba vedieť pred odchodom do zahraničia.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus tvrdí, že by chceli zrušiť zákaz odísť za rekreáciou do zahraničia už v sobotu 15. mája. Obľúbené turistické destinácie sa už teraz snažia urobiť aj nemožné, aby prilákali turistov. Chorvátsko je toho jasným príkladom. „V Chorvátsku je veľa korony, denne zomiera 50 ľudí, sú na tom ako my v marci a hovoria, že stačí antigénový test. Už voľnejšie to nemôže byť,“ hovorí analytik Ivan Bošňák s tým, že podľa neho bude tento rok ešte priaznivejšia situácia, ako bola ten minulý.

„Minulé leto bolo dobré, tento rok bude také isté, len ľudia sa navyše môžu dať hocikde testovať, hocikde zaočkovať, dopredu to vedia a to sú všetko fantastické veci. Takže si myslím, že tento rok bude ešte lepšia situácia,“ hovorí.

Turistické destinácie vyžadujú pred vstupom do krajiny test alebo potvrdenie o očkovaní. Práve to môže byť kameňom úrazu, pretože ho zatiaľ vydávame len v slovenskom jazyku. V zahraničí ho však chcú v angličtine a také sa bude vydávať zrejme až koncom júna. Dovtedy si budú musieť aj zaočkovaní pred cestou na dovolenku zaplatiť za test v angličtine.

Cestovný semafor

Rezort diplomacie už dlhšie avizuje, že aj toto leto bude platiť tzv. cestovný semafor. „Posudzovať sa bude epidemiologická situácia v konkrétnych krajinách a rovnako sa bude zohľadňovať i situácia vo výskyte nových variantov pandemického vírusu,“ povedala Novému Času hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. „Aj keď sa epidemiologická situácia u nás i v ostatných krajinách zlepšuje, stále to nie je priaznivé napríklad v Turecku, Chorvátsku, Indii, na Maldivách, na Seychelách a podobne,“ uzavrela.

Hitom je Grécko

Prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Roman Berkes hovorí, že evidujú v ostatných týždňoch zvýšený záujem o cestovanie. „Celkovo je záujem vyšší ako v tomto čase vlani. Aj klienti a aj cestovné kancelárie majú už nejaké skúsenosti s pandemickou situáciou a vieme flexibilnejšie reagovať na celkový vývoj,“ hovorí Berkes. Čo odporúča tým, ktorí sa boja kupovať dovolenku v predstihu?

„Mnohé cestovky už garantajú klientovi vrátenie peňazí hneď, ako bude zrejmé, že zájazd nebude môcť byť uskutočnený. Klienti však o svoje peniaze nemožu prísť v nijakom prípade, pretože cestovné kancelárie sú poistené voči insolventnosti,“ vysvetľuje s tým, že to vyzerá tak, že hitom bude Grécko a grécke ostrovy.

 

Aké pravidlá platia v obľúbených destináciách

Otvoriť galériu

  1. Chorvátsko - Zaočkovaní alebo tí, ktorí prekonali COVID-19, budú mať výhody - nebudú sa musieť preukazovať testom ani podstúpiť karanténu. Stačí pritom prvá dávka vakcíny. Od ostatných, ktorí prichádzajú z členských štátov EÚ alebo schengenského priestoru a zdržia sa v krajine maximálne 10 dní, budu vyžadovať negatívny antigénový test.
  2. Grécko - Sezóna sa začína v sobotu 15. mája. Turisti z krajín EÚ nemusia ísť po príchode do karantény, ale musia sa preukázať potvrdením o očkovaní či negatívnym testom. 
  3. Španielsko - Krajina vyžaduje  negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín.  Potrebné je vyplniť po príchode formulár.
  4. Cyprus - otvoril sa sa pre plne zaočkovaných turistov a ľudí s negatívnym PCR testom, ktorý nie je starší ako 72 hodín. Krajina akceptuje všetky vakcíny schválené Európskou liekovou agentúrou aj Sputnik V.   
  5. Taliansko - Pri vstupe sa treba preukázať negatívnym antigénovým alebo PCR testom nie starším ako 48 hodín . Následne treba absolvovať ešte 5-dňovú karanténu a po jej skončení ďalší test.
  6. Čierna Hora - Vstúpiť do krajiny môžu tí, ktorí sa preukážu negatívnym výsledkom PCR testu nie starším ako 72 hodín, majú pozitívny výsledok testu na protilátky na COVID-19 typu IgG nie starší ako 30 dní, sú už viac ako 7 dní kompletne zaočkovaní alebo prekonali COVID-19 pred menej ako tromi mesiacmi.
  7. Egypt - Vyžaduje od turistov pri vstupe negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín.   


Cesty do zahraničia chceme povoliť od 15. mája

Otvoriť galériu
Martin Klus
Zdroj: anc


Kedy sa zruší zákaz vycestovať do zahraničia na dovolenku?
Stále počítame s alternatívou 15. máj. Tento termín sa však intenzívne blíži a ešte o tom musí spolurozhodnúť Pandemická komisia. Takže pri troche šťastia by sa to mohlo podariť tento týždeň. Ak nie, tak potom ten termín musíme trošku posunúť, ale momentálne existuje zhoda v konzíliu, aby to nebolo až 28. mája, ako je to naplánované.

Slováci si už teraz plánujú a kupujú letné dovolenky. Vedeli by ste odporučiť, kam sa nemusia báť kúpiť si dovolenku a, naopak, kde hrozí riziko?
Konzílium vychádza z informácií, ktoré sú zverejnené na stránke Európskeho centra pre prevenciu chorôb - to je ecdc.europa.eu a tam je pomerne jasne vidieť, v ktorých krajinách je aká situácia. Či už prostredníctvom čísel alebo prostredníctvom mapy.  Z nej aktuálne vyplýva, že niektoré krajiny EÚ sú na tom trošku lepšie, iné zas horšie.  Keď sa pozrieme na tie krajiny dnes, tak napríklad populárne turistické destinácie Cyprus, Chorvátsko alebo Francúzsko sú v tejto chvíli problematické. Lepšia situácia je v Španielsku alebo Portugalsku. O dporúčam cestovateľom sledovať pravidelne našu stránku ministerstva.

Už dlhšie spomínate, že by mohol opäť platiť tzv. cestovateľský semafor, ktorý platil aj minulý rok. Kedy bude hotový?
Je to téma, ktorú sme riešili spolu so skrátením termínu na zákaz vycestovania za rekreáciou. Takže teoreticky by to mohlo platiť už od toho pomyselného 15. mája, keď viaceré krajiny EÚ otvárajú dovolenkovú sezónu. Ak by sme išli do toho režimu, ktorý sme poznali na jeseň, tak v prípade zelených krajín by nemusela byť karanténa.

Dokonca u niektorých by sme nemuseli vyžadovať ani test. V prípade červených krajín by sa pravdepodobne dalo cestovať, ale s tým, že pred návratom na Slovensku by sa bolo potrebné nechať otestovať, resp. by sa muselo testovať po návrate na Slovensko. Súvisí to s mutáciami. A potom sme uvažovali nad čiernymi krajinami, ktoré by v praxi znamenali, že by tam bol úplný zákaz vycestovania.  

Ako to vidíte so zaočkovanými? Budú mať nejaké výhody?
Už teraz je vo vyhláške, že keď sa ktokoľvek vracia odkiaľkoľvek a je zaočkovaný, v prípade Moderny a Pfizeru druhou dávkou po dvoch týždňoch a v prípade AstraZenecy  prvou dávkou po štyroch týždňoch, tak si môže v podstate bezprostredne skrátiť karanténu tým, že absolvuje negatívny PCR test na Slovensku. Čiže už dnes zaočkovaní a tí, ktorí COVID-19 prekonali a majú dostatočnú imunitu, majú takúto možnosť a predpokladám, že aj v prípade semaforu, obzvlášť pri červených krajinách, by to mohlo byť zachované.

Takže negatívny test budú potrebovať aj zaočkovaní?
 Viem si predstaviť, že pre niektoré vytipované krajiny by boli oslobodení úplne od testovania. To súvisí s tým, že od 15. júna chceme zaviesť covid certifikáty, ale v tomto prípade hovoríme len o krajinách EÚ a európskeho hospodárskeho priestoru. 


Cestovať autom až v auguste
Vladimír Krčméry, odborník na tropickú medicínu

Otvoriť galériu
Vladimír Krčméry
Zdroj: Ivan Kováč


- V júni a júli by som odporúčal Slovensko. August a september už pokojne krajiny vrámci EÚ a najmä krajiny, do ktorých sa dá ísť autom. Konzílium epidemiológov už pripravilo dovolenkový semafor s troma farbami, ktoré sa budú operatívne meniť podľa situácie. Zaočkovaní to budú mať podľa smernice, ktorú pripravuje EÚ, logicky, jednoduchšie, čiže bez testov a karantény, najmä v tzv zelenej zóne. Je tu však určité riziko.

Málo sa totiž sekvenujú vírusy v EÚ. Ani v bezpečnej destinácii, ktorou môže byť napríklad Chorvátsko, nevieme, odkiaľ sú ľudia, ktorí sú vedľa nás. Takže sa môže stať, že do EÚ a aj na Slovensko sa dostanú také varianty, že budeme musieť očkovaciu stratégiu nejak upraviť. 


Po návrate z hociktorej krajiny treba test
Zuzana Krištúfková, epidemiologička

Otvoriť galériu


- Považujem za nezodpovedné, že niektoré cestovné kancelárie organizujú zájazdy do vysoko rizikových krajín, ako sú napr. India či Seychely. Ak plánujem ísť na dovolenku do Chorvátska či Grécka, musím sledovať epidemiologickú situáciu v týchto krajinách.

V prípade, že som zaočkovaný alebo som prekonal COVID-19 pred menej ako pol rokom, tak tam je riziko nákazy oveľa nižšie. To by som nepovažovala za tak nebezpečné ako návštevu exotických krajín. Po návrate však určite treba absolvovať test a po návrate z exotických krajín bezpodmienečne 14-dňovú karanténu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: len

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie